Zašto Cvitan i DORH čekaju s procesuiranjem kriminala u HAVC-u?

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Nakon što je Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata jučer u Europskom domu održala konferenciju za medije na temu “Tko sprječava procesuiranje kriminala u HAVC-u”, možemo se podsjetiti nekih ključnih točaka po kojima je Državna revizije HAVC-ovo poslovanje ocijenila negativno.

Podsjetimo, financijski izvještaji, stoji u nalazu, u značajnim odrednicama ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja, te stanje imovine i obveza. Poslovanje u značajnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i propisima, mišljenje je Državne revizije.

Kao što su upozoravale braniteljske udruge: Nepovoljno mišljenje revizije o poslovanju HAVC-a

Na 68 stranica izvješća sadržane su brojne nepravilnosti. Tijekom 2015. ravnatelj je raspolagao sredstvima na temelju zaključenih ugovora, u iznosima iznad 50.000 kn, bez odluke Upravnog odbora, a za iznose iznad 200.000 kn bez suglasnosti osnivača (Ministarstva kulture).

U izvješću stoji i kako financijski izvještaji HAVC-a često ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja te stanje imovine i obveza. U Izvještaju o obavljenom popisu imovine i obveza navedena je vrijednost nefinancijske imovine od 867.641 kn, a u Bilanci i poslovnim knjigama u iznosu od 563.868 kuna ili 303.773 manje. Nepravilnosti su zamijećene i pri isplati autorskih honorara. Autorski honorari isplaćivani su dijelom i za poslove koji po svojoj prirodi nisu autorska djela. Neopravdano su se davali i službeni mobiteli osobama koje na njih nisu imale pravo. Tijekom 2015. za 15 korisnika mobilnih telefona koji nisu zaposlenici Centra (vanjski suradnici) evidentirani su rashodi od 46.527 kuna.

Mogu li na čelu Ministarstva kulture i DORH-a biti Hribarovi zaštitnici?

HAVC nema službenih vozila, ali je 12.000 kuna davao za parkirališno mjesto u vlasništvu privatne osobe u susjednom trgovačkom centru. Pet je rukovoditelja dobivalo uvećane plaće. Rukovoditeljici Odjela MEDIA desk Hrvatske obračunavana je plaća od 2008. prema koeficijentu složenosti poslova 2,473, umjesto prema propisanom koeficijentu 1,940.

Sporan je financijski izvještaj za 2015., HAVC je u problemima s naplatom dugovanja, nema plana nabave za 2015., nema nacionalnog programa. Nisu osigurani pokazatelji na temelju kojih je moguće dati ocjenu mogu li i na koji način odabrani projekti i programi u 2015. na temelju javnih poziva pridonijeti razvoju hrvatske kulture, stoji, među ostalim u izvješću, navodi HRT.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [203.00 B]

Josip Jurčević jučer je na press-konferenciji kazao kako se, iako je Koordinacija nakon godinu dana uspjela u razrješenju Hrvoja Hribara, najodgovornije osobe u HAVC-u, još uvijek ne događa procesuiranje višegodišnjeg kriminala povezanog s HAVC-om u koji je uključen filmski klan povezan s Hribarom.

Očigledno je, poručuje Jurčević, da i nadalje imaju zaštitu od moćnih pojedinaca u pravosudnoj i političkoj strukturi. Stoga je Koordinacija uputila još jedan javni zahtjev DORH-u na čelu s gospodinom Dinkom Cvitanom da njegova institucija napokon započne postupati sukladno hrvatskim zakonima te na taj način prekine korupcijski lanac povezan s HAVC-om i tako zaštiti javni interes Republike Hrvatske.

Olujić o slučaju dnevnica i HAVC-u: Postoji objektivna odgovornost državnog odvjetnika i ministrice kulture

Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara, informirala je javnost kako je Koordinacija podnijela dvije nove kaznene prijave te ukazala kako se u kriminalnom postupanju HAVC-a još uvijek nije puno toga promijenilo razriješenjem Hrvoja Hribara i starog Upravnog odbora HAVC-a.

Zapanjujuće je, istaknula je, kako se na čelu Audiovizualnog vijeća kao ključnog Tijela HAVC-a, i nadalje protupravno nalazi gospođa Vera Robić Škarica kojoj je mandat istekao davne 2012. godine. Šokantno je kako na tu činjenicu ostaje potpuno gluha ministrica kulture gospođa Nina Obuljen Koržinek, v.d. ravnatelja gospodin Danijel Rafaelić, kao i novi Upravni odbor HAVC-a.

Davorka Budimir: “Temeljni zadatak institucija u borbi protiv korupcije mora biti jednaka pažnja prema svakoj uočenoj nepravilnosti”

Jednako je šokantan, nastavlja, i podatak kako se u HAVC-u i nadalje na mjestu financijskog savjetnika nalazi Hribarov kolega Jožko Rutar kojega je Hribar u HAVC-u zaposlio 2016. godine, iako je iz slovenskih medija znano da je slovenska ministrica kulture razriješila Rutara zbog kriminalnih djelatnosti u slovenskoj državnoj filmskoj ustanovi.

Koordinacija je odmah 2016. godine ovu kriminalnu aferu s Rutarovim zapošljavanjem u HAVC-u prijavila nadležnom inspektoratu i ministrici kulture gospođi Nini Obuljen Koržinek, no nitko od njih nije ništa poduzeo. Stoga Koordinacija još jednom javno zahtijeva postupanje nadležnih državnih tijela i visokih državnih dužnosnika među kojima je ključna ministrica kulture.

Hasanbegović: “Moramo demontirati okove koji nas drže 25 godina nakon pada komunizma i propasti jugoslavenske države”

Članovi Koordinacije očekuju kako će uskoro biti primljeni kod Glavnog državnog odvjetnika te će potom o rezultatu sastanka izvijestiti hrvatsku javnost.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.