(VIDEO) Kovač poručio Plenkoviću: ‘Stranka ne može biti talac jedne osobe i njegovog ega’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Gostujući u RTL-u Danas Miro Kovač, saborski zastupnik HDZ-a i bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova, osvrnuo se na loš rezultat HDZ-a na izborima za Europski parlament. Kazao je da su građani na europskim izborima poslali jasnu poruku HDZ-u.

Kritizirao je i stranačku listu na kojoj je, smatra, on trebao biti prvi.

> Nino Raspudić: HDZ-ovci predsjednike biraju aklamacijom, jednako tako im skidaju i glavu

> Bačić nakon Stierovog komentiranja HDZ-ovog neuspjeha na izborima: ‘Ne slažem se da je stranka doživjela neuspjeh’

> Stier: ‘Ne možemo s ovom potporom na izbore, potrebno je ujediniti stranku i biračko tijelo, ja ću to napraviti’

> Plenković Stieru: ‘Kad dođu parlamentarni izbori vidjet ćemo za koga će desnica glasati’

“Moramo najprije vidjeti što je bilo nedovoljno dobro u ovoj kampanji, zašto je HDZ postigao najslabiji rezultat ikad na nacionalnoj razini. Birači nisu prepoznali vrijednost naše liste. To treba jasno reći. Dogodio se birački neposluh, u Dalmaciji bi rekli da ‘treba vratiti dite materi’. Birači su poručili: ‘ovakav HDZ mi ne želimo’. On je otišao lijevo od centra, to je njihova poruka”, kazao je Kovač u razgovoru za RTL.

“O listi se odlučivalo na stranačkim tijelima, ja sam pozvan na razgovor, iznio sam varijantu za koju mislim da bi za HDZ bila dobra, da bude prepoznatljivosti, ljudi su mi sa strane govorili da bih trebao biti nositelj liste, kao što je Plenković bio pred godina godina kad ga je Karamarko stavio iako mu nije bio drag. Karamarko je ego zatomio u interesu HDZ-a, okupio sve jake ljude i HDZ je pobijedio s rezultatom koji je bio fantastičan”, rekao je Kovač.

Bernardić je pokazao da je stranački interes važniji od osobnog

“Mene je iznenadio Bernardić koji je stavio svoje suparnike na listu, pokazao je jednu širinu i postigao rezultat neočekivan za SDP. Bernardić je pokazao da je stranački interes važniji od osobnog interesa. Nijedna demokratska organizacija ne može biti taoc jedne osobe i njegovog ega!, odgovorio je Kovač.

Misli li time na Plenkovića, Kovač odgovara: “To vrijedi za sve demokratske stranke”.

> Plenkovićev HDZ u gradovima je izgubio 100.000 birača u odnosu na izbore za EP 2014.

> (FOTO) Dr. sc. Hrvoje Pende: HDZ-ov labuđi pjev – prave se da ne znaju zašto su pali na razinu svojih drugara iz SDP-a

> Drago Krpina: Bahati pokušaj promjene svjetonazorskog identiteta HDZ-a dobio je odgovor biračkog tijela

> Tihomir Dujmović: Srce današnjeg HDZ-ovog problema osim u fatalnoj Plenkovićevoj politici, leži u neodlučnosti potencijalnih novih lidera

> Marcel Holjevac: Vjerodostojni HDZ pred izbore pušta Thompsona, nakon njih mu čupa kablove iz pojačala

Za Stierovu ambiciju, koji je danas također prozvao Plenkovića, Kovač kaže da je legitimna. A što se tiče Kovačevih ambicija…

“Tu je sve jasno, imam ambiciju pomoći HDZ-u ponuditi sebe kada će za to doći vrijeme. Želim donijeti HDZ tamo gdje je on važan, da bude narodnjački, demokršćanski i ono što je radio Tuđman, da desno do HDZ-a ne smije biti nijedne snažne demokratksi legitimirane e stranke. Znači da postoji formula, postoji recept, ima u HDZ-u pametnih ljudi, pametnih žena, pametnih radnika, pametnih intelektualaca”, zaključio je Kovač za RTL Danas:

Podsjetimo, slične je riječi izrekao Andrej Plenković 2016. kada je na Općem saboru HDZ-a u Lisinskom ustvrdio da “smatra da stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svog člana”. Plenković se tom rečenicom tada referirao na tadašnjeg stranačkog šefa Tomislava Karamarka.

“Stranka ne može biti talac bilo kojeg svog člana. Okolnosti koje bi u tragovima mogle podsjećati na ono od prije nekoliko godina bile bi štetne i sigurno bi se reflektirale na buduće izbore”, rekao je tada Plenković.

Plenković je također ustvrdio je da je stranka dosegla svoj maksimum po broju birača, te da se u Europi događa odumiranje političkog mainstreama i da HDZ treba paziti da mu se ne pojavi alternativa na desnom centru.

Predsjednik američke podružnice HDZ-a Frenki Bilaver tada je jedini odgovorio Plenkoviću i to veoma žestoko.

“Kada sam slušao Plenkovića, činilo mi se da slušam Božu Petrova. Ti bi se trebao ispričati predsjedniku. Mi smo Hrvatska demokratska zajednica, a ne taoc”, rekao je Bilaver, navodi 24sata.

Bilaver je smatrao da 70 posto problema u novinama rade izdajnici i bivši povratnici u stranku. Napao je i Božu Petrova i obratio se Karamarku. “Predsjedniče protiv vas i vaše obitelji rade plaćenici, a Petrov je jedan od tih plaćenka”, rekao je tada Bialver.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl