(VIDEO) Ilegalni migranti u Maljevcu gađali hrvatske policajce kamenjem, ozlijeđena 2 policajca; još stotinjak migranta u obližnjoj šumi

Foto: snimka zaslona

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u utorak je izvijestilo da su dvojica policajaca lakše ozlijeđena kada je skupina ilegalnih migranata koja nije uspjela prijeći granicu kod Maljevca na policiju gađala kamenjem i drugim predmetima.

„U jednom trenutku, prilikom postupanja BiH policije koja je ilegalne migrante odmicala od same granične crte prema dubini svog teritorija, skupina ilegalnih migranata krenula je direktno prema hrvatskoj policiji koja je tom prilikom odbila pokušaj nasilnog nezakonitog ulaska na hrvatski teritorij.

Potom su ilegalni migranti bacali kamenje i druge predmete na pripadnike hrvatske policije. Dva policajca su lakše ozlijeđena te su zatražila liječničku pomoć“, izvijestio je MUP.

Granični prijelaz Maljevac i dalje je zatvoren za promet zbog velike grupe stranih ilegalnih migranata okupljenih na mostu u neposrednoj blizini graničnog prijelaza između BiH i Hrvatske.

Nešto iza 14 sati dosadašnjem broju temeljne i interventne policije priključilo se 50-ak novih interventnih policajaca sa svom zaštitnom opremom.

Napetost raste i pada

Napetost među ilegalnim migrantima pada i raste, povremeno glasno izvikuju svoje zahtjeve, a oko 12 sati napetost je bila najveća jer su revoltirani ilegalni migranti, kako se doznaje na mjestu događaja, na policiju koja im je priječila ilegalni ulazak u Hrvatsku bacala razne predmete.

Neslužbeno se doznaje da su trojica ilegalnih migranata ozlijeđeni u naguravanju te da su im pomoć pružili članovi udruge Liječnici bez granica koji se na bosanskohercegovačkoj strani.

Osim stotinjak ilegalnih migranata koji se nalaze na mostu još barem toliko smjestilo ih se u obližnjem šumarku iz kojega se vidi dim, a kako je vrlo sunčano i toplo nagađa se da pripremaju hranu i da nemaju namjeru uskoro otići s granice.

Vozači svih vozila koji dolaze na ovaj granični prijelaz policija usmjerava na 20-ak kilometara udaljeni prijelaz Bogovolja tako da nema zastoja.

Božinović: Lažna vijest da će Hrvatska otvoriti granice

“Migranti koji su smješteni u Unsko-sanskom kantonu su probili jedan kordon bosanskohercegovačke policije, došli su do hrvatske granice i tu ih je zaustavila hrvatska policija”, objasnio je Božinović.

Podsjetio je i da je zbog jučerašnje lažne vijesti da će Hrvatska otvoriti granice za migrante, zabilježeno “pojačano kretanje” migranata i na granici sa Srbijom, što je “srbijanska policija uspješno riješila”.

O situaciji u BiH Božinović je kazao da je razgovarao s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem koji je rekao da “situacija nije jednostavna, ali da policija u BiH ulaže sve napore kako bi se migranti povukli s granične crte, odnosno kako bi se uz pomoć pomoć policije vratili u prihvatne centre. Najavio je i niz novih mjera kojima žele, zajedno s lokalnim vlastima, ograničiti veći dolazak migranta u tu županiju koja je naslonjena na Republiku Hrvatsku”.

To je naš interes, ali je interes i BiH, rekao je ministar Božinović, dodajući da ga je kolega iz BiH izvijestio i o otvaranju novih prihvatnih centara pa se očekuje da će se u “danima koji slijede situacija smirivati”.

Dodao je i da je hrvatska policija na granici “vrlo spremna, opremljena i obučena” i ima je u svakom trenutku koliko treba kako bi zaštitila interes Republike Hrvatske. “Hrvatske policije će na granici biti uvijek dovoljno da spriječi nasilan ili nezakonit ulazak u Republiku Hrvatsku”, zaključio je Božinović.

Uvedene stroge policijske kontrole, ilegalne migrante iz Bihaća vraćaju u Sarajevo

Stotinjak ilegalnih ilegalnih migranata koji su u noći na srijedu stigli u Bihać deportirano je iz tog grada i autobusima poslano ka Sarajevu kako bi tamo bili smješteni u novootvoreni prihvatni centar.

Ilegalni migranti su u Bihać stigli redovitim vlakom iz Sarajeva no bihaćka policija im je zabranila iskrcaj provodeći nove mjere čiji je cilj uspostaviti kontrolu nad sigurnosnim stanjem u Unsko-sanskoj županiji koje je u proteklim danima naglo pogoršano zbog eskalacije migrantske krize.

Mjere dogovorene u utorak između lokalnih vlasti i Ministarstva sigurnosti BiH znače i provjeru putnika koji stižu u Bihać autobusima ili vlakovima.

Nakon višesatnih pregovora između policije, uprave Željeznica Federacije BiH i Ministarstva sigurnosti BiH postignut je dogovor da se ilegalne migrante pristigle vlakom prekrca u autobuse koji će ih odvesti u sarajevsko prigradsko naselje Hadžići gdje je u krugu napuštene vojarne napokon otvoren dugo najavljivani centar za smještaj migranata.

Tamo je dopremljeno šezdesetak kontejnera opremljenih sanitarnim čvorovima i grijanjem i provedene su potrebne preinake što je koštalo oko milijun eura osiguranih donacijama.

Centar u vojarni “Ušivak” kod Hadžića može primiti oko 400 osoba.

Iz Granične policije BiH u popodnevnim su satima potvrdili kako je skupina od dvjestotinjak ilegalnih migranata nastavila blokirati granični prijelaz Maljevac i na taj način pokušava izvršiti pritisak ne bi li ih se pustilo nastaviti put ka Hrvatskoj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina/Dnevni Avaz