Kontradiktorne izjave ministra Kuščevića i predsjednika APIS-a Bilića – bacaju sumnju na proces provjere potpisa

Foto: fah

Pet mjeseci od kada je GI Narod odlučuje predala Hrvatskom saboru potpise za referendum o promjeni izbornog sustava, vladajući bi ovih dana trebali objaviti rezultate provjere broja i vjerodostojnosti potpisa GI Narod odlučuje.

Usprkos nedozvoljavanju promatrača građanskih incijativa, javnih izjava ministra i premijera koje su bile usmjerene protiv referenduma, dodjeljivanja zadatka provjere potpisa državnoj tvrtki APIS i povjerenstvu koje je imenovao sam ministar, vladajući i dalje pokušavaju uvjeriti javnost da se proces provjere potpisa odvija “transparentno i zakonito”.

Kontradiktorne izjave Kuščevića i Bilića

No, o tome koliko je proces transparentan, mogu nam govoriti i kontradiktorne izjave ministra Kuščevića i predsjednika Uprave tvrtke APIS IT Saše Bilića, koje su iznesene samo u posljednjih nekoliko dana.

Podsjećamo na njih.

U srijedu, 9. listopada, ministar uprave Lovro Kuščević izjavljuje kako je brojanje potpisa pri samom kraju te kako će rezultati provjere biti objavljeni u srijedu, 17. listopada.
“Ostalo je malo, malo za prebrojati do kraja. Povjerenstvo mora verificirati sve one (glasove) koji su sporni.”

Podsjetimo, u međuvremenu se u medijima pojavljuju “neslužbene” informacije da je utvrđen nedovoljan broj prikupljenih potpisa, koje Ministarstvo i APIS demantiraju.

I Kuščević i APIS se pokušavaju obraniti od ‘neslužbenih informacija visokih izvora’ koje su puštene u medije – evo što sad tvrde

11. listopada predsjednik uprave APIS-a Saša Bilić navodi da je tvrtka APIS već prebrojala potpise krajem prošlog tjedna te da je podatke je dostavio Povjerenstvu koje radi na konačnom izvješću.

Kuščević nastavlja preko Jutarnjeg lista dilati informacije o provjeri potpisa

Danas, 16. listopada ministar Kuščević izjavljuje kako nema službene informacije, ali da bi APIS do kraja današnjeg radnog dana trebao završiti proces provjere potpisa. Kada APIS proslijedi rezultate provjere Povjerenstvu, tek onda će i on dobiti, pa proslijediti dalje Vladi, prenosi Net.hr.

“Službeni podatak će biti onaj koji ja dobijem od povjerenstva i o tome izvijestim Vladu. Kad bi taj izašao van prije nego što ja obavijestim Vladu, to bi bilo curenje”, ustvrdio je Kuščević.

“Izvješće povjerenstva bit će predano meni, a ja vjerujem kako ću već sutra izvijestiti Vladu o konačnom broju valjanih potpisa”, rekao je Kuščević.

Nakon ovih izjava teško se ne upitati jesu li potpisi prebrojani prošli tjedan, krajem ovog radnog dana te što se uopće događalo s njima nakon što su ih građanske incijative predale Saboru. A kakvi će biti rezultati nakon ovakvog načina brojanja i provjere potpisa, ostaje nam za vidjeti.

Kuščevićeve informacije procurile u Jutarnji preko Pupovčeve nevjenčane supruge

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr