(VIDEO) Kujundžić tvrdi da će zbog Vladinih mjera ‘mnogi liječnici koji su razmišljali o odlasku – ostati’

Foto: Snimka zaslona

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u središnjem Dnevniku HRT-a da su pregovori Vlade i Sindikata zdravstva trajali dugo te da su bili maksimalno korektni, s uvažavanjem obiju strana.

“Vlada i premijer pokazali su razumijevanje da je potrebno povećati plaće djelatnicima u zdravstvu jer rade puno, teško, odgovorno i stresno. Sindikati su uvažavali da novaca osim za plaće moramo imati i za lijekove, odnosno za pacijente. Našli smo se na mogućem”, rekao je.

U Ministarstvu zdravstva postignut dogovor o povećanju plaća

Naglasio je da neće svima isto biti povećana plaća.

“Jedni će dobiti samo 3%, a drugi ovisno o složenosti, odgovornosti, izloženosti riziku, infekciji – dobit će više. U prosjeku je to oko 7%, što je na godišnjoj razini 400 milijuna. To je velika brojka, ali smo na sreću nekako našli način i ova Vlada će to ispoštovati,” kazao je.

Na pitanje može li ovaj dogovor smanjiti odlazak liječnika i medicinskih sestara u inozemstvo, Kujundžić je rekao:

“Po samoj količini novca ne može se smanjiti njihov odlazak. No po pokazivanju poštovanja Vlade prema onima koji rade i koji nose taj teret, mnogi oni koji su razmišljali o odlasku, da će ostati”.

Ministar Kujundžić rekao je da pacijenti u Hrvatskoj neće ostati bez liječnika.

“Mi iz godine u godinu imamo sve više liječnika i sestara. Ne želim reći da ih imamo viška. Nemamo ih još dovoljno u odnosu na ono što su standardi suvremene medicine. Sad ih imamo više nego prije 5, 10 ili 20 godina. No medicina se razvija na svoj način – kako po potrebi ljudskih resursa, tako i po potrebi financijskih, odnosno lijekova. Ova Vlada je nalazila rješenja i plaćajući specijalizacije što iz EU fondova, što iz proračuna, potičući mlade ljude da idu u mjesta kao što je Dubrovnik ili Virovitica. Lokalne zajednice na tome tragu također rade, odnosno daju osjetno veće plaće”, kazao je ministar.

Podsjetimo, na pregovorima u Ministarstvu zdravstva postignut je konačan dogovor o povećanju plaća. Radi se o 7 postotnom povećanju, 3 posto odnosi se na uvjete rada, a 4 posto za odgovornost za život i zdravlje ljudi. Sindikati dalje žele da se riješi pitanje njihovih osnovica i prekovremenih sati.

Dogovoreno je isto ono što je dogovoreno u srpnju, 7-postotno prosječno povećanje plaća (3+4), tj, dodataka na uvjete rada i odgovornost, potvrdio je po završetku pregovora u Ministarstvu ministar zdravstva Milan Kujundžić. Dodao je kako je svatko na određeni način morao popustiti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT