(VIDEO) Nastavljaju se pregovori u Ministarstvu zdravstva, sindikalni pregovarači poručili: ‘Dosta je štednje na medicinskim sestrama’

Zagreb, 30.08.2019. - Pregovori o plaćama u zdravstvu nastavljeni su u ministarstvu zdravstva, a uoči pregovora potporu sindikalnim pregovaračima došli su dati medicinske sestre i tehničari iz cijele hrvatske. foto HINA / Edvard ŠUŠAK/ es

Pregovori o plaćama u zdravstvu nastavljeni su u petak u Ministarstvu zdravstva, a sindikalnim pregovaračima potporu je došlo dati dvadesetak medicinskih sestara i tehničara.

“Dosta je štednje na medicinskim sestrama, dajte im budućnosti u Lijepoj našoj”, poruka je na jednom od transparenata uoči nastavka pregovora o zahtjevima sindikata, koji ističu da neće pristati na ništa ispod onog što je parafirano prigodom potpisivanja Kolektivnog ugovora za zdravstvo – 3 posto na uvjete rada i 4 posto na odgovornost za život i zdravlje ljudi.

Riješiti sporove oko prekovremenog rada

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić izjavio je uoči početka pregovora da je cilj riješiti u okviru postojećeg kolektivnog ugovora probleme koji se odnose na sudske sporove o dodacima na prekovremeni rad, čije neplaćanje je doseglo dvije milijarde kuna.

Ako se obje strane slože oko rješavanja tog pitanja neće biti potrebni sudovi, a onda će biti jasnija slika oko pregovora o plaćama.

Zrinušić je ponovio stajalište Vlade i Ministarstva financija da “horizontalni pristup ne znači uravnilovku nego sagledavanje svih postojećih zahtjeva”, kako bi se osigurala pravičnost u osnovicama za sve plaće. “A ovi dodaci nisu niti mogu biti predmet razgovora o plaćama”, dodao je.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak kazao je kako očekuju da Vlada danas konačno kaže s kojim novcima raspolaže.

“Na ništa manje od onoga što smo parafirali nećemo pristati. Ako do toga ne dođe slijede prosvjedne aktivnosti, a to ćemo se dogovarati na našim tijelima, ovisno o današnjim pregovorima i slijedećem tjednu”, najavio je Topolnjak.

“Ovo je prvi ‘koračić’ u odnosu na ono što ih čeka, okupiti ljude pred Ministarstvom, pa slijedeći put još više. Tako ćemo krenuti s određenim socijalnim nemirima pa ćemo vidjeti kome to odgovara”, poručila je čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara Anica Prašnjak.

Situacija u zdravstvu kaotična

Istaknula je da s Hrvatskim liječničkim sindikatom, koji više ne sudjeluje kao savjetnik u pregovorima, i dalje dobro surađuju.

Vesna Jurković, medicinska sestra iz Slavonskog Broda, vjeruje da će Vlada pristati na tražene zahtjeve sindikata jer je “i sama svjesna da je situacija u zdravstvu zaista kaotična”.

“Dugo vremena nije se pokazalo želje i volje da se nešto riješi i dozvolilo se da ovoliki ljudi odu iz zdravstva”, istaknula je.

Jurković je apelirala na građane da se uključe i daju im podršku “jer oni trebaju dobiti punu zdravstvenu zaštitu – prevenciju i liječenje”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina