(FOTO) Dr. sc. Hrvoje Pende: HDZ-ov labuđi pjev – prave se da ne znaju zašto su pali na razinu svojih drugara iz SDP-a

Foto: narod.hr, facebook, fah; fotomontaža: narod.hr

Iza nas su izbori za EU parlament na kojima su građani jasno pokazali što misle o stanju u društvu i vladajućim političarima koji su za to odgovorni.

Sve u svemu, prema najnovijim podatcima jasno je tko je glavni gubitnik ovih izbora. To je HDZ – stranka kradljivaca referenduma koja je sa svojih ca. 220.000 članova uspjela osvojiti nešto ispod 250.000 glasova birača, što znači da je osim članova stranke, svoj glas drskim kradljivcima narodne volje dao još poneki član njihove razgranate obitelji, što biološke, što polit-poduzetničke.

Iako, sudeći prema raznim informacijama s terena, realna je pretpostavka da je razmjerno velik broj hadezeovaca (onih koji nisu zadovoljni europodatnom politikom stranke), „greškom“ zaokružio drugu listu. Osim dezorijentiranih i zbunjenih hadezeovaca, debaklu te stranke pomogla je i puno veća izlaznost nego na prošlim EU izborima pa se na kraju pokazalo: što je narodna volja jača, to je HDZ slabiji.

Građanska inicijativa Narod odlučuje putem mreže svojih koordinatora i volontera intenzivno je poticala hrvatske građane da u što većem broju izađu na izbore i kazne kradljivce referenduma. Naša kampanja svakodnevno je informirala građane riječju i slikom na sve prljavštine i nezakonitosti hadezeovih rabota te vjerujemo da smo svojom aktivnošću dali doprinos izbornim rezultatima.

S druge strane, u HDZ-u pokušavaju naći razloge zašto su podbacili pa tako spominju i teoriju crnog labuda (iznenadan i nepredvidiv događaj s velikim posljedicama). Kažu da su oni napravili sve po pravilima igre i da se odjednom neočekivano pojavio taj nesretni labud pa će oni sad to polako, na miru analizirati i utvrditi odakle se ta ptica zloslutnica pojavila.

Ali bez puno velikih analiza, odmah im mogu reći zašto im se trenutno događa crnolabuđi pjev. Događa im se zato jer u njima nepoznatim i nedokučivim dijelovima društva još uvijek postoji osjećaj za ravnotežu između dobrog i lošeg, moralnog i nemoralnog, bez obzira na to koliko su oni u protekla tri desetljeća normalizirali devijantno u našem društvu. Tog osjećaja ima i u njihovom članstvu, ali iz dobro nam poznatih razloga još nije javno artikuliran.

Hrvatski birači možda jesu apatični i žele svoj životni prostor sačuvati od balkanskih političkih prljavština, ali nisu nepismeni i glupi (kako to misle u HDZ-u – čak i za svoje članove) te znaju prepoznati ozbiljnu ugrozu svojih i nacionalnih vitalnih interesa. Jer, kao u svemu, i u društvenom dogovoru između vladajućih i naroda postoji granica koju nije poželjno prijeći. HDZ je u svojoj eurokratskoj bahatosti tu granicu prešao. Narod ih je kaznio jer je između ostalog svjedočio brutalnoj krađi referenduma za pravedniji izborni sustav. Time je dobio jasan uvid do koje granice su hadezeovci pod vodstvom Plenkovića spremni ići kako bi sačuvali vlast i nelegitimne privilegije.

U vezi ukradenog referenduma, želim napomenuti da će GI Narod odlučuje ovih dana podnijeti Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke Sabora glede neraspisivanja referenduma za pravedniji izborni sustav; referenduma koji je, između ostalog, htio pridonijeti izbornom zakonu u kojem stranke koje dobiju 20-ak posto glasova birača neće osvojiti 40-ak posto mandata! A upravo to se još jednom dogodilo i na ovim izborima.

Na kraju, čestitam svima koji su svojim glasom pridonijeli dolasku crnog labuda u hadezeov zoološki vrt. Zajedno smo kaznili kradljivce referenduma. Nećemo stati.

* Autor je doktor znanosti s bogatim iskustvom rada u javnoj upravi i organizacijama u državnom vlasništvu. Uz znanstvene i stručne članke, objavio je i dvije znanstvene knjige: Moć neetičkog poslovanja – organizacijska kultura u Hrvatskoj (2008.) i Hrvatski turizam – upravljanje identitetom (2013.).

U svojim radovima istražuje svijet svakodnevnog života unutar područja kojeg oblikuje njegovo ukupno iskustvo, ali i društveni kontekst. U biranju tema nastoji pridonijeti kritičkoj analizi i dekonstrukciji hrvatske stvarnosti, odnosno razotkrivanju stvarnih identiteta i implicitnih vrijednosti hrvatskih organizacija.

Paralelno sa znanstvenim radom, autor se duže vrijeme bavi i fotografijom i raznim oblicima vizualne umjetnosti. Na sličan način kao što na znanstvenom polju preispituje društvenu svijest, u svojim fotografijama dočarava osobne percepcije, iskazuje asocijacije i doživljaje vlastitog okruženja, ali i stavove o društvu, gradu, pojavi. Do sada je priredio više samostalnih i skupnih izložbi.

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr