(VIDEO) Ekonomski analitičar Kotarski o predsjedanju EU-om: ‘Hrvatska je mogla učiniti više’

Foto: Snimka zaslona

Hrvatskoj su na raspolaganju 22 milijarde eura iz Unijinih fondova i proračuna u idućih sedam godina. Novac bi se među ostalim trebao iskoristiti za razvoj županija, poljoprivredu, ruralni razvoj, demografsku obnovu.

Premijer Andrej Plenković smatra da je Hrvatska pokazala da je snažna država koja štiti nacionalne interese kapitalizirajući svoj međunarodni položaj, ponajprije članstvo u Europskoj uniji. Iz oporbe stižu kritike da je riječ o neuspjehu zbog potrebe za tolikom pomoći koja se predstavlja kao uspjeh.

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, Domagoj Hajduković, saborski zastupnik SDP-a, doc. dr. sc. Kristijan Kotarski, Fakultet političkih znanosti, Tihomir Vinković, komentator HRT-a i  izv. prof. dr. sc. Ivan Miloloža, poduzetnik, tvrtka Munja.

Grlić Radman je naglasio kako se ministarstvo vanjskih poslova od samih početaka epidemiološke krize se prilagodilo.

– Kada sam dobio informaciju da su dvije osobe oboljele, dao sam nalog da se  sve prostorije u ministarstvu dezinficiraju, rekao je.

Vinković je naglasio kako su svi kolege novinari bili zadovoljni hrvatskim predsjedanjem EU.

– Hrvatska je prva zemlja koja je prešla na potpuno digitalno predsjedanje. Konferencije za novinare su bile digitalne i u njih se mogao uključiti svatko tko je trebao. Bilo je zadovoljstvo gledati kako to funkcionira, rekao je Vinković.

Kotarski: Hrvatska je mogla učiniti više

Kotarski je rekao kako ne sumnja da je što se tiče tehničkog predsjedanja sve prošlo u najboljem redu, ali što se tiče strateškog pozicioniranja i korištenja pozicije da se pokušaju pogurati u prvi plan teme koje bi bile od strateškog značaja i za uniju i za Hrvatsku, smatra da se na tom planu moglo učiniti više.

Naglasio je kako smo imali nesreću zbog pandemije, ali po njegovom sudu postoje dvije stvari kod kojih nismo pokazali prepoznatljivost, a to su kada se 9 zemalja zalagalo za korona obveznice, Hrvatska je ostala po strani, a druga je stvar što je 17 država osudila Vladu Viktora Orbana.

– U tom pogledu nismo bili dovoljno jasni, ali za pohvalu je to što smo uspjeli osigurati da Sjeverna Makedonija, Albanija naprave korak dalje u europskoj priči, rekao je Kotarski.

Miloloža: Žao mi je da se omalovažava hrvatski uspjeh

Miloloža je naglasio kako je Hrvatska napravila sve što je mogla te da mu je žao da se to omalovažava.

Grlić Radman je naglasio kako je ovakva kriza bez presedana u EU i da je Hrvatska dobila velike pohvale kako je  uspjela koordinirati zemlje koje su bile u krizi.

Hajduković je rekao kako se mora demistificirati neutralna pozicija Hrvatske, te smatra da nismo bili fokusirani i nismo imali jasno definirane prioritete.

Na pitanje što ostavljamo u nasljeđe, Hajduković je rekao da ostavljamo proširenje EU, što je vrlo pohvalno, ali ako je to sve što ostavljamo, to nije dobro, naglasio je.

Miloloža je replicirao Hajdukoviću i pitao što je Hrvatska mogla više napraviti za svoga mandata nego što je učinila?

Grlić Radman: Njemačka puna hvale glede našeg predsjedanja EU

Grlić Radman je naglasio kako je Njemačka bila puna hvale glede našeg predsjedanja EU, zato što smo mi omogućili rasprave oko usvajanja višegodišnjeg financijskog okvira.

Rekao je kako je nedopustivo da oporba ne priznaje uspjehe hrvatskog predsjedanja u trenutku kada svi lideri EU imaju samo riječi pohvale, koje nadilaze uobičajenu kurtoaziju.

Vinković: Neće se sve zemlje oporavljati istom brzinom

Vinković je rekao kako se neće sve zemlje oporavljati istom brzinom i nije dodijeljeno proporcionalno isto sredstava.

– Govori se kako je Hrvatska dobila puno sredstava zato što je siromašna, ali Italija je dobila najviše sredstava, a ona je treće gospodarstvo EU, rekao je.

Jedno je što je dogovoreno, a drugo je kako će se to operacionalizirati, naglasio je Vinković.

Kotarski je rekao kako je upravo ova situacija s pandemijom pokazatelj  da je Europa u stanju djelovati, te je naglasio da osim novca koji dolazi iz EU u Hrvatsku, da su važne ozbiljne reforme kako bi mogli što bolje apsorbirati taj novac.

Miloloža je naglasio da ako želimo napredak najprije, moramo napraviti reformu pravosuđa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT