Zaprešić: Preimenovan dio Titove ulice

Foto: Fah

Gradsko vijeće Zaprešića većinom glasova odlučilo je dio Ulice maršala Tita preimenovati.

Izglasan je prijedlog vladajućih po kojemu će se dio dosadašnje ulice maršala Tita preimenovati u ulicu kardinala Stepinca, dio u Aveniju hrvatskih branitelja, dok će jedan dio nastaviti nositi ime po komunističkom diktatoru Josipu Brozu Titu.

Odluku o preimenovanju Ulice maršala Tita na sjednici Gradskog vijeća nije podržalo šestoro vijećnika SDP-a, dok su po jedan vijećnik iz Mosta i Živog zida bili suzdržani.

Troškovi koji će nastati za građane i pravne osobe zbog promjene naziva ulice podmiriti će se iz gradskog proračuna, navodi se u priopćenju.

Prijedlog o preimenovanju prošao je propisani postupak, prethodno je prihvaćen na Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova, a pozitivno mišljenje dalo je i Vijeće Gradske četvrti Centar, kojoj ulica teritorijalno pripada.

Titovo ime nosila je inače glavna zaprešićka ulica od ulaza u grad iz smjera Zagreba do nekadašnjeg glavnog Trga žrtava fašizma. Na tom potezu nalazi se župna crkva svetog Petra apostola, ispred koje je u studenome 1945. skupina ljudi instruiranih od Titova komunističkog režima organizirala kamenovanje i neuspješan atentat na nadbiskupa Alojzija Stepinca, koji je u Zaprešić došao služiti misu povodom utemeljenja župe.

4. studenog 1945. Pokušaj atentata na nadbiskupa Stepinca u Zaprešiću- što se dogodilo u ulici koja i danas nosi ime zločinca Tita?

Projekt Domovina: Hoće li HDZ i u Zaprešiću maknuti zločinca Tita?

Zaprešićki gradonačelnik Željko Turk tvrdi: ‘Nema smjene vlasti, nadam se da će naplata parkiranja ostati na snazi’

Na sjednici su usvojene izmjene naplate parkiranja na području Zaprešića, tako da će stanari u prvoj zoni ubuduće plaćati 35 kuna za mjesečne parkirne karte umjesto dosadašnjih 50, a cijena karte smanjuje se s pet na četiri kune po satu.

Protiv takve odluke bilo je šest vijećnika SDP-a, te vijećnici Projekta Domovine, Mosta i Živog zida, koji se zalažu za besplatno parkiranje, te su najavili pokretanje postupka za provedbu lokalnog referenduma o tom pitanju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv