(VIDEO) Dr. Kanački uoči objave broja potpisa: ‘Ako se referendum onemogući, poduzet ćemo daljnje korake’

Foto: snimka zaslona

Danas bi, kako je najavljeno, Ministarstvo uprave trebalo objaviti rezultate svoje provjere potpisa za referendum. Dr. Natalija Kanački iz GI Narod odlučuje govorila je jučer u prilogu Dnevnika Nove TV.

Kontradiktorne izjave ministra Kuščevića i predsjednika APIS-a Bilića – bacaju sumnju na proces provjere potpisa

“Što ćete učiniti ako ne bude referenuma?” – upitala je novinarka dr. Nataliju Kanački.

„Mi ćemo poduzeti dalje sve legalne korake koje možemo. O tome ćemo se očitovati onog trenutka kad ministar Kuščević objavi službene rezultate provjere broja i vjerodostojnosti potpisa.” – kazala je i dodala:

“Tužbe će sigurno dalje ići.“

(VIDEO) Luka Mlinarić iz Narod odlučuje: ‘Nismo imali uvid gdje su knjige tri mjeseca, mogao je ministar Kuščević izvoditi svakakve malverzacije’

Podsjetimo, inicijativa Narod odlučuje uputila je tužbe protiv Ministarstva, Vlade i drugh aktera pučkoj pravobraniteljici, Ustavnom sudu i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Ukazuju na brojne nezakonitosti i netransparentnosti vladajućih prema inicijativi.

(FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje u Zadru: ‘Uputili smo tužbu protiv vladajućih pučkoj pravobraniteljici’

Gotovo četiri mjeseca nakon što je inicijativa predala potpise Hrvatskom saboru, nisu učinjeni koraci za raspisivanje referenduma. Ministarstvo uprave na čelu s ministrom Lovrom Kuščevićem, koje je zaduženo za provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa, unatoč zahtjevu inicijative i demokratskoj praksi, nije dopustilo promatrače prilikom brojanja potpisa. Također nije udovoljeno zahtjevu da provjeru potpisa vrši Državno izborno povjerenstvo (DIP) kao neovisno i nepristrano tijelo, već je taj posao povjeren državnoj tvrtki APIS i Povjerenstvu koje je formiralo Ministarstvo. Iz inicijative podsjećaju na izjave ministra Kuščevića i ostalih članova Vlade koje su narušile njihovu nepristranost.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr