(VIDEO) Radin: ‘Ovo je zadnja bezuvjetna podrška ovoj Vladi’, Grmoja: ‘Neugodno mi je biti hrvatski političar’

Foto: snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

O rekonstrukciji Vlade u emisiji HRT-a Otvoreno govorili su Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, Nikola Grmoja, predsjednik Kluba zastupnika Mosta, Furio Radin – potpredsjednik Hrvatskog sabora i Milorad Batinić – predsjednik Kluba zastupnika HNS-a.

Branko Bačić je kazao kako je Predsjedništvo HDZ-a već ranije dalo suglasnost predsjedniku Vlade da napravi ovu ambicioznu rekonstrukciju u kojoj se mijenja 7 resora i dolazi 6 novih ministara. Na pitanje hoće li se sada pobuniti desno krilo stranke, zato što je smijenjen Tomislav Tolušić, Bačić je odlučno odbio takvu situaciju.

‘Kada je pitanje rekonstrukcije Vlade u HDZ-u imamo jedinstven stav. Podrška je jedinstvena i nije bilo nikakvog spora ni povišenih riječi’, rekao je i dodao kako im je cilj da ‘ovaj mandat dovedemo do kraja’. Smatra kako će Tolušić, Kuščević i Marić kada se vrate u Sabor biti i dalje lojalni stranci zato što su oni iskusni dužnosnici koji dolaze iz HDZ-a i važno im je da ova Vlada svoj mandat dovede do kraja te s tim u vezi, ovi će ministri dati punu potporu novim ministrima.

>Plenkovićevi novi ministri: Saborska zastupnica s 0.83% osvojenih glasova, rođak Mate Granića, državna tajnica..

‘Mislim da se nikada u povijesti nije dogodilo da je od početka do kraja mandata jedne Vlade otišlo više ministara nego što ih je ostalo. Također, nikada se nije dogodilo da u posljednjih mjesec dana tražimo ostavke ili smjene 4 ministara i oni budu smijenjeni’, rekao je Arsen Bauk i ukazao kako ova Vlada i parlamentarna većina nema nikakve veze s onim što su građani izglasali na izborima 2016. godine. Furio Radin je naglasio kako se u Hrvatskoj stvari ponavljaju ciklički, a kako im mi pristupamo kao da su nove. To se ne dešava samo kod nas. Istaknuo je kako je dao podršku premijeru, ali kako se sada mora početi razgovarati o problemima.

‘Tu ću biti jasan, ovo je zadnja bezuvjetna podrška’, rekao je i dodao kako smatra da bi upravo ovoj Vladi deseti mjesec bio najbolji za parlamentarne izbore. Milorad Batinić je rekao kako je na koalicijskom sastanku predsjednik Vlade predstavio svoj novi tim i svatko od partnera je imao pravo izraziti svoje mišljenje i stav.

‘HNS je podržao premijera, prije svega zbog ovih okolnosti gdje su određeni ministri bili opterećeni određenim negativnostima u medijskom prostoru. Ova rekonstrukcija nema samo za cilj formu, već ima i sadržaj. Da se više priča o potrebama građana, a ne o aferama’ ustvrdio je Batinić.

Nikola Grmoja je naglasio kako ovom rekonstrukcijom nema nikakvih suštinskih promjena, već da je to jedan pokušaj obmane. ‘Kao što su nas pokušali uvjeriti da je Kuščevićeva vila pašnjak, da je pola kuće ministra Tolušića roštilj, tako nas sada pokušavaju uvjeriti u ambicioznu rekonstrukciju, a u njoj imamo ljude koji nemaju nikakvu političku težinu. U povijesti smo imali jednog premijera koji je bez ikakvog objašnjenja napustio svoju poziciju, a sada imamo ministre koji odlaze bez ikakvog objašnjenja. Smatram da smo dotaknuli dno, da je na snazi jedna potpuna politička erozija vrijednosti, etičkih standarda, ljudi koji su optuženi za koruptivne radnje vraćaju se u Sabor, valjda da budu zaštićeniji od mogućeg progona’, rekao je Grmoja i dodao kako mu je neugodno biti hrvatski političar.

Bačić je kazao kako novi ministri možda jesu nepoznati široj javnosti, ali kako su oni vrlo uspješni u svojim poslovima te kako im se treba dati šansa da se dokažu. Također se osvrnuo na Grmojinu izjavu kako je Kuščević optužen za nešto, a on nije ni u poziciji osumnjičenika. Protiv njega se ne vodi nijedan postupak.

‘Ta izjava je kleveta i uvreda’, rekao je. ‘Nema nikakvih obračuna u HDZ-u’, uvjerava Branko Bačić. Osvrnuo se na rad ministra Tolušića i rekao kako je on bio izuzetno dobar ministar i kako u njegovom resoru nije bilo nikakvih afera. On se u dogovoru s premijerom povukao kako ne bi bio opterećenje u daljnjem radu Vlade.

‘Ono radi čega ga se tereti nema veze s mandatom u ministarstvu poljoprivrede i to govori kako ministri HDZ-a rade’.

Grmoja je postavio pitanje, kako čovjek bez afera može biti opterećenje Vladi, te je dodao kako u ovoj rekonstrukciji nema kriterija zato što odlaze neki ministri s velikim aferama i neki ministri koji nisu imali nikakve afere.

‘Treba se u javnosti postaviti pitanje premijera koji je birao sve ove ministre. Na primjer, Kuščević nije biran da bude samo ministar, već i politički tajnik i ideolog HDZ-a’, istaknuo je Grmoja. Na kraju emisije Bačić je ustvrdio kako se u godinu dana može mnogo toga učiniti, posebno ako je program koji je Vlada donijela do sada pokazao dobre rezultate.

‘Mislim da je Vlada vrlo uspješna na svim poljima i da to pokazuju svi makroekonomski pokazatelji’, dodao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt