Vukšić: Radman je povjerovao da je Superman, uveo je na Prisavlju strahovladu

Predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora Branko Vukšić podsjetio je danas da kada je predlagao javnom mediju (što bi HRT trebao biti a nije) primjereniji Zakon, javno u Saboru izrekao ocjenu o katastrofi koju će izazvati loše, od strane Kukuriku koalicije predložene i prihvaćene izmjene zakona o HRT-u. Ističe kako Radman, ne ispunjava zadaće koje mu nameće (loš) Zakon i koje mu je povjerio Sabor te da je na Prisavlju uveo samovolju i strahovladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tim je izmjenama glavni ravnatelj dobio faraonske ovlasti i za financije i za program, a to je, uostalom, protivno duhu čak i naših loših medijskih zakona, ali i prakse upravljanja medijima. Da bi po ovome zakonu HRT dobro funkcionirao, glavni ravnatelj bi trebao biti Superman (a g. Radman je povjerovao da on jest Superman). Ne samo da bi glavni ravnatelj trebao biti poslovni odlikaš već bi trebao biti vrhunski medijski profesionalac. Uz to rigidni Zakon o HRT-u pretpostavlja da je glavni ravnatelj visokomoralna osoba”, naglasio je u odgovoru Vukšić na nedavno Radmanovo pismo u kojem ga je on pozvao da ga ili prijavi ili prestane obmanjivati javnost.

“Kada sam u dobroj vjeri u Saboru glasao za Radmana nisam znao da novi glavni ravnatelj neće ispuniti niti jedan od postavljenih kriterija. I zato sam se ispričao javnosti. Da, niti jednog glavnog ravnatelja nisu na samome početku mandata toliko točno i dobro okarakterizirale afere kao Radmana. Uostalom, kada su mu mediji spočitavali sukob interesa, glavni ravnatelj ne samo da je nijekao bilo kakav prekršaj već je dao riječ da će odstupiti ako Povjerenstvo potvrdi ono o čemu su mediji nagađali. Povjerenstvo je donijelo odluku da je glavni ravnatelj u sukobu interesa ali G. Radman nije održao riječ. To je tek jedna od afera G. Radmana, jer se one nižu kao na traci”, ističe Vukšić.

Upozorava da je po kriterijima koje je tobože postavio na visok nivo predsjednik Vlade Zoran Milanović,  Radman je trebao biti smijenjen već nekoliko puta. “I kada je uhvaćen u sukobu interesa (zbog istog je krimena g. Šegon bio smijenjen) i kada je, primjerice, postavio na jednu od najviših uredničkih pozicija njemu blisku osobu s krivotvorenom biografijom. Uz to što početak i nastavak mandata Radmana obilježavaju afere, Hrvatska televizija ne samo da se ne pomiče u kvaliteti sadržaja već gubi i ionako slabašan identitet javne televizije. S Hrvatske televizije bježe dokazani profesionalci a oni koji se usude protestirati zbog lošeg upravljanja, bivaju sankcionirani. To su nepobitne činjenice na koje Radman ne odgovara već tvrdi da moja malenkost obmanjuje javnost prenošenjem neprovjerenih i neistinitih informacija”, kaže Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Je li Radman Damira Matkovića – kojem bi se zbog znanja, iskustva i kvalitete trebao pokloniti do poda – suspendirao samo zato što je podigao glas?! Čak da su svi Matkovićevi navodi iz pisma upućenog vodstvu HRT-a pogrešni, nije zaslužio da ga Radman povuče s mjesta dopisnika iz Bruxellesa. Pa što nije primijenio i prema sebi iste kriterije?! Ako ga uopće ima, Matkovićev je krimen sto puta manji od Radmanova. Ali, naravno, Radman ima faraonske ovlasti koje su mu omogućili „socijaldemokrati“. I ne odgovara Radman javnosti već Kukuriku koaliciji. Koja je prisvojila pravo na javnu televiziju”, ocijenio je Vukšić.

Ističe kako Radman, ne ispunjava zadaće koje mu nameće (loš) Zakon i koje mu je povjerio Sabor. “Uveli ste na Prisavlju samovolju i strahovladu. Mičete sve one koji se usude suprotstaviti Vam se riječju i one koji se usude misliti drukčije od Vas. A Vi do sada – o tome znam ponešto – loše promišljate javnu televiziju. Loše se odnosite prema zaposlenicima HRT-a i vodite lošu kadrovsku politiku. Ne samo da ste izgubili dio iskrene potpore u Saboru, već Vi iz dana u dan gubite potporu i profesionalaca na HRT-u i javnosti. Jer niste došli na HRT samo zato da bi ste na krivim stavkama kresali troškove i kresanjem tobože ostvarili dobre financijske rezultate, već Vas je Sabor postavio da napravite – prije svega – dobru javnu televiziju. Tu glavnu zadaću ne ispunjavate”, naglašava Vukšić u odgovoru Radmanu.

“I, da, na kraju, pozvao sam DORH i ostale institucije da se pozabave poslovanjem na Prisavlju, jer su priznati i ugledni zaposlenici u Hrvatskome saboru svjedočili da na HRT-u ima kriminala. Svjedočili su o razdoblju prije Vašeg dolaska na HRT, ali Vi niste – koliko mi je poznato – ništa učinili da se ti navodi ili dokažu ili opovrgnu. Mnogi koji su i prije Vas vedrili i oblačili na HRT-u osobe su i od Vašega povjerenja. Pa kako da se onda HRT makne s mjesta?!”, zapitao se Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jednom ste na Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora priprijetili tužbom protiv onih koji o Vašemu radu ne govore na vama prihvatljiv način. Da Vam pojasnim, zanimate javnost (pa i moju malenkost) isključivo zbog posla koji obavljate. Nisam vidio niti jednu javnu raspravu, niti jedan novinski napis koji se nije ticao uglavnom posla koji Vi trebate obavljati. No, kad taština zasjenjuje i posao i procese na HRT-u, treba i o njoj i razgovarati i pisati. Kako ne bi javnost bila u zabludi; Vas u ovom času podržava, koliko je meni poznato, ne Hrvatski sabor, nego zastupnici Kukuriku koalicije. Ona vas jedino može smijeniti. Zasad to Kukurikavci ne žele usprkos tomu što loše, faraonski upravljate Prisavljem, usprkos tomu što urednike poput D. Matkovića (a koliko takvih profesionalaca poput Matkovića ima na Hrvatskoj televiziji?!) smjenjujete zato što ne možete otrpjeti opravdane primjedbe ili na vlastiti račun ili na račun Vaših najbližih suradnika. Javnost je dovoljno zrela da ocijeni tko obmanjuje javnost, Vi ili moja malenkost”, zaključio je Vukšić u odgovoru Radmanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.