(VIDEO) Granić: ‘Povratak na datum 30. svibnja kao Dana državnosti je dobra odluka’

Foto: snimka zaslona

Strogo sam se držao preporuka epidemiologa, nisam izlazio, osim koji put na televiziju, rekao je Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova gostujući u Dobro jutro, Hrvatska HRT– a i odgovarajući na pitanje kako je proveo razdoblje u karanteni.

> Bivši savjetnik predsjednice hvali Milanovića, a suradnju s Kinom naziva “modernim suverenizmom”

> Mate Granić vratio se u Plenkovićev HDZ: ‘Mogu pridonijeti u pripremama za parlamentarne izbore’

> (VIDEO) Izbori 2020. nisu prva katastrofa Plenkovićeve politike – počelo je 2000. kada je bio šef Granićevog izbornog stožera

Dodao je kako je Dan državnosti takav dan da se ne može odbiti poziv za gostovanje u emisiji.

Hrvatska od ove godine Dan državnosti, nakon gotovo dva desetljeća, ponovno slavi 30. svibnja, na datum kada je 1990. konstituiran prvi višestranački Sabor. Granić kaže da kada je prvi put donesena odluka da se Dan državnosti obilježava 30. svibnja, nekoliko važnih datuma bilo je u igri – 30. svibnja jer je tada utemeljen prvi višestranački Sabor i prekinuto je s komunističkim sustavom; 25. lipnja jer je tada donesena Deklaracija o suverenosti; odličan datum bio je i 8. listopada kada je donesena povijesna odluka o prekidu svih veza s bivšom državom; 15. siječnja je također bio dobar datum jer je tada Hrvatska međunarodno priznata; 6. lipnja je povijesni datum jer je 879. papa Ivan VII. uputio pismo knezu Branimiru i prvi put je priznata Hrvatska.

– To su sve bili odlični datumi, ali odlučili su se za ovaj prvi i kada je jednom donesena odluka, onda nije dobro tu odluku mijenjati iz puno razloga, rekao je.

Objasnio je kako se tada treba objasniti zašto se to mijenja i povratak na taj datum, dodao je, dobra je odluka i najbolje je da se to ne mijenja i prihvati iako će uvijek biti ljudi koji će smatrati da je neki drugi datum bolji.

Govorio je o tome kako je u povijesnim okolnostima stvaranja države donesena odluka kada će biti Dan državnosti. Smatra da tu odluku treba poštovati, što je zadaća svih jer je riječ o važnom danu u stvaranju države.

Granić je govorio o ozračju u Vladi i u političkim krugovima u to vrijeme, kaže da je to bilo vrijeme ogromnog entuzijazma jer je u Istočnoj Europi pao komunistički sustav, u zraku je bio raspad bivšeg Sovjetskog Saveza, a papa Ivan Pavao II. i Ronald Reagan su mnogo pridonijeli tim promjenama. Kaže da se taj sustav srušio velikim dijelom, pogotovo u Sovjetskom Savezu, sam od sebe i to je bilo pozitivno za Hrvatsku, no negativna je bila ideja tzv. Velike Srbije i prijetnja da će se ratom ostvariti velikosrpski ciljevi.

Na pitanje koliko u Hrvatskoj držimo do datuma važnih za našu povijest i budućnost, rekao je kako u zemljama koje imaju duže demokracije, važni datumi se puno više poštuju, a to je zadaća svih – Vlade, kulturnih institucija, medija, Hrvatske akademije i svih drugih obrazovnih institucija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt