Vrhovni sud još nije počeo razmatrati žalbu obitelji Đureković oko izručenja Mustača

Vrhovni sud još nije počeo razmatrati žalbu obitelji ubijenog Stjepana Đurekovića na odluku Županijskog suda u Velikoj Gorici da ne izruči Zdravka Mustača kojega Njemačka traži zbog tog ubojstva.

Vrhovni sud je zaprimio spis obitelji Đureković i razmatrat će žalbu protiv rješenja o odbačaju žalbe, rekao je danas za narod.hr glasnogovornik i sudac u Kaznenom odjelu Vrhovnog suda, Dražen Tripalo.

Prema riječima odvjetnika obitelji Đureković, Siniše Pavlovića, Vrhovnom sudu predane su dvije žalbe. Žalili su se na odluku o velikogoričkog Županijskog suda te očekuju da Vrhovni sud odluči imaju li pravo na žalbu ili ne.

“Ako ta odluka bude pozitivna, odlučit će se odmah i o drugoj žalbi, o izručenju Zdravka Mustača Njemačkoj”, ustvrdio je u Pavlović telefonskom razgovoru.

Odvjetnici obitelji ubijenog hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića podnijeli su  20. siječnja Vrhovnom sudu žalbu na odluku velikogoričkog suda koji je kao nedopuštenu odbacio raniju žalbu obitelji na odluku da se odbije izručenje bivšeg jugoslavenskog obavještajca Zdravka Mustača kojega Njemačka traži zbog povezanosti s Đurekovićevim ubojstvom.

“Žalba se temelji na ukazivanju na počinjene pogreške u primjeni domaćeg prava, a u svjetlu pravne stečevine Europske unije i posebno međunarodnih, europskih i domaćih propisa kojima se štite ljudska prava općenito i posebno prava žrtava kaznenih djela te mjerodavne sudske prakse Europskog suda i Europskog suda za ljudska prava. I navedene propise i naročito navedenu sudsku praksu sudovi su, u svojoj ulozi tumačenja i primjene domaćih propisa, dužni neposredno primjenjivati u svim pa i u ovom predmetu”, priopćio je tada odvjetnik obitelji Đureković.

Raniju žalbu obitelji velikogorički je sud odbio jer je predsjednica izvanraspravnog vijeća zaključila da su sudionici postupka u kojem se odlučuje o izručenju prema europskom uhidbenom nalogu (EUN) samo državni odvjetnik, koji zastupa državu izdavanja europskog uhidbenog naloga i tražena osoba za koju je nalog izdan.

Iako je u postupku zastupalo Njemačku koja traži izručenje državno odvjetništvo je izvijestilo da se neće žaliti na odluku da se Mustača ne izruči jer i ono smatra da je u tom slučaju nastupila zastara.

Isti stav tužiteljstvo je iznijelo i u žalbi na odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u istom slučaju odobrio izručenje Mustačeva bivšeg suradnika Josipa Perkovića koji je također odbacio bilo kakvu povezanost s Đurekovićevim ubojstvom.

Uvjereni da je državno odvjetništvo u slučajevima Mustač i Perković djelovalo “u suprotnosti s mandatom dobivenim EUN-om od SR Njemačke”, ali i sa “svojom dužnošću zastupanja interesa žrtve i oštećenika u ovim postupcima” odvjetnici obitelji Đureković od zagrebačkog su suda ranije su zatražili da im dopusti “neposredno sudjelovanje” u postupku protiv Perkovića.

Glasnogovornik zagrebačkog suda Krešimir Devčić potvrdio je da je takav zahtjev primljen te proslijeđen Vrhovnom sudu.

Perković i Mustač tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića, kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje, a Sindičić je njihovu odvjetniku Anti Nobilo poslao ovjerenu izjavu da je lagao pred njemačkim sudom. Perković je izručen Njemačkoj i u pritvoru čeka da Savezno državno odvjetništvo podigne optužnicu protiv njega za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ hina
Photo: fah