Vrhovni sud oslobodio vjeroučiteljicu Jelenu Ćorić Mudrovčić od optužbi lezbijskih udruga Kontra i Iskorak

 

Lezbijska udruga Kontra tužila je vjeroučiteljicu da je podučavajući učenike osmog A razreda osnovne škole “Bartol Kašić” u Zagrebu izvršila “povredu prava na jednako postupanje na osnovi spolne orijentacije”,  prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije iz 2008., koju je unatoč protivljenju Crkve i struke donio HDZ. Lezbijska udruga Kontra željela je prikazati diskriminacijom ako se na satu vjeronauka u školi predaje da je homoseksualnost protuprirodna, odnosno da su “homoseksualni čini u sebi neuredni i protivni naravnom zakonu”, kako to određuje i sustav vrijednosti Katoličke Crkve.

Udruge Kontra i Iskorak su u namjeri da opravdaju svoju tužbu pokušali izokrenuti izgovorene formulacije navedene vjeroučiteljice, no pokazali su njihovi navodi neistiniti.

Vjeronaučna poduka namijenjena je isključivo djeci roditelja koji  žele takav odgoj vlastitoj djeci

Presuda Vrhovnog suda značajna je zato što je najviši sud u našoj zemlji zauzeo stav da je vjerska poduka izraz slobode vjeroispovijesti (čl. 40. Ustava RH) i po svojoj naravi nužno uključuje i slobodu iskazivanja vlastite vjeroispovijedi poučavanjem prema čl. 9. st. 1. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. „Vjeronaučna poduka namijenjena je isključivo djeci roditelja koji sukladno vlastitom uvjerenju žele takav odgoj vlastitoj djeci.“ Prema tome, ne bi bilo diskriminacije ni da se drugačija formulacija koristila od homoseksualnosti kao nešto  „protunaravno“, „protuprirodno“, „grijeh“ ili sl. Znači, ne smatra se stavljanje u nepovoljniji položaj nekoga „u slučaju koji je u vezi s djelovanjem u skladu s naukom i poslanjem crkve, ako to zahtijevaju vjerska doktrina, uvjerenje ili ciljevi.“

Upitan da komentira presudu, Krešimir Planinić, pravni savjetnik udruge U ime obitelji istaknuo je:  “Ovo je bio jedan pokušaj zatiranja vjerskih sloboda u Hrvatskoj od strane lezbijske udruge Kontra i Iskorak. Sve pod krinkom diskriminacije nastoji se vjernike obeshrabriti u javnom iskazivanju svoje vjere a što im je inače zajamčeno Ustavom i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Kako će uostalom vjernik živjeti svoju vjeru, ako ju ne nosi i na posao i bude prisutna u njegovoj kući. Ne valja dopuštati da nas zastraše nekakvim sudskim postupcima. Ovime pozivam sve one koji budu u budućnosti proganjeni zbog iskazivanja vjere da nam se s povjerenjem obrate i pomoći ćemo. Borimo se dalje za pravdu i vjerske slobode te čestitam kolegi Šumanoviću na zastupanju vjeroučiteljice Ćorić Mudrovčić i vjeroučiteljici na hrabrosti.

Presudu Vrhovnog suda možete pročitati ovdje: Presuda VSRH od 02.11.2015. – 05.11.2015..

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: FAH