(VIDEO) HRT se ogradio od gostovanja Igora Vukića na temu Jasenovca; GI Ivo Pilar i udruge iz Domovinskog rata traže vraćanje snimke na stranice HRT-a

Foto: Snimka zaslona

U emisiji “Dobar dan, Hrvatska” urednice Karoline Vidović-Krišto na HRT-u gostovao je Igor Vukić, koji je ondje predstavio svoju novu knjigu “Radni logor Jasenovac”. U emisiju je bio pozvan i povjesničar Hrvoje Klasić, koji je odbio sudjelovati, nakon što je doznao tko će biti prvi sugovornik.

> (VIDEO) Igor Vukić: ‘Istraživanja o Jasenovcu treba napraviti’

Nakon emitirane emisije HRT se u svom priopćenju ogradio od ovog gostovanja.

> Banić i Koić: Evo dokaza da je Javna ustanova SP Jasenovac lažirala čak i jugoslavenski popis žrtava iz 1964. koji joj služi kao izvor

“Hrvatska radiotelevizija ograđuje se od stajališta iznesenih u emisiji Dobar dan Hrvatska 30. svibnja u kojoj je gostovao Igor Vukić. HRT osuđuje sve počinjene ratne zločine pa tako i one počinjene na području nekadašnjeg koncentracionog logora Jasenovac kako se oni više nikada ne bi ponovili. Također, HRT ističe da su svi zaposlenici, novinari i urednici javnog medijskog servisa obvezni objektivno i nepristrano raditi te poštovati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske” – prenijeli su mediji.

Udruge iz Domovinskog rata i GI Ivo Pilar: “Sa stranica je uklonjena snimka gostovanja- radi se o cenzuri”

Građanska inicijativa Ivo Pilar, koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Vukovara te Udruga Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, uputili su priopćenje u kojem poručuju kako se radi o cenzuri te traže da se vijest i snimka gostovanja, koje su u međuvremenu uklonjene, vrate na stranice HRT-a.

> Predstavljanje knjige Igora Vukića “Radni logor Jasenovac” u petak u Zagrebu

U nastavku prenosimo njihovo priopćenje.

Zaustavite odmah cenzuru na HRT-u

Igor Vukić, novinar, publicist i istraživač je 30. svibnja 2018. gostovao u emisiji HRT-a Dobar dan, Hrvatska, predstavljajući svoju novu knjigu “Radni logor Jasenovac”.

Povjesničar Hrvoje Klasić je prvo pristao gostovati u emisiji, a potom gostovanje otkazao.

HRT je vijest o gostovanju i video snimku istoga objavio na svojim mrežnim stranicama vijesti.hrt.hr, da bi ista nečijim nalogom ubrzo nestala.

U isto vrijeme iz javne,državne televizije probijaju se informacije da su na udaru prijetnji različitim “mjerama” novinari i urednici koji su sudjelovali u realizaciji emisije, a HRT se bez ikakvog objašnjenja ogradio od izjava Igora Vukića.

Znači li to da se HRT u svim ostalim emisijama, za koje ne izdaje ovakva priopćenja, slaže s izjavama svih gostiju i govornika na svim programima HRT-a?

Zahtijevamo od svih zaduženih za osiguranje demokratskoga poretka u hrvatskoj državi da odmah zaustave cenzuru koju provode pojedinci iz vrha HRT-a.

Zahtijevamo vraćanje vijesti o gostovanju Igora Vukića i snimku istoga na HRT-ovu stranicu gdje je bila objavljena.

U suprotnom, pokrenut ćemo zakonske procese protiv svih odgovornih, po svim zakonskim osnovama.

  1. KUPDR Grada Vukovara, kontakt -Franjo Šoljić- koordinacija.vukovar@gmail.com
  2. Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, kontakt – Zorica Gregurić- gzorica@gmail.com
  3. Građanska inicijativa Ivo Pilar, kontakt: Željko Maršić – ivo.pilar.gi@gmail.com”

Navedenu emisiju možete pogledati u nastavku:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr