(VIDEO) Marijanski zavjet za Domovinu najavljuje 5. zavjetno hodočašće od istoka do juga Hrvatske!

Foto: Marijanski zavjet za domovinu, Facebook

Pred nama je 5. zavjetno hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu – projekt istoimene Bratovštine, koja već petu godinu za redom organizira Zavjetno hodočašće, put u trajanju od 75 dana i 2142 km koji prolazi svim većim Marijanskim svetištima od istoka do juga Hrvatske, ali i dijelom Bosne i Hercegovine, promičući tako naš vjerski turizam, ovaj projekt postaje dio Europske kulturne rute. Tako će i ove godine mnogi mladi, branitelji, obitelji okupljeni pod krilaticom “Molimo, radimo i gradimo bolju budućnost” hodati zajedno glavnom rutom koja od Osijeka 8. lipnja 2019. ide do Dubrovnika gdje hodočasnici dolaze 21. kolovoza ili će se priključiti kao dio jedne od 4 priključnih ruta koje ove godine kreću iz Gunje, Pakraca, Pule i Trsta (Marijanskog svetišta Monte Grisa iznad Trsta).

Na ovaj put već se odvažilo više od 2000 sudionika koji su dionicama puta prolazili kroz prirodne ljepote, turističku i kulturnu ponudu Hrvatske. Smisao puta individualan je za svakog hodočasnika, među kojima se ističu oni kojima je cilj kroz fizičku aktivnost, kroz napore i izazove kilometara na dionicama uz zajedništvo i duhovni sadržaj upoznati sebe, ući u svoju nutrinu, ali i prigrliti raznolikost društva i svoju Domovinu. Svaki hodočasnik pri svom priključivanju dobiva hodočasničku putovnicu u koju ima mogućnost upisati svoj privatni zavjet, nakanu za koji hoda, koja bi ga motivirala da ostvari svoj cilj puta, ugrađujući tako svoj zavjet u onaj zajednički, Zavjet za Domovinu.

Okupljeni mladi, branitelji ali i svi ostali sudionici ovog hodočašća i kao članovi uključeni u ostale projekte Bratovštine Marijanskog zavjeta za Domovinu, zajedno mole za Domovinu, za hrvatski narod i njen prosperitet, kao duhovna potpora koja daje nadu i predstavlja temelj zdravog društva, zajedno rade na osmišljavanju rješenja za probleme marginaliziranih skupina RH gdje kroz različite pristupe – putem EU projekata – preko duhovne i moralne obnove pojedinca, koji je spreman preuzeti odgovornost i ugraditi svoj doprinos u mijenjanje zajednice, zajedno grade bolju budućnost i dolaze do poboljšanja stanja.

Kako bi povećali razinu osviještenosti šire javnosti o problemima socijalne isključenosti braniteljske populacije, Marijanski zavjet za Domovinu uspješno je izradio dokumentarni film, koji možete pogledati na YouTubeu.

U današnjem svijetu, u kojem nas puno toga ometa i izaziva stres, hodočašće pješice predstavlja poseban način postizanja unutarnjeg mira, boljeg upoznavanja sebe i drugih te promišljanja o smislu života, odlukama i ciljevima.

Ove godine povodom 5. obljetnice hodočašća imat ćemo poseban program događanja koji će biti organiziran na nekoliko mjesta duž cijele rute (Večer poezije, Večer proze, Foto safari, Večer dokumentarnog filma, slikarska nadahnuća, duhovno-glazbena večer i sl.)

Više informacija o datumima prolaska kroz mjesta, rutama i dionicama, kao i prijavi možete pronaći na www.marijanskizavjet.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr