(VIDEO) Marić najavio pravne korake kako bi osporio odluku Povjerenstva za sukob interesa

foto: FAH

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je najavio iz Bruxellesa da će svakako poduzeti pravne korake kako bi osporio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, po kojoj je povrijedio načela obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor.

Marić je novinarima izjavio kako je jučer bio na sjednici Povjerenstva i dao svoje očitovanje, odgovarao na pitanja te odmah nakon toga krenuo za Bruxelles, tako da u ovom trenutku jedino što zna jest ono što je vidio u medijima.

“Formalno nisam dobio pisanu odluku, a kada je dobijem detaljno ću je proučiti i procijeniti kako ću je komentirati. Prema onome što sam vidio svakako mogu reći da ću se pripremiti, poduzeti pravne radnje kako i na koji način osporiti tu odluku, jer smatram da nisam bio u sukobu interesa, što je Povjerenstvo već jedno potvrdilo, niti sam povrijedio načela djelovanja”, istaknuo je.

Ministar Marić neće dati ostavku. Branko Bačić poručio oporbi: „Što se babi htilo, to se babi snilo’

Posebno je, kaže, nezadovoljan činjenicom što je njegov predmet objedinjen s drugim predmetima. Naime, Povjerenstvo je u ponedjeljak odlučilo kako su Marić i bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti prema odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Odlučeno je i da je Marić, sudjelovanjem na sastancima s predstavnicima Agrokora te onima radne skupine za izradu lex Agrokora, propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost u obnašanju javne dužnosti.

Uložit ću prigovor jer je moj predmet objedinjen s drugima

“Vidio sam da je napravljen jedan manevar, ne znam iz kojeg razloga i ne smatram ga ni opravdanim ni razumljivim, a to je da se moj predmet objedini s drugima koji su bili nakon toga, i tu ću također uložiti prigovor. Dao sam iskaz koji sam potpisao i predao Povjerenstvu i svatko može vidjeti da niti jedan od tih sastanaka o kojima se govorilo ja osobno nisam inicirao, nego sam na njih dolazio na poziv”, poručio je Marić.

Naglasio je da nije sudjelovao u kreiranju bilo kakvih novih rješenja koja se tiču Agrokora, niti je bio “nekakva operativna kontakt-točka, što oštro odbacujem”. “Moj angažman na tim sastancima je bio u preliminarnoj fazi kada je trebalo utvrditi stanje stvari i analizirati na temelju javno dostupnih podataka. Nakon toga moje uloge nema”, naglasio je.

Povjerenstvo za sukob interesa donijelo odluku: ‘Martina Dalić i Zdravko Marić povrijedili su načela obnašanja javne dužnosti’

Upitan je li sada bliže odlasku s ministarskog položaja, o čemu su u posljednje vrijeme nagađa u hrvatskoj javnosti, Marić je odgovorio da ne bi povezivao te dvije stvari.

“Ne bih uopće povezivao te dvije stvari. Kao što sam i do sada govorio, dok sam ministar i cijelo ovo vrijeme u svim svojim aktivnostima nastojim raditi stručno, profesionalno, odgovorno i sukladno zakonskim regulama”, rekao je ministar.

Dodao je da poštuje sve institucije Republike Hrvatske, ali da ima svoja prava, ne samo kao ministar, nego i kao građanin.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina