(VIDEO) Miljenko Marić iz GI Narod odlučuje: ‘Promjena izbornog sustava preduvjet je svih promjena u Hrvatskoj!’

Foto: likemetkovic.hr

Udruga Narenta iz Metkovića i Građanska inicijativa Narod odlučuje organizirali su 17. rujna u Gradskom kulturnom središtu u Metkoviću tribinu na temu “Promjena izbornog sustava – preduvjet svake promjene u Hrvatskoj”, na kojoj su gostovali dr. sc. Nino Raspudić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Robert Podolnjak s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Miljenko Marić, glavni koordinator GI Narod odlučuje za cetinsku krajinu te predsjednik Udruge obitelji s četvero i više djece Cetinskog kraja – “Udruga 4+”.

Gospodin Marić na početku je istaknuo kako “svi mi koji smo se pokrenuli i dali svoje volontersko vrijeme i trud, smatramo da su promjene izbornog sustava preduvjet svih promjena u Hrvatskoj. Loš izborni sustav, loši rezultati.”

Iznio je osnovne podatke o inicijativi – koliko potpisa je moralo biti prikupljeno, koliko ih je u samo dva tjedna prikupljeno za oba referendumska pitanja, koliko se volontera uključilo te koliko je bilo potpisnih mjesta diljem Hrvatske, istaknuvši kako hrvatski Zakon o referendumu sadrži “najrigoroznije uvjete za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma”.

(VIDEO, FOTO) Podolnjak, Raspudić i Miljenko Marić na tribini ‘Promjena izbornoga zakona’: ‘Kome ne odgovara volja naroda?’

Upozorio je i na opstrukcije od strane jedinica lokalne samouprave s kojima su se kao volonteri inicijative Narod odlučuje suočavali: “Mi smo se na lokalnoj razini obratili gradovima i općinama. Neki gradovi i općine su bez problema dali privolu, a neki su samo prešutili, dakle nije bilo ni privole, ni ne-privole. To se zove administrativna šutnja.”

Marić je posebno istaknuo opstrukcije s kojima se inicijativa suočavala u većim gradovima – Zagrebu, Rijeci, Osijeku – kao što su naplata visokih iznosa zakupa javne površine, komplicirane procedure prijava lokacija za prikupljanje potpisa, otvoreno pozivanje građana da ne daju potpise od strane gradonačelnika i slično.

Potom je prisutnima objasnio daljnje korake koji su, nakon prikupljanja potpisa, bili učinjeni od strane inicijative – prikupljanje popisnih knjiga iz svih gradova i općina, prebrojavanje svakog potpisa te predaja Saboru zajedno sa zahtjevima za raspisivanje referenduma 13. lipnja.

“Što je Vlada napravila do danas?”, postavio je pitanje Marić te nastavio: “Danas je devedesetšesti dan! Devedesetšest dana! Nama je trebalo petnaest [dana] da sve prikupimo, prebrojimo i predamo Saboru.” Upozorava na nastavak manipulacija premijera Plenkovića i ministra Kuščevića koji optužuju inicijativu zbog navodnih potpisa beba i pokojnih. “Što se u međuvremenu događalo, od 13. lipnja do početka prebrojavanja, mi ne znamo – nitko nam nije objasnio”, zaključuje Marić.

Marić je podsjetio i kako je ministar Kuščević potpuno neopravdano, bez argumenata, odbio zahtjev za promatranjem provjere broja potpisa od predstavnika inicijative Narod odlučuje. “U međuvremenu, predlažu se izmjene zakona [o referendumu] kojima će se još više otežati građanske inicijative za raspisivanje referenduma. Javno se iznosi prijedlog kako bi se potpisi trebali prikupljati samo u uredima jedinica lokalne samouprave”.

Pregled tijeka referendumske inicijative te problema s kojima se ista suočava u odnosu s vladajućima, Marić je zaključio riječima: “Idemo dalje! Narod će odlučiti!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr