Vlada ipak povukla Promjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti koji izigrava inicijativu ’67 je previše’

Foto: fah

Vlada Andreja Plenkovića u srijedu je izvijestila javnost kako povlači Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnim službenicima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju o kojem smo pisali.

Podsjetimo, u četvrtak 10. listopada Vlada Republike Hrvatske usvojila Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju pri čemu je prekršila proceduralna pravila.

Javna rasprava pokrenuta je 8. listopada, a nakon samo dva dana Prijedlog je usvojen te poslan u Sabor. Pri tome treba istaknuti kako javno savjetovanje nije bilo okončano niti je na primjedbe i prijedloge odgovoreno.

“U osvrtu ne iznosimo primjedbe radi eventualnog poboljšavanja ponuđenog Nacrta prijedloga zakona kroz javnu raspravu nego želimo skrenuti pozornost na njegovu potpunu promašenost u sadržajnom i proceduralnom pogledu, jer je, prvo, u eklatantnoj suprotnosti s intencijama Vlade RH i rezultatima referenduma Građanske inicijative „67 je previše“ koje je Vlada RH prihvatila i, drugo, jer je nepropisno upućen u javnu raspravu s istodobnim pokretanjem postupka prethodne procjene učinaka propisa. To su razlozi zbog kojih smo smatrali našom obvezom da Vas izravno obavijestimo o navedenim okolnostima i dostavimo Vam naš osvrt na znanje i postupanje”, istaknuo je u dopisu premijeru Andreju Plenkoviću rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

“Da je riječ o sustavnom podizanju dobne granice za umirovljenje u sustavu znanosti i visokoga obrazovanja potvrđuje predložena promjena članka 6. stavka 2. podstavka 8. prema kojoj bi Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj donosilo kriterije izvrsnosti za odabir znanstvenika i nastavnika za produljenje ugovora o radu nakon 68 godina života.

Dakle, redoviti, obvezatni radni vijek prema ZZDVO-u trajao bi ne do navršene 65., nego 68. godine života, što je sržno suprotno Građanskoj referendumskoj inicijativi „67 je previše“. Takvo normiranje nije sukladno ni temeljnoj Vladinoj zamisli da se dulji ostanak u svijetu rada i kasnije ostvarivanje mirovine omogući onima osobe koje mogu i žele raditi nakon 65. godine života, a ne da se to nametne svima”, naglasio je prof. dr. sc. Damir Boris.

Osvrt prof. dr. sc. Borasa možete u cijelosti pročitati ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.