Započela druga faza otkopavanja žrtava Titovih zločina: U dvorištu Učiteljskog fakulteta ponovno bageri i policija

Foto: branitelji.gov.hr; fotomontaža: Narod.hr

U dvorištu Učiteljskog fakulteta u Zagrebu opet scene kao iz kriminalističkih filmova: područje je ograđeno trakom na kojoj piše policija, sve je zakriveno zelenom mrežom visine dva metra, a u daljini se mogu vidjeti bager i podignuti šator, piše RTL.

U prošloj fazi pronađeni ostaci najmanje 25 osoba, koliko će ih se još pronaći?

Slika je slična kao i prošlog srpnja kada je počela prva faza potrage za masovnim grobnicama iz Drugog svjetskog rata u dvorištu fakulteta koje je pretraživano prvo cadaver psima i georadarom, a onda je stigla i mehanizacija. U tih 11 dana koliko je trajala prva faza istraživanja u tri grobne jame ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 25 osoba, potvrdili su iz Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja. Pronađeni su u dvije masovne i jednoj pojedinačnoj grobnici. Pregledano je ukupno oko 2800 metara kvadratnih terena.

Foto: branitelji.gov.hr

Od početka ovog srpnja počela je nova faza istraživanja „Savska 77“ u kojoj će se obrađivati drugo područje unutar dvorišta Učiteljskog fakulteta, kako je najavljeno na mrežnoj stranici Ministarstva branitelja.

Komunistički zločini: U masovnoj grobnici u zagrebačkoj Savskoj pronađeni posmrtni ostatci najmanje 25 žrtava

Titovi zločini: U ovogodišnjim istraživanjima masovnih grobnica na području Zagreba ekshumirani ostatci 265 osoba u Gračanima

U dvorištu Učiteljskog fakulteta bageri i policija, traže se kosturi 300 ubijenih koje su partizani ubili 1945. godine

Zagreb: Koliko je još neotkrivenih masovnih grobnica žrtava komunističkih egzekucija po kojima svakodnevno hodamo?

„S obzirom na opsežnost i složenost obrade velike površine predmetne lokacije Ministarstvo hrvatskih branitelja inicijalno je predvidjelo odvijanje aktivnosti u nekoliko faza rada“, poručili su.

Kao i do sada, javnost će biti pravovremeno obaviještena o svim rezultatima provedenih terenskih aktivnosti na lokaciji „Savska 77“ putem mrežnih stranica Ministarstva hrvatskih branitelja, poručeno je također na stranici.

Gdje se nalaze posmrtni ostaci pronađeni u prethodnoj fazi?

Prema navodima svjedoka temeljem čijih se iskaza i krenulo u iskapanja i pretragu terena, na lokaciji Savska 77 mogli bi biti posmrtni ostaci čak 300 zarobljenih njemačkih vojnika, vojnika NDH i civila koje su partizani pogubili u svibnju 1945. godine. Među njima je, prema pričama svjedoka, bilo i dosta ranjenika. A svjedoci masakra uglavnom su bili stanovnici Vrbika, koji su živjeli blizu Učiteljskog fakulteta.

Njihova svjedočanstva prikupili su Udruga za mobiliziranje novih organizacija mladih – ZAMNOM i Hrvatsko odgovorno društvo, koji su zatražili istragu, odnosno rasvjetljavanje navoda o masakru.

No, kada će biti utvrđen identitet osoba čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u prvoj fazi iskapanja u dvorištu Savske 77, nije poznato. Upit o tome s RTL-a su poslali Ministarstvu branitelja, a odgovor će objaviti kada ga dobiju. Navedeno je tek da su ekshumirani posmrtni ostaci otpremljeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu i pripreme za dostojno i trajno zbrinjavanje, odnosno pokop.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr