Protiv naplate parkiranja: u Zaprešiću prikupljanje potpisa za lokalni referendum

Foto: facebook, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

U Zaprešiću je započelo prikupljanje potpisa za lokalni referendum protiv naplate parkiranja.

Na nekoliko lokacija Zaprešićani mogu dati svoj potpis za organiziranje referenduma kojim bi se zaustavila odluka o naplati parkiranja na čitavom području grada. Odluka je stupila na snagu 1. veljače, usprkos velikom protivljenju građana i predizbornim obećanjima gradonačelnika da naplate neće biti.

Foto: facebook

Iako je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća usvojena revizija ove odluke, prema kojoj su cijene parkiranja smanjene, građani i oporbene stranke to ne smatraju zadovoljavajućim rješenjem.

Zaprešić: Preimenovan dio Titove ulice

Ukoliko se prikupi više od 50% potpisa birača, referendum će se morati održati, javlja RTL.

Podsjetimo, kada smo nedavno za Narod.hr neke od građana Zaprešića upitali za njihove komentare istaknuli su kako je naplata parkiranja tek jedna “kap koja je prelila čašu” nezadovoljstva zbog neracionalnog upravljanja Gradom.

Zaprešićki gradonačelnik Željko Turk tvrdi: ‘Nema smjene vlasti, nadam se da će naplata parkiranja ostati na snazi’

Građani Zaprešića: „Parking se naplaćuje i na ispred naših stambenih zgrada, u koje grad nije uložio ni kune“

Petar Šimunić objasnio nam je da kako je naplata parkiranja uvedena za praktički cijeli prostor grada, iako su u velikoj većini to parkirna mjesta namjenjena za stambene zgrade.

„Svaka zgrada po zakonu mora imati određeni propisani broj parkirnih mjesta. Grad u to nije uložio ni kune, a sad naplaćuje parking.” kaže Šimunić, ističući da na taj način Grad pokušava doći do sredstava za otplatu golemih kredita podignutih u nedavnom razdoblju.

„Uveli su naplatu bez javne rasprave, na brzinu nekako u tajnosti! Konkretno i ispred ulaza u kojem živim moram plaćati parking, a zgrada nije u centru, nema nikakve javne ustanove ili slično, nema razloga za haračem!“ rekao je Kazimir Ištuk, podržavajući ideju lokalnog referenduma.

“Naplata parkiranja uvodi se zbog milijunskih dugova Grada”

„Imamo mi i mnogo drugih „bisera“, recimo uređenje gradskog trga u vrijednosti 15 milijuna kuna, izgradnja nove kuglane za 9 milijuna, izgradnja poslovne zgrade komunalnog za 35 milijuna (na kredit od 20 godina) a u isto to vrijeme plaćamo najskuplju vodu, najskuplji vrtić, imamo najmanje naknade za novorođenčad, roditelji moraju nositi wc papir u vrtiće i škole itd. U isto vrijeme prostor poslovne zone zjapi prazan, čak se priča da je i West Gate pred propašću itd…“ rekao nam je Ante Nekić, jedan od aktivnijih članova Facbook-grupe „Protiv naplate parkinga u Zaprešiću- Lokalni referendum“ koji ističe kako je, počevši od aktualnog probema naplate parkiranja, u istraživanju otkrio „nevjerojatno puno razno-raznih nepravilnosti i djelovanja protivno interesima građana, kako u samoj gradskoj upravi tako i u komunalnom poduzeću Zaprešić d.o.o.“

Za Narod.hr prilikom prosvjeda u Zaprešiću uoči uvođenja naplate, u siječnju, vijećnik Projekta Domovina Igor Grgić istaknuo je kako se prilikom donošenja ove odluke zaobišla rasprava u gradskim četvrtima, a vijećnica Barbara Knežević poručila je o vladajućima: “Očito im matematika nije jača strana, a što su dokazali i sve većim manjkom u proračunu koji ovako misle privremeno pokrpati.”

Zaprešić: Zašto je ostavljeno Titovo ime u dijelu ulice?

Zbog naplate parkiranja HDZ izgubio većinu u Zaprešiću: Vijećnica Popovački-Račić napustila stranku

 

Izvor: narod.hr/rtl.hr