Vlada odobrila prodaju Titove Političke škole u Kumrovcu Kinezima za 14 milijuna kuna

Sabor, 13.06.2019 - Sjednica Vlade RH. Na slici predsjednik Vlade Andrej Plenković. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Vlada je u četvrtak odlučila kumrovečki Hotel Zagorje odnosno bivšu političku školu, prodati tvrtci Zhongya nekretnine, koja je bila jedini ponuđač na natječaju na kojem je ponudila 14,09 milijuna kuna.

(VIDEO) Kinezi kupili Političku školu Josip Broz Tito u Kumrovcu: U planu stvaranje spomen-parka komunističkom diktatoru i zločincu

Povećani koeficijenti stručnjaka u ustanovama koje rade s djecom s teškoćama u razvoju

Stručnjacima edukacijsko-rehabilitacijskog profila, učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima u školama/ustanovama u kojima se izvode programi za djecu s teškoćama u razvoju Vlada je u četvrtak uredbom povećala koeficijente složenosti poslova.

Koeficijenti za zaposlenike u sustavu odgoja i obrazovanja, propisani Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, nisu mijenjani od 2014. godine, navela je na sjednici Vlade državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak.

S obzirom da se ustanove za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju nalaze u sustavu dva ministarstva – Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, i da postoje razlike u koeficijentima, usklađuju se koeficijenti radnih mjesta za učitelje, nastavnike i stručne suradnike koji rade u školama/ustanovama samo za učenike s teškoćama u razvoju s koeficijentima za iste poslove u ustanovama socijalne skrbi.

Isto tako, navela je Ramljak, propisuje se veći koeficijent učiteljima razredne ili predmetne nastave i stručnim suradnicima koji rade u školama/ustanovama u kojima su samo programi za učenike s teškoćama u razvoju, a koji trenutno imaju isti koeficijent kao učitelji i stručni suradnici u školama s redovitim programima.

Izmjene Zakona o policiji

Vlada je u Sabor uputila konačni prijedlog izmjena Zakona o policiji kojim se predlaže osnivanje Povjerenstva za rješavanje pritužbi na rad policijskih službenika, a u odnosu na prvo čitanje predloženo je da se iz Povjerenstva isključe policijski službenici te se propisuje da ga čini devet predstavnika građana.

Također, propisuje se da će Povjerenstvo svoj rad detaljnije uređivati poslovnikom, a stručnu i administrativnu pomoć pružat će mu MUP. Odluka Povjerenstva dostavljat će se glavnom ravnatelju policije, a ministar unutarnjih poslova će pravilnikom propisati način rada i postupanja po pritužbama, vođenje evidencije i rokove čuvanja podataka u evidenciji.

U odnosu na prvo čitanje, propisano je i da ministar unutarnjih poslova na traženje Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnosti daje izvješće o obavljanju policijskih poslova za pojedinačne slučajeve. Preciznije se propisuje premještaj policijskog službenika, po potrebi službe, na slobodno radno mjesto iste ili više složenosti poslova, kao i premještaj policijskog službenika na slobodno radno mjesto niže složenosti poslova.

MUP je uočio potrebu za dopunom članka 96. Zakona o policiji, kojim se propisuju teže povrede službene dužnosti za policijske službenike, te je kao nova, teža povreda propisano nasilje u obitelji. Također je dodan novi članak kojim se, uz već propisane razloge za obligatorno udaljenje policijskog službenika, to propisuje i za policijskog službenika protiv kojeg je podnijeta kaznena prijava za nasilje u obitelji, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Smanjenje kamata i 10-godišnja zabrana najma i prodaje u POS-u

Vlada je u Sabor uputila konačni prijedlog izmjena i dopuna zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS), kojima predlaže smanjenje kamatne stope na javna sredstva te zabranu najma ili prodaje POS-ovih stanova u desetogodišnjem razdoblju.

Subvencioniranje stambenih kredita za svako dijete produljuje se za godinu dana

Vlada je u četvrtak u Sabor uputila izmjene i dopune zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojima se za svako dijete u obitelji omogućava dodatno subvencioniranje kredita u trajanju još jedne godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina