(VIDEO) Kinezi kupili Političku školu Josip Broz Tito u Kumrovcu: U planu stvaranje spomen-parka komunističkom diktatoru i zločincu

Foto: imovina.gov.hr, commons.wikimedia.org; fotomontaža: Narod.hr

Za kupnju Hotela Zagorje u Kumrovcu, zapravo bivšu ‘Političku školu Josip Broz Tito’, Ministarstvu državne imovine stigla je ponuda trgovačkog društva Zhongya nekretnine d.o.o., koje je umjesto traženih gotovo 12 milijuna kuna ponudilo gotovo 14,1 milijun kuna, te se o toj ponudi uskoro očekuje odluka Vlade, naveli su utorak iz tog Ministarstva.

> Marcel Holjevac: Hoće li na ulazu u tematski park ‘Titoville’ u Kumrovcu Kineze dočekivati Šerbedžija u uniformi maršala, ili Manolić osobno?

> Komunistički diktator Josip Broz Tito: Jedan od najvećih svjetskih zločinaca i danas ima svoje sljedbenike

U Ministarstvu državne imovine u utorak su, naime, u 10 sati otvorene ponude za Hotel Zagorje, što je bio krajnji rok na natječaju koje je Ministarstvo prema odluci vlade provodilo od 23. ožujka do jučer do 10 sati.

“Presretni smo, ovo smo čekali 30 godina. Drago nam je što su naši posjeti Kini i njihovi uzvratni posjeti urodili plodom, jer radi se o firmi koja je usko povezana s gospođom Jiang Yu, s kojom smo u studenom prošle godine potpisali Memorandum o suradnju, a koja je nedavno bila i ovdje. Što da vam kažem, očekujemo gospodarski i turistički procvat Kumrovca” potvrdio je načelnik Kumrovca Robert Šplajt za zagorje-international.hr.

Sama procedura oko primopredaje nekretnine, dodaje načelnik, trebala bi trajati oko mjesec dana, prvo ta Odluka ide na Vladu, a potom i na druge nadležne institucije, no čini se kako je saga o “kumrovečkim mrtvim kapitalima” konačno završila.

> Povjesničar Davor Marijan: “Josip Broz Tito je zločinac, a ne brend”

> Današnje komunističke države: Znate li na koji način Kina provodi kontrolu protoka informacija?

Hotel Zagorje zapravo je bivša politička škola u Kumrovcu, čija je površina oko 27 tisuća metara četvornih i u državnom je vlasništvu. Interes za tu nekretninu, koja je devastirana pokazala je nedavno kineska poduzetnica Jiang Yu, koja je već više puta bila u Kumrovcu i izrazila želju da školu pretvori u hotel, kao i druge ideje o stvaranju spomen-parka Josipu Brozu Titu u tom mjestu u Hrvatskom Zagorju.

> Što piše u Rezoluciji vijeća Europe 1481 i saborskoj deklaraciji o osudi komunističkih zločina?

Upravo ta poduzetnica stoji iza tvrtke koja je predala ponudu za kupnju Hotela Zagorje, a kako ističu iz Ministarstva, bila je to jedina potpuna i pravovaljana ponuda.

Očekuje se da će se ponuda, kako se neslužbeno doznaje, uskoro naći pred Vladom koja ju mora odobriti odnosno odlučiti o njezinom prihvaćanju ili ne, a ako se prihvati s poduzetnicom Yu će biti potpisan ugovor.

Politička škola Komunističke partije Jugoslavije i Josip Broz Tito

Josip Broz Tito bio je komunistički diktator i masovni ubojica. Na čelo Komunističke partije Jugoslavije došao je nakon Staljinovih čistki tridesetih godina prošlog stoljeća, u kojima je i sam sudjelovao.

Tada je ubijeno po Staljinovom nalogu kompletno vodstvo Komunističke partije i stotine viđenijih članova, a na čelo Partije došao je misteriozni Tito.

Na vlast dolazi 1945. i bio je doživotni predsjednik Komunističke Jugoslavije i države Jugoslavije vladajući kao diktator.

Bivša “Politička škola Josip Broz Tito”, odnosno njena zgrada, sagrađena je 1981. godine. Naime, Tito je osobno dao poticaj za osnivanje političke škole kao središnje obrazovne institucije za kadrove Saveza komunista Jugoslavije, navodi Nacional. Škola je otvorena 1975. i ispočetka je djelovala u Spomen-domu, a kada je prostor postao premalen, novcem od partijske članarine sagrađena je nova zgrada, koja je otvorena 1981., i u svrhe “političkog obrazovanja” korištena do 1990., kada se SKJ raspao, a interes za ovakvom vrstom izobrazbe potpuno iščeznuo. Inače, zadnji predsjednik Političke škole bio je SDP-ov Ivica Račan.

> Na današnji dan umro je komunistički diktator Tito, krivac za nebrojene izgubljene živote

Zgradu Političke škole, nakon njenoga gašenja, najprije je preuzelo Ministarstvo unutarnjih poslova, a potom Ministarstvo obrane, za potrebe obučavanja Hrvatske vojske, piše Nacional. Krajem 1991. u zgradu su smješteni prognanici iz Vukovara. Godine 1999. završen je stečaj Političke škole i od tada je objekt, sada pod nazivom Hotel “Zagorje”, u vlasništvu države. Hotel ima oko 8500 četvornih metara, s nastavnim, stambenim i ugostiteljskim kompleksima – dvije male i jednom velikom dvoranom, 12 radnih kabineta, osam kabineta za nastavnike, 145 jednokrevetnih soba, pet čajnih kuhinja, ambulantom, velikom sportskom dvoranom, trafostanicom, rezervnim agregatom, atomskim skloništem.

“Sad, možemo se pitati zašto se s tim svim ne bismo opušteno sprdali, ili zašto ne bismo dozvolili onima koji vole Tita da ga slave. Pa zato jer postoje žrtve tog režima, jednostavno. Postoje njihova djeca i unuci. Postoje ljudi kojima je Titov režim nanio zlo i nepravdu. Uostalom, kad smo spomenuli Manolića, optužnica protiv njega je sadržala stravična svjedočanstva o mučenjima i ubijanjima zarobljenika nakon rata, doslovce sadističkom iživljvanju, pa ipak, čovjek za kog svi znaju da je kao šef komunističke tajne policije u vrijeme poratnog terora bio zadužen upravo za provođenje tog terora, u Hrvatskoj mirno proživljava starost bez da se pravosuđe oko toga previše uzbuđuje. Zato bi možda ipak netko trebao poručiti gospođi Yu i onima koji sanjaju takav spomen-kompleks da je u civiliziranom svijetu, pa i Hrvatskoj, slavljenje diktatora i masovnih ubojica nezakonito, a i neukusno. No u Hrvatskoj, na žalost, svijesti o tome baš i nema. A Kina je, kao komunistička diktatura koja je postala izlog liberalnog kapitalizma, priča za sebe“, upozorio je Marcel Holjevac u svojoj kolumni.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina