(VIDEO) Ministar Kuščević: ‘Uz Centar dijeljenih usluga do pune digitalne usluge građanima’

Foto: snimka zaslona

U Banskim dvorima potpisan je ugovor o dodjeli nepovratnog novca za uspostavu “Centra dijeljenih usluga”, koji će biti zadužen za koordinaciju i upravljanje svim informacijsko-komunikacijskim aplikacijama i e-uslugama koje razne Vladine institucije pružaju građanima. Predviđa se i jedinstveno upravno mjesto te građani više neće ići “od šaltera do šaltera”. Projekt će se provoditi tri godine, vrijedan je 362 milijuna kuna, a 85% sufinancira Europska unija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar uprave Lovro Kuščević nastojao je u HRT-ovoj emisiji “Tema dana” pojasniti Centar dijeljenih usluga (CDU) te je kazao da će se s CDU-om stvoriti zajednička platforma na koju će se moći nasloniti sva tijela državne i javne vlasti sa svojim bazama, registrima.

– Danas svako ministarstvo ima ugovorenu pohranu svojih podataka, aplikacija, baza, registara s nekom tvrtkom. Sada će po prvi put Vlada RH sve smjestiti na jednu infrastrukturu, a to je Centar dijeljenih usluga. To će podići razinu transparentnosti, sigurnosti, a u konačnici će sve to biti jeftinije za državni proračun, kazao je.

Neka tijela državne i javne vlasti već sada imaju digitalne sustave, a neka nemaju. No svi će se morati priključiti na CDU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– U krajnjoj liniji na to obvezuje i Zakon o državnoj informacijskoj infrastrukturi. To i jeste smisao da svi budu na jednoj platformi, rekao je ministar Kuščević. Nastojimo provesti komunikaciju između svih naših baza, registara. Tek onda kada te baze budu u stanju međusobno komunicirati, tek tada ćemo moći isporučiti punu digitalnu uslugu našim sugrađanima, rekao je Kuščević.

– Kada dovršimo taj projekt, Centar dijeljenih usluga, tada omogućavamo postavljanje svih baza i registara na jednu platformu. Zatim se omogućava komunikacija između svih tih baza i registara, dodao je. Naglasio je i da je potrebno da tijela trebaju raditi što više na digitalizaciji.

– Veliki broj ministarstava već ima određenih broj digitalnih procesa. Teži se tome da se što više procesa digitalizira. Međutim, sada se po prvi put omogućuje da digitalni proces, npr. otvaranje tvrtke, može komunicirati npr. s OIB-om, poreznom upravom, Trgovačkim sudom, da se može doći do potvrde o nepostojanju duga, da može komunicirati s MUP-ovom bazom i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščević je potom pokušao što plastičnije objasniti o čemu je riječ i kazao: Radimo autoput. Na njemu radimo benzinske postaje, restorane, automehaničarske radione. Sada je na tijelima da “kupuju što više automobila”, na ministarstvima da rade što više digitalnih usluga i da ih “puštaju na taj autoput”. “Mi smo omogućili da mogu voziti po autoputu – kada im treba gorivo mogu stati na benzinskoj postaji, kada im treba promijeniti gumu onda mogu stati u automehaničarskoj radioni i to učiniti”.

Ministar Kuščević spomenuo je i projekt “e-novorođenče” te podsjetio da je taj projekt učinjen i bez Centra dijeljenih usluga. Pritom je iskazao i stanovito negodovanje jer projekt “e-novorođenče” građani ne koriste u velikom broju.

– Prošle godine je samo 1.221 novorođeno dijete prijavljeno putem usluge “e-novorođenče”, dok je 48.768 građana i dalje išlo u matični ured. Smatra da je razlog tome nedovoljna informiranost te je istaknuo da bi možda aplikaciju “e-novorođenče” trebalo napraviti pristupačnijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kada će sustav u cjelosti biti implementiran, ministar je rekao da je riječ o dugoročnom procesu i da on nikada neće biti gotov.

– Svaki dan imamo nove usluge i njih moramo uvoditi u taj sustav. Međutim do kraja godine potrebno je 40-ak tijela implementirati u CDU. Projekt traje još tri godine, a u to će se vrijeme implementirati još 300 tijela, kazao je među ostalim ministar uprave Lovro Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.