(VIDEO) Đuro Glogoški i Peđa Mišić: ‘Podržavamo gradonačelnika Penavu, ništa nije napravljeno na procesuiranju ratnih zločina’

Foto: Snimka zaslona

Gostujući u Bujici na Z1 televiziji Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih HRVI 1. skupine i Peđa Mišić, vukovarski branitelj i bivši logoraš, prozvali su Vladu Andreja Plenkovića, osudili izjave predsjedničkog kandidata ljevice Zorana Milanovića. Posebna tema bio je Milorad Pupovac.

Glogoški je na pressici u Vukovaru prošli petak bio uz gradonačelnika Ivana Penavu, a prije godinu dana u prvome redu prosvjeda kojim se upozorilo na nerad hrvatskih institucija kod procesuiranja srpskih ratnih zločina. Tom prigodom obukao je majicu HOS-a, što nije nimalo čudno, jer je Đuro Glogoški u Domovinskom ratu bio pripadnik upravo tih postrojbi:

“Pripadnici HOS-a su bili pripadnici oružanih snaga RH i mislim da majice HOS-a imaju mjesta u svim mjestima Hrvatske, a ne samo na grobljima. Bio sam pripadnik HOS-a, 106. i 130. Brigade HV-a. I u Vukovaru sam bio u majici HOS-a. S ponosom ističem da sam bio pripadnik HOS-a!”

Mišić: Vjerujem gradonačelniku Penavi

Udruga najtežih, 100-postotnih Hrvatskih ratnih vojnih invalida čvrsto podržava Ivana Penavu i njegove zahtjeve: – I dalje podržavamo ideju s kojom je krenuo gradonačelnik Vukovara. Već na prvom sastanku u Ministarstvu hrvatskih branitelja, podržali smo tu inicijativu. Cilj je upravo ono što je gradonačelnik Penava rekao – procesuiranje ratnih zločina. Nažalost, nakon godinu dana nismo dobili nikakve dokaze ni argumente da je bilo što napravljeno na tom području.

I Peđa Mišić je uz gradonačelnika Vukovara:

“U priču s Ivanom Penavom krenuli smo još prije četiri godine. Tom čovjeku vjerujem! U jednom trenutku nisam razumio zašto odustaje od ponavljanja prosvjeda, no sad ga razumijem i vjerujem da većina Hrvatskog naroda razumije što govori. Stvari se moraju postavit na svoje mjesto; zločinci koji su počinili zločin moraju odgovarati i tu je kraj priče! Međutim, problem je u tome što već 27 godina trpimo razne Vlade koje da bi bile uspostavljene ili opstale, uvijek koaliraju sa SDSS-om, strankom koju je osnovao ratni zločinac Goran Hadžić! I takva nas je politička tradicija dovela do toga, nek’ mi dragi Bog oprosti, da danas možemo notornog Šoškočanina usporediti s jednim Blagom Zadrom.”

“Ja ne zovem Vučića četnikom zato jer ja tako mislim o njemu, nego zato jer se on sam deklarirao kao četnik,” objašnjava Peđa Mišić uz napomenu da srbijanski predsjednik u Hrvatskoj nema što tražiti.

Glogoški: U HVIDRA-i jedna osoba ima preveliki utjecaj

Glogoški u Bujici po prvi puta javno, progovorio kritički o postupcima Josipa Đakića i aktualnom vodstvu HVIDRA-e. Đakić prije godinu dana nije podržao skup u Vukovaru, a Glogoški je bio u prvim redovima:

“Naš Izvršni odbor je tada donio odluku da će podržat inicijativu gradonačelnika Vukovara. Zašto neke druge udruge nisu podržale žrtve Vukovara, to morate pitati njih.”

Na pitanje bi li u Hrvatskom saboru mogao dizati ruku zajedno sa Pupovcem, Glogoški je odgovorio:

“Ja osobno, ne bi mogao djelovati na takav način! Mislim da u HVIDRA-i jedna osoba ima preveliki utjecaj.”

Mišić: Saborski zastupnik HDZ-a, ne može biti predsjednik HVIDRA-e

Peđa Mišić se također osvrnuo na Đakićevu ulogu:

“Svaka udruga mora biti apolitična, a to znači da barem upravni i nadzorni odbor ne mogu biti ni u kakvim političkim tijelima. Jer, HVIDRA ne predstavlja grupaciju HDZ-a, nego hrvatske ratne vojne invalide. Saborski zastupnik HDZ-a, jednostavno ne može biti predsjednik HVIDRA-e.”

Glogoški se složio i vlastitim primjerom pokazao kako treba depolitizirati udruge iz Domovinskog rata:

“Naša udruga je od samog početka 2001. godine zauzela stav prema kojem ni jedna politička opcije ne može imati utjecaj na nas. Osobno, nisam član ni jedne političke stranke i od nas sedam članova u Izvršnom odboru, samo je jedan bio u nekoj stranci, ali sada više nije ni on. Bio sam član HSP-a do 2001. godine, no kada smo osnovali udrugu 100-postotnih invalida, jasno sam rekao da ne mogu biti stranački aktivan i posvetio sam se radu udruge.

Peđa Mišić smatra da je Josip Đakić nakon fijaska s Pupovcem završio svoju priču:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

“Za mene je on apsolutno izgubio kredibilitet.”

Mišić: Pupovcu se sviđaju jedino kune iz hrvatskog državnog proračuna

Naročito oštar Mišić je bio spram djelovanja čelnika SDSS-a. Zgrožen je Pupovčevim izjavama u emisiji ‘Nedjeljom u 2’, gdje je izjavio da je “hrvatski patriot”:

“Pupovac je lažni patriot! Njemu se sviđaju jedino kune iz hrvatskog državnog proračuna…”

> Davor Dijanović: 10 najgorih Milanovićevih poteza – ćirilica u Vukovaru, lex Perković, ukidanje pokroviteljstva nad bleiburškom komemoracijom

> Prof. dr. Bežen: Ćirilica nije pismo suvremenog hrvatskog jezika

> (VIDEO) Vukovarski branitelj Marijan Živković: ‘Plenkoviću moji sinovi nisu poginuli za ovakvu Hrvatsku!’

> Vukovarski branitelj Marijan Živković za Narod.hr: ‘Ćirilice nije bilo u Vukovaru ni za vrijeme Titove jugoslavije’

“Trebalo bi samo otići na Finu i vidjeti Pupovčev i Stankovićev konto danas! Mislim da su novci možda već legli, treba to provjeriti,” bio je ironičan Peđa Mišić.

Bujica je pustila snimku od prije dvije godine, kada je na saborskom Odboru Milorad Pupovac izjavio da kokarda u Hrvatskoj nije zabranjena i time branio pravo na spomenike s četničkim oznakama u okolici Vukovara.

Pune dvije godine nije učinjeno ništa po tom pitanju, iz čega proizlazi da je Ivan Penava i te kako u pravu – složili su se gosti emisije, a Mišić se posebno uzrujao kada je čuo Pupovčevu izjavu:

“Samo da si čovjek, to nikad izgovorio ne bi! Pupovac naziva Vučića i srpsku državu svojom matičnom državom. Pupovac nije branio Hrvatsku državu”, kaže Mišić i ističe da se Pupovac ne brine o pripadnicima njegovog naroda – o srpskoj nacionalnoj manjini. “Od 10.000 hrvatskih branitelja srpske nacionalnosti, nikada ni jednog nije posjetio! Ima ih i u kolicima i bez nogu i bez očiju i neki od njih su se ubili.”

Glogoški je svojedobno imao rješenje za provokacije na račun Domovinskog rata, prema kojem u okolici Vukovara ne bi bili mogući spomenici s četničkim obilježjima:

“Prije zadnjih parlamentarnih izbora predložio sam da se u Hrvatskoj donese Zakon o zaštiti vrijednosti Domovinskog rata. Dobio sam odgovor da taj zakon nije potreban, a sada vidimo da ipak jest.”

Milanović i Plenković su isti

Mišić smatra da današnja Hrvatska nema nikakve veze s nikakvom prošlošću, a ponajmanje s AVNOJ-em ili ZAVNOH-om: – Nek’ kaže tko što hoće, godine ‘91. Hrvatska je prvi puta prodisala kao država. Za ovo od ‘91. nadalje, uvijek ću se boriti!

U Bujici nisu štedili ni Milanovića. Gosti su posebno komentirali kako brani Andreja Plenkovića, u slučaju kumskih veza s Igorom Pokazom.

Đuro Glogoški smatra da je za mjesto veleposlanika u Londonu postojalo i bolje rješenje od osobe koja je prethodno dva puta napuštala državnu službu:

“Postoje i visoko obrazovana djeca hrvatskih branitelja, postoje i visoko obrazovani hrvatski branitelji. Ali oni ne mogu na takve pozicije.”

Glogoškog je posebno zasmetalo Plenkovićevo vrijeđanje hrvatskog branitelja Mire Bulja, koji je progovorio o premijerovu sukobu interesa:

“Nisu Hrvatsku branili samo neobrazovani kako je svojedobno rekao Milanović. Hrvatsku su branili svi.”

I Peđa Mišić je zgrožen premijerovim dociranjem Bulju:

“Problem je u tome što je Miro Bulj jedan obični hrvatski branitelj. Zato mu se Plenković obraća tako s visoka. On i Milanović su zapravo isti!”

Izvor: narod.hr