Zagreb: Zabrinuti građani pozivaju da se odustane od gradnje spalionice medicinskog otpada

spalionice
Foto: depositphotos.com

Javno izlaganje o studiji utjecaja na okoliš spalionice medicinskog otpada na Rebru obilježili su u petak izrazi nezadovoljstva i zabrinutosti građana zbog njezina utjecaja na zdravlje. Pozvali su da se odustane od tog projekta, prenosi HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najava gradnje spalionice medicinskog otpada u KBC-u Zagreb izazvala je lavinu reakcija stanovnika Maksimira u čijem je susjedstvu predviđena gradnja. Marko Košak iz Zelene akcije kazao je kako studija “maže oči” i obmanjuje ljude da će sve biti u redu.

“Radi se o lošem pokušaju opravdavanja spalionice i investitora”, kazao je Košak.

Istaknuo je da u studiji nema analize ostalih tehnologija ni financijskih troškova. Ističe kako je niz nezavisnih studija pokazao da su dioksini i furani štetni i u najmanjim količinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Domagoj Krnjak: Pod nosom zelenog gradonačelnika Zagreb bi mogao dobiti novu spalionicu medicinskog infektivnog otpada

Kazao je da su spalionice na dnu prioriteta zbrinjavanja otpada koje propisuju Europska unija i Svjetska zdravstvena organizacija. Dodaje da je upitna i kontrola mjerodavnih državnih institucija s obzirom na inertnost u slučajevima poput Marišćine i Kaštijuna.

“Uzdanje u efikasnost tih dokazano neodgovornih institucija neprihvatljiv je rizik”, komentirao je Košak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je s utjecajem na zdravlje?

Projektant Vasko Plevnik kazao je da su druga rješenja razmotrena prije početka procjene utjecaja na okoliš. No, ona su odbačena jer nema odgovarajućih kapaciteta za obradu i zbrinjavanje otpada nakon tih drugih postupaka.

Berislav Maršalek, koji je u susjedstvu bolnice Rebra, upitao je što je s utjecajem spalionice na zdravlje građana budući. Naime, mnoge studije pokazuju da spalionice uzrokuju zdravstvene probleme stanovnika koji žive u njihovoj blizini, poput problema povezanih s dišnim putovima, karcinoma.

Voditeljica izrade studije Marijana Bakula kazala je da su granične vrijednosti za planiranu spalionicu u skladu s propisima Hrvatske i u skladu s propisima koje su su preporučene najboljim raspoloživim tehnikama i direktivama Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kada se gledaju granične vrijednosti emisija onečišćujućih tvari iz spalionica kroz povijest, vidi se da su se s vremenom znatno smanjile granične vrijednosti za ispuštanje iz spalionice”, dodala je Bakula.

Budući da je to projekt koji se događa između državne bolnice i privatne tvrtke u Zagrebu, Josip Pavlović upitao je zašto je javnost u poodmakloj fazi projekta doznala da se nešto događa.

Željko Matijašec iz Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada odgovorio je da Grad nije mjerodavan, niti donosi odluku ni o jednom dijelu procesa utjecaja na okoliš ili gospodarenja tom vrstom otpada, već je to isključivo u ovlasti države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.