(VIDEO) Sjećate li se kako je ministrica Pejčinović-Burić radila kao savjetnica srbijanske Vlade?

Foto: snimka zaslona

Nedavno zastupničko pitanje Nikole Grmoje premijeru, radi li ministrica Pejčinović-Burić za srbijanske interese, s obzirom da ne saziva Povjerenstvo koje je obavezna sazivati, izazvalo je agresivni ispad premijera Plenkovića u Saboru, ali je i podsjetilo javnost da je Marija Pejčinović-Burić zaista svojedobno bila angažirana na projektu srbijanske Vlade.

(VIDEO) Pogledajte kako je Plenković izgubio živce i krenuo na Grmoju: ‘Nedopustivo je da netko govori da radimo za interese Srbije’

Riječ je o njezinom angažmanu 2013.-2016., u vrijeme srbijanskog premijera Ivice Dačića. Pejčinović-Burić je za Dačićevu vladu radila kao savjetnica za europske politike, točnije vodila je PLAC projekt (Policy and Legal Advice Centre), koji je financirala Europska unija, a koji je trebao pomoći Srbiji u pripremama za pristupanje Uniji.

Gostujući u TV emisiji Pejčinović-Burić govori tečnim srpskim jezikom 

Dodajmo i to da je na projektu radila još jedna Hrvatica. Riječ je o Tamari Obradović-Mazal koja je prethodno radila kao državna tajnica u vladi Iva Sanadera i Jadranke Kosor, a u Milanovićevoj vladi bila je zamjenica ministra gospodarstva Radimira Čačića. Ona je u PLAC projektu bila ekspert za pravna pitanja.

(VIDEO) Što zamjeraju Plenkovićevoj novoj ministrici?

Kao voditeljica projekta, Pejčinović-Burić gostovala je u srbijanskoj TV-emisiji, a snimka tog gostovanja, u kojemu sadašnja ministrica govori tečnim srpskim jezikom, dostupna je na Youtube-u:

Podsjetimo, nedavno je objavljeno kako je Marija Pejčinović-Burić jedna od kandidatkinja za glavnu tajnicu Vijeća Europe. To je povod za prisjećanje na sve ono što se zamjeralo aktualnoj ministrici.

Ministrica Pejčinović-Burić kandidatkinja je za glavnu tajnicu Vijeća Europe – što znamo o njoj?

Oporba u Hrvatskom saboru aktulanoj je ministrici zamjerala interesnu povezanost s planiranim Vladinim projektom TE Peruća, u kojemu je bio angažiran njezin suprug, Zoran Burić. Podsjetimo, projekt TE Peruća proglašen je ekološki neprihvatljivim te je odbačen, nakon snažne reakcije stanovnika Centinske krajine koji su senzibilizirali javnost za ovaj slučaj.

Prikrivanje afera u MVEP-u?

Na području njezina resora, ministricu su posebno prozivali zbog odsustva reakcije i prikrivanja dvije velike afere u hrvatskoj diplomciji– u slučaju Joška Para i Lorete Bertoše-Kušen.

(VIDEO) Pogledajte kako je Plenković izgubio živce i krenuo na Grmoju: ‘Nedopustivo je da netko govori da radimo za interese Srbije’

To nisu jedine afere koje opterećuju hrvatsku diplomaciju, a od kojih su se mnoge dogodile upravo u vremenu njezina predsjedanja MVEP-om. Prisjetimo se samo, primjerice, slučaja Blažeković, ili nedavnog slučaja veleposlanika del Vechija koji je sudjelovao na proslavi dana tzv. “Republike Srpske” u Banjoj Luci.

Nedavnim pitanjem u Saboru, Mostov Nikola Grmoja podsjetio je i na nesazivanje Povjerenstva za praćenje provedbe o pristupanju Srbije Europskoj uniji. Riječ je o Odluci koju je donijela Oreškovićeva vlada, a temeljem koje ministrica treba sazvati Povjerenstvo čija će zadaća biti praćenje pristupanja Srbije Europskoj uniji i riješavanje pitanja koja opterećuju hrvatsko-srbijanske odnose, poput onoga o riješavanju pitanja nestalih, preko srbijanskog proširivanja nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina, pa do zaštite manjinskih prava u Republici Srbiji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr