(VIDEO) Ministar Krstičević o kaznenoj prijavi za ratni zločin: ‘Moj ratni put je čist i ponosan sam na njega’

Foto: Snimka zaslona

Ministar obrane Damir Krstičević komentirao je danas za HRT kaznenu prijavu koju je odvjetnik iz Srbije podnio protiv njega zbog navodnog ratnog zločina nad 81 civilom.

“Pa pogledajte, očito, mnogima sam trn u oku, vjerojatno zato što jačam pobjedničku Hrvatsku vojsku i to na jedan pravi način. Što se tiče mog ratnog puta, on je potpuno čist, na njega sam ponosan. Što se tiče puta 4. gardijske brigade to je put ponosa, časti, junaštva. Ja sam iznimno sretan kako sam zapovijedao 4. gardijskom brigadom.”

Na pitanje strahuje li da će imati problema u kretanju zbog prijave iz Srbije, odgovorio je da to uopće ne smatra prijavom.

“Ja sam slobodan čovjek, časno sam branio domovinu, na to sam iznimno ponosan i treba znati da je na Hrvatsku izvršena brutalna agresija,” rekao je Krtičević za HRT.

Podsjetimo, srbijanski odvjetnik Dušan Bratić podnio je tužilaštvu za ratne zločine Srbije kaznenu prijavu protiv hrvatskog ministra obrane i potpredsjednika hrvatske vlade Damira Krstičevića i suučesnika zbog sumnje da su 1995. ubili 81 civila srpske nacionalnosti, piše u subotu beogradska Politika.

>Beogradska Politika: ‘Srbijanski odvjetnik prijavio Krstičevića zbog ratnog zločina’

Politika prenosi tvrdnje da je Krstičević bio zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je sudjelovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica u mjestu Bravnice, kod Jajca, u BiH, 12. i 13. rujna 1995. Po pisanju lista srpski civili ubijani su pucnjima iz vatrenog oružja i ispaljivanjem raketa iz raketnog bacača na izbjegličku kolonu koja se kretala putem Donji Vakuf – Jajce.

“Očito mnogi žele možda danas uprljati 4. gardijsku brigadu uprljati i mene kao ratnog zapovjednika. Potpuno sam čist i nevin.”, rekao je Krstičević.

Na pitanje hoće li na ove optužbe odgovoriti ili će ih ignorirati, Krstičević kaže da na njih treba odgovoriti država.

“Zna se gdje je bila 4. gardijska brigada, oslobađala je Hrvatsku. Baš na tom mjestu, u tom vremenu, 4. gardijska brigada nije bila. Ali očito nekome odgovara s vremena na vrijeme, ne znam zašto sada opet, aktivirati takvo nešto i to očito s ciljem da destabilizira mene osobno, da destabilizira ovu Vladu. Ja se sada stavljam u poziciju da se trebam braniti, a zašto se trebam braniti? Za ništa!”, odgovara Krstičević.

Damir Krstičević tijekom Domovinskoga rata bio je zapovjednik 115. brigade HV-a tzv. Imotske i zapovjednik 4. gardijske brigade, a sudjelovao je u operacijama Maslenica, Zima ’94., Ljeto ’95., Oluja, itd.

Nakon rata postaje zapovjednik 5. zbornog područja, odakle je upućen na jednogodišnje školovanje u američku ratnu školu kopnene vojske, koju je završio s odličnim rezultatom, potom postaje zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Zbog toga što je bio supotpisnikom Otvorenog pisma dvanaestorice hrvatskih ratnih zapovjednika hrvatskoj javnosti od 28. rujna 2000. godine, ondašnji predsjednik RH Stjepan Mesić ga je prisilno umirovio

Dana 22. svibnja 2018. godine Krstičević je primljen u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole Kopnene vojske SAD-a, International Fellows Hall of Fame, US Army War College.

Izvor: narod.hr/hrt