Vukšić: Izvanbračne zajednice imaju sve što brak treba imati, ali nemaju papir

„Izvanbračne zajednice imaju sve što brak treba imati, ali nemaju papir“, istaknuo je danas na tematskoj sjednici na temu „Reguliranje prava osoba koje žive u izvanbračnim zajednicama u novom Obiteljskom zakonu“ saborski zastupnik Hrvatskih laburista Branko Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor za ravnopravnost spolova u suradnji s Autonomnom ženskom kućom organizirao je tematsku sjednicu kojom su htjeli ukazati na nepravilnosti u novom Obiteljskom zakonu pri čemu su istaknuli da zakon nije uredio pitanje posvojenja za izvanbračne partnere, pitanje jednakopravnog postupanja u odnosu na izvanbračne partnere vezano uz porezni sustav, pitanje jednakopravnog postupanja u odnosu na izvanbračne partnere u sustavu zdravstvene skrbi.

„Nisam član slobodoumnog društva“ , izjavio je saborski zastupnik Branko Vukšić i dodao da nije nikada dobio konkretan odgovor na pitanje „što zagovornicima bračne zajednice istospolne zajednice smetaju“.

Karolina Šestak, iz Ministarstva socijalne politike i mladih naglasila je da posvajanje djece, koje je u ovom slučaju sporno, ne ulazi u temeljna ljudska prava te da problematiku izvanbračne zajednice nije moguće riješiti samo putem Obiteljskog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članica Odbora Jadranka Kosor je dodala kako se ne slaže s tvrdnjama da posvajanje ne ulazi u temeljna ljudska prava i istaknula da čl. 14 Ustava Republike Hrvatske jasno govori da smo „svi pred zakonom jednaki“ .

Šestak je istaknula da postoji sloboda izbora te da ako osoba izabere život u izvanbračnoj zajednici samim time izabire nositi i teret takve zajednice tj. da „svako pravo ima svoje pravne učinke“.

Vukšić je istaknuo da smo „ licemjerno društvo“u kojemu imamo jednu skupinu koja govori da nismo svi jednaki makar u Ustavu stoji da jesmo te da na nas utječu Crkva, mediji…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Podržavam inicijativu i amandmane Autonomne ženske kuće“ istaknula je Kosor te dodala da je zakone potrebno uskladiti s Ustavom tj. „uskladiti sa stvarnim životom ljudi“ i da je pitanje posvajanja djece dovedeno do apsurda jer u središtu pozornosti treba biti dobrobit djeteta koja je „ne dom nego obitelj“.

Saborska zastupnica Mirela Holy naglasila je da se nada da će ministrica Milanka Opačić prihvatiti ove prijedloge te je podsjetila da je platforma vladajućeg SDP-a da ne smije biti razlika između bračnih, izvanbračnih i istospolnih zajednica.

„Svako društvo je onoliko razvijeno i demokratsko koliko štiti one članove i članice društva koji su manjinski“,istaknula je Holy te dodala kako je za izjednačavanje prava za posvajanje djece jer je to doista u interesu i samog djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnica Autonomne ženske kuće Zagreb Sanja Bezbradica Jelavić naglasila je da je „standard i dostojanstvo“ građana narušeno takvim lošim zakonima koji ne omogućavaju jednaka prava bračnim i izvanbračnim zajednicama.

Jelavić je i kritizirala radnu skupinu koja radi na spomenutom zakonu i njihove tvrdnje da građani sami biraju u kakvoj zajednici žele živjeti i ako žele posvojenje djeteta onda ta zajednica mora biti brak.

Jelavić je navode pojedinaca da ove zakonske promjene neće proći jer na „mala vrata“ dopuštaju posvajanje djece istospolnim partnerima nazvala „paranoičnim“ odnosom prema zaštiti ljudskih prava.

Saborska zastupnica Gordana Sobol rekla je da je ova tematska sjednica još jedna prilika da se iznesu prijedlozi i zamjerke tj. da se „dorade“ prije nego što Zakon dođe na drugo čitanje i još jednom naglasila problematičnost „poreznog djela“ Zakona te zaključila: „Ne bi trebalo biti prepreka da se izvanbračne zajednice izjednače sa svim ostalim zajednicama“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.