Višnja Starešina: Penavin izazov Plenkoviću – Tko zapravo upravlja Hrvatskom? Stara jugoslavenska KOS-ova mreža ili hrvatska vlast?

Foto: narod.hr

Najavom prosvjeda gradonačelnik Penava otvara temeljno pitanje: tko danas zapravo upravlja Hrvatskom? Stara jugoslavenska KOS-ova mreža ili hrvatska vlast?, piše Višnja Starešina u Slobodnoj Dalmaciji čiju kolumnu djelomice prenosimo.

> Evo što su za Narod.hr odgovorili DORH i Ministarstvo pravosuđa o uhićenom zapovjedniku logora Manjača

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava bacio je rukavicu u lice hrvatskoj pravnoj državi. Njegova najava prosvjeda protiv institucija nadležnih za procesuiranje srpskih raznih zločina u Vukovaru mnogo je više od unutarstranačkih previranja u HDZ-u i pogađa mnogo dublje od (ne)stabilnosti Plenkovićeve Vlade. Pogađa u samo srce državnog sustava. Stoga ne čudi što ovih dana podobni znalci kaznenog progona ratnih zločina i vladini izvori banaliziraju Penavin zahtjev, svodeći ga na humanitarno pitanje, na statistiku…

Penava govori o nečemu drugom. Da je “sramota da javnost 27 godina poslije ne zna strukturu i članove strukture zadužene i odgovorne za egzekucije u Vukovaru”. Da je nakon 10.000 dana šutnje vrijeme da zajedno postavimo jasne rokove institucijama poput Ministarstva pravosuđa, glavnog državnog odvjetnika, sigurnosno-obavještajnih službi i MUP-a da procesuiraju odgovorne za zločine na svim razinama ili da svoje mjesto ustupe onima koji su kadri učiniti”.

Čudi se da on ima popis i slike svih hrvatskih zatočenika srpskih logora, a hrvatske sigurnosne službe i Državno odvjetništvo ih nemaju?

> Joško Buljan: Mladen Bajić predao je istražiteljima 1100 osobnih dokumenata ministra Šuška i podatke o brigadama HV-a koje su vodile operacije u BiH

U temelju Penavinih kritika stoji pitanje: kako to da hrvatske institucije nisu bile u stanju prepoznati kaznenu odgovornost ondje gdje je ona najvidljivija i najlakše dokaziva? A to su slučajevi masovnih egzekucija ratnih zarobljenika i civila i zločini nad zatočenicima u logorima. Penava spominje egzekuciju ratnih zarobljenika i civila na Ovčari, ljude odvedene iz medicinskog stacionara Borovokomerc koji su “nestali” u Dalju, “nestale” nakon razvrstavanja ili, jezikom JNA, “trijaže” u Veleprometu.

> Svjedočanstva iz Manjače: Kako je izgledao konc logor kojim je zapovijedao nedavno uhićeni “antifašist” Dane Lukaić?

Eto još nekih nelogičnosti u postupanju institucija. Pod pritiskom javnosti državni odvjetnik Mladen Bajić je pripremio optužnicu protiv generala Vasiljevića, poslao je beogradskom tužiteljstvu za ratne zločine, koje je očekivano odbilo optužni prijedlog. Ali nakon toga DORH do danas nije pokrenuo suđenje u odsutnosti. Da su imali tu presudu, Hrvatska bi imala mnogo više izgleda dokazati odgovornost JNA i Srbije u presudi za genocid pred Međunarodnim sudom. Hrvatske institucije nisu primijetile da su beogradski procesi za Ovčaru groteska koja služi skrivanju uloge KOS-ove strukture u likvidaciji, niti da je general Miodrag Panić, koji je dao Šljivančaninu alibi za reviziju pravomoćne presude, bio tada najviši oficir KOS-a na terenu. Nakon što je policijski istražitelj Nikola Kajkić, kažu izvori bliski istrazi, “našao” i na Ovčari, a aktualnog vukovarskog dožupana Đorđa Ćurčića, pred samom jamom kako puca u leđa prethodno mučenim ljudima odvedenim iz vukovarske bolnice – smijenjeni su istražitelj i njegova ekipa.

> (VIDEO) Policajac Nikola Kajkić koji je suspendiran nakon istrage o Ovčari: ‘Nisam učinio ništa pogrešno’, podržala ga i majka Jean-Michela Nicoliera

> (VIDEO) 12. rujna 1991. logor Manjača – zašto se kriju silovanja i mučenja HOS-ovih i drugih hrvatskih vojnika?

Nakon što je ovog ljeta u Hrvatskoj uhićen oficir KOS-a Dane Lukajić, šef bezbjednosti logora Manjača, taj je slučaj potpuno nestao iz obzora javnosti.

Iz Manjače je navodno “nestalo” 300-400 ljudi, izabrani zatočenici su sustavno najbrutalnije zlostavljani, fizički i psihički slamani. DORH ne pokazuje entuzijazam oko ovog slučaja.

Godinama je Hrvatska tražila izručenje kapetana Dragana i zbog zločina u operaciji etničkog čišćenje Hrvata s Banovine ljeti 1991. (operacija Žaoka). A onda je DORH zaboravio primijetiti presudnu ulogu KOS-a u toj operaciji, i od snažnog sudskog predmeta napravio ništa.

> Višnja Starešina: Zašto je baš sada plasirana tužna priča iz DORH-a

Najavom prosvjeda gradonačelnik Penava otvara temeljno pitanje: tko danas upravlja Hrvatskom? Stara jugoslavenska KOS-ova mreža ili hrvatska vlast? Svođenje tog pitanja na koalicijski odnos Andreja Plenkovića i Milorada Pupovca je samo banalizacija problema ili manevar da se struktura spasi preko isprovociranog pada Vlade. Važno je da Plenković i Pupovac ostanu partneri u ovom iskušenju. Da politički podupru kazneni progon KOS-ove strukture kao i počinitelja za egzekuciju i zločine u logorima. Ili da kažu da to ne mogu. I prepuste drugima da to učine, zaključuje Višnja Starešina u Slobodnoj Dalmaciji.

> Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara: ’23 presude u 23 godine? Imate li vi uopće srama?’

Kolumnu Višnje Starešine u cijelosti možete pročitati u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije.

* Mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slobodna dalmacija