(VIDEO) Dr. sc. Đuro Njavro: ‘Trump je novi politički smjer u SAD-u’

Foto: snimka zaslona

Donald Trump zloporabio je ovlasti i opstruirao kongresnu istragu, zaključak je Zastupničkog doma američkog Kongresa koji je izglasao opoziv predsjednika. Početkom godine postupak se nastavlja pred Senatom, a procjenjuje se da Senat tu odluku neće potvrditi.

Kakvi će biti politički odjeci trećeg pokušaja opoziva predsjednika u povijesti SAD-a te hoće li taj postupak utjecati na kampanju Donalda Trumpa za još jedan mandat – neka su od pitanja na koja su odgovarali gosti u emisiji “Otvoreno”.

Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a javljajući se iz Bruxellesa, kazao je da bi sad Senat (gornji dom Kongresa) trebao predsjednika ili opozvati ili odbaciti optužnicu. Pojasnio je da predsjednik ne odgovara kažnjivo nego napuštanjem položaja ili ostavkom te dodao da Senat još uvijek nije dobio optužnicu protiv Trumpa.

Odgovarajući na pitanje koliko dugo bi proces mogao trajati rekao je da je predsjednik Senata Mitch McConnell kazao da to želi što brže napraviti. Dodaje kako se čini da iz Bijele kuće traže da se proces vodi tako da dolazi što više svjedoka i da se čuje i druga strana priče. Istaknuo je i da senatori ne bi smjeli imati svoja preduvjerenja prije nego čuju sve dokaze koji su izneseni.

– Neki republikanci su već iznijeli svoja preduvjerenja. McConnell je osim toga rekao nešto što demokratima jako smeta, a to je da on s Bijelom kućom dogovara kako će ići proces, rekao je Vinković.

Branimir Vidmarović, vanjskopolitički analitičar, rekao je da razlozi impeachmenta mogu biti to da je Trump doista zloporabio ovlasti ili pak da je to sve jedna velika predizborna kampanja, igra demokrata. Napominje da je po njegovom mišljenju to ipak “igra demokrata”.

– Mislim da je Nancy Pelosi preinteligentna osoba da bi doista računala da se u Senatu može dogoditi pravi opoziv. Ona je sigurno pretpostavljala da će se za vrijeme saslušanja svjedoka pojaviti neke nove pikanterije. U svakom slučaju radi se o predizbornoj kampanji u kojoj su se demokrati trebali pokazati svojim biračima da se nisu predali, da su tu, da ne odustaju. To ima jednu ideološku simboliku, rekao je Vidmarović i naglasio da je proces impeachmenta vrlo složen.

“Posljedica procesa impeachmenta – homogenizacija republikanaca i ponovni izbor Trumpa”

Božo Kovačević, vanjskopolitički analitičar, kaže da bi najvjerojatnija posljedica svega mogla biti homogenizacija republikanskog biračkog tijela i ponovni izbor predsjednika Trumpa.

– Demokrati stoje na liniji liberalne demokracije. Ne smije se zaboraviti da je Trump poduzeo niz koraka koji nedvojbeno govore da za njega pravila liberalne demokracije ne vrijede. Trump je jedini predsjednik dosad koji je pozvao da njegova protukandidatkinja treba biti ubijena. Kazao je i da neće priznati rezultate izbora ako on ne pobijedi. To je bio njegov uvod u mandat. Dnevna praksa američkog predsjednika je ugrožavanje sustava “checks and balances”. To je glavni motiv demokrata za pokušaj impeachmenta, rekao je Kovačević.

– U Senatu se neće suditi na temelju činjenica nego uvjerenja. Nedvojbeno je da je Trump privatne interese stavio ispred državnih, kaže Kovačević i dodaje da je jasno da je pokretanje impeachmenta “sračunato kako bi demokrati ostvarili političke učinke, a ne doista smijenili predsjednika”.

Njavro: Trump je novi politički smjer u SAD-u

Dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa, Đuro Njavro, kaže da je predsjednik Trump novi politički smjer u SAD-u i da je od samoga početka nailazio na otpor demokrata, pa i ponešto republikanca.

– Ovo je put prema dobivanju drugog mandata predsjednika Trumpa. Bloomberg je objavio istraživanje prema kojemu Trump dobiva potporu 76% onih koji ulažu, koji imaju novaca, kaže Njavro.

Na pitanje čime je Trump zadužio Ameriku, Njavro odgovara da je on smanjio poreze, potaknuo ulaganja u infrastrukturu, a da je rezultat toga da SAD ima izrazito nisku stopu nezaposlenosti.

Božo Kovačević podsjeća da je malo koja američka saveznica uopće očekivala da će Trump pobijediti.

– On se ponaša kao da može zapovijedati svima i to je izazvalo neraspoloženje prema njemu. Što se tiče EU-a, Trump inzistira na bilateralnoj suradnji sa svakom državnom članicom jer EU kao cjelina može biti koliko toliko ravnopravni partner sa SAD-om, a pojedinačno države ne mogu. U tom pogledu Trumpova politika identična je politici Vladimira Putina – razbijanje Europske unije. Da bi se to postiglo tu je izravna financijska podrška od strane udruga koje financiraju Trumpa u Americi. Te iste udruge financiraju euroskeptike i desne populiste u Europi, dok s ruske strane to čine vladine agencije. U tom smislu Putin i Trump zajedno rade protiv Europe, dodaje Kovačević.

Vidmarović: Ruska politika živi u uvjerenju da je Trump nešto pozitivno za Rusiju

Vidmarović naglašava da ruska politika živi još u uvjerenju da je Trump nešto pozitivno za Rusiju i da je to vjerojatno zato što su u Rusiji, kako kaže, uvjereni da Trump ima enormnu moć.

– Putin računa na to da će Trump u nekom trenutku ići na zatopljavanje odnosa te da će se Rusija i Amerika naći na pola puta – da će se dogovoriti o zajedničkom kolektivnom mehanizmu nuklearnog razoružanja i sigurnosti te da će zajedno definirati svijet, odnose snaga i sigurnost. Međutim to je varka zato što postoji Senat, a on je sada u antikineskom i antiruskom trendu, rekao je Vidmarović i naglašava kako prema njegovom mišljenju neće doći do zbližavanja.

Vinković je prenio reakcije novinara iz Bruxellesa u vezi s najnovijim događanjima oko impeachmenta, govorio o tome kakvi se odnosi Amerike i EU-a očekuju te što misli zašto je uopće impeachment pokrenut.

Kovačević je pak naglasio da se ovaj impeachment razlikuje od prethodnih zato što “nitko od republikanaca nije okrenuo leđa predsjedniku Trumpu”. Smatra da ovaj postupak impeachmenta homogenizira republikansko biračko tijelo, ali i da demokrati očekuju da će “ubrati plodove” svoje politike.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr