Vlada će povećati potpore i olakšice čak do 40 milijuna eura?

Foto:fah

Vlada je pripremila Zakon o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte kojim su za ulaganje u istraživanje i razvoj, što je rak-rana hrvatske ekonomije, osigurane porezne olakšice, odnosno umanjenja porezne osnovice poreza na dobit ili poreza na dohodak, prenosi Večernji list.

Drugim riječima, tvrtkama će se kao poslovno opravdani troškovi priznavati većina troškova istraživačkih projekata, od isplate plaća za zaposlenike pa čak i do materijalnih troškova. U Vladi se nadaju da će time do 2020. povećati ulaganja u istraživanje i razvoj za čak 1,4 posto BDP-a odnosno za više od šest milijardi kuna godišnje.

Stajalište je Ministarstva poduzetništva i obrta da se poticanjem ulaganja u istraživanje i razvoj može ohrabriti tvrtke na razvojne i inovacijske aktivnosti čime bi se ublažio trend pada ili zaustavio pad takvih ulaganja u privatnom sektoru koja su u silaznoj putanji od početka krize.

Maksimalna porezna olakšica je oko 300 tisuća eura godišnje, a potpora se može koristiti tri do pet godina. Mogu je koristiti pravne i fizičke osobe, obveznici poreza na dobit i poreza na dohodak za svoje istraživačko-razvojne projekte koji obuhvaćaju jednu ili više kategorija istraživanja: temeljno istraživanje, industrijsko istraživanje i eksperimentalni razvoj ili studiju izvedivosti. Zakon će ići u redovnu proceduru, pa se prve potpore ne mogu očekivati prije jeseni.

Poslovno opravdanim troškovima smatraju se troškovi plaća svih zaposlenika koji rade na istraživačkom projektu, od znanstvenika do administratora, a priznaju se i ugovori o suradnji sa znanstvenim institucijama. Može se amortizirati oprema potrebna za izradu projekta, materijalni troškovi pa čak i dio režijskih troškova.

Ključno je što se nove potpore mogu kombinirati s potporama koje resorno ministarstvo poduzetnicima već nudi, a ukupan iznos potpora za istraživanje i razvoj time se penje na 7,5 milijuna eura do maksimalnih 40 milijuna eura. Ministarstvo je naime već ugovorilo potpore od 340 milijuna kuna za 32 projekta ukupne vrijednosti 641 milijun kuna čiji su nosioci velike tvrtke.

Time je utrošen tek mali dio iznosa raspoloživog kroz Strategiju pametne specijalizacije jer u tom fondu je omogućeno ulaganje 664 milijuna eura.

Sufinancirani su projekti tvrtki dobro poznatih javnosti po svojim inovacijama, a najveću pojedinačnu potporu dobila je tvrtka Rimac automobili za razvoj Concept Two automobila. Ukupni projekt ‘težak je 128 milijuna kuna, a država mu je odobrila potporu od 52 milijuna kuna. Novac je dobio i Institut za nuklearnu tehnologiju za razvoj neurokirurškog robota, kao i DOK-ING za razvoj daljinski upravljanog vozila.

Poseban fond na raspolaganju je i malim i srednjim tvrtkama, a zasad im je odobreno 72 milijuna kuna potpora. Poznato je da se u tekućoj godini priprema niz natječaja za europska sredstva namijenjena malim i srednjim tvrtkama. Novca za inovacije ima na raspolaganju, a jednako tako na tržištu je i velika količina novca iz europskih sredstava namijenjenih poduzetnicima, ali se u šumi propisa, natječaja i potpora poduzetnici često ne snalaze pa je u planu izrada web portala na kojem bi ulagači i poduzetnici mogli brzo doći do informacija o svim raspoloživim poticajima i EU programima.

Izvor: narod.hr/večernji list