Vijeće HRT-a zabrinuto zbog pada gledanosti Dnevnika i traži termin emitiranja 4. epizode iz bunkera

Članovi Programskog vijeća HRT-a na današnjoj su sjednici iskazali zabrinutost zbog pada gledanosti središnjeg Dnevnika HRT-a. Vijećnica Neda Ritz rekla je kako smatra da je Dnevnik previše katastrofičan te na taj način odbija gledatelje. HRT bi morao oformiti stručnu skupinu koja bi se pozabavila pitanjem Dnevnika, istaknula je Ritz. Većina vijećnika poduprla je njezino stajalište. Josip Jelić je upitao zašto se ništa ne čini na središnjem Dnevniku.

Na kritike je odgovorila v.d. ravnatelja Programa HRT-a Marija Nemčić, istaknuvši kako je gledanost Dnevnika počela padati 2007. godine. Potreban je šest puta duži period za dizanje gledanosti od onoga u kojem je gledanost padala. Zadnji trendovi pokazuju da je pad zaustavljen, kada na to dodamo nove navike gledanja, putem snimalica i iptv, onda i ne stojimo tako loše kako se nekad govori, rekla je Nemčić.

Također, najavila je kako će Dnevnik uskoro doživjeti promjene. Na temelju vaših zaključaka pokrenuli smo “projekt novog dnevnika”. Želimo promijeniti formu, sadržaj, relevantnost, to je projekt na kojem radimo za jesen 2014. Problema ima puno i oni su dugotrajni, ne možete ih riješiti odmah. Najlakše je promijeniti voditelje i scenografiju, no željeli smo više, rekla je Nemčić.

Vijeće je zanimala i serija Zločini komunizma u Hrvatskoj, čije je prikazivanje ovoga tjedna započelo na HRT-u, te su vijećnici upitali što je s 4. epizodom. Glavna urednica HTV 1 Gordana Mrđen rekla je kako će ta epizoda biti prikazana naknadno uz javnu raspravu. Predsjednica Vijeća  Nina Obiljen zatražila je što skoriji odgovor na pitanje o terminu emitiranja.

“Tito zauvijek” naziv je četvrte, po mišljenju uredništva HRT-a sporne, epizode dokumentarnog serijala “Zločini komunizma u Hrvatskoj”, koja neće biti prikazana na HTV-u nakon prva tri nastavka, već naknadno, kako tvrde s HRT-a, nakon okruglog stola i javne rasprave.

Prema saznanjima narod.hr-a u posljednjoj, po mišljenju upućenih i najboljoj, epizodi dokumentarnog serijala redatelja Krešimira Čokolića obrađuje se povijesno razdoblje od 1971. do danas, pod simboličnim nazivom “Tito zauvijek”, što je prema izvoru narod.hr-a vjerojatno i glavni razlog zašto je HRT cenzurirao upravo tu 4. epizodu jer upravo sporan dio koji sugerira da tog diktatora mnogi još uvijek obožavaju.

“Tito zauvijek” obrađuje razdoblje teme vezane za 1970-te godine i terorizam koji je po zapadnom svijetu provodila UDBA, a spominje se i ubojstvo Brune Bušića. Također, analizirani su i događaji oko Titove smrti, početak Domovinskog rata, točnije napad na Hrvatsku pod petokrakom, ali i rezolucije Vijeća Europe.

Na sjednici Programskog vijeća HRT-a  v.d. rukovoditelja Informativnog medijskog servisa Tomislav Špoljar vijećnicima je, uz ostalo, predstavio ustroj i način funkcioniranja nedavno ustrojene informativne agencije HRT-a.

IMS, koji čini sedam redakcija i desk, dnevno proizvodi 60 informativnih radijskih i 34 televizijske emisije te internetske sadržaje, rekao je Špoljar. Najavio je da se planira preseljenje redakcija i deska IMS-a na televizijski trg na Prisavlju. Povezivanjem radijskih i TV kanala te zajedničkom obradom sadržaja postižemo sinergiju kojom vraćamo relevantnost, istaknuo je Špoljar, argumentiravši to podatkom da HRT od početka godine bilježi veliku citiranost u ostalim medijima.

Više članova Vijeća istaknulo je nezadovoljstvo i zbog funkcioniranja IMS-a, u smislu definiranja odgovornosti, ističući u više navrata kako se ne zna tko je odgovoran za pojedine sadržaje te je nejasna i hijerarhija. Nemčić je odgovorila kako su iskustva drugih javnih televizija koje su implementirale projekt spajanja radija, televizije i interneta da su također trebale neko vrijeme kako bi sve profunkcioniralo, no da su ovlasti i odgovornosti već sada jasne.

Vijeće je zaključilo kako projekt IMS-a nije donio očekivana poboljšanja te kako ne vidi što HRT radi kako bi vratio gledanost. Odgovor je zatražilo od glavnog ravnatelja.

Programsko vijeće ostaje pri svome stajalištu da u novome ustroju nisu jasno razgraničene uredničke ovlasti za informativne sadržaje – nije jasno tko pokreće inicijative, a tko odgovara za pojedine emisije i programske sadržaje. Vijeće je također saslušalo izvješće povjerenika za korisnike usluga HRT-a, koji je iznio kako je u razdoblju od protekle sjednice najviše pritužaba bilo na nastup Lepe Brene u emisiji Damin gambit te da je najviše pohvala bilo za emisiju Nedjeljom u 2.

Neda Ritz također se zapitala zašto se na natječaj za ravnatelja Programa HRT-a nije javio nitko iz kuće, upitavši se je li riječ o bojkotu ili osjećaju beznadnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr