Zašto je SDP-ov ministar podijelio 9,4 miljuna udrugama dok nema novaca za prijevoz djece?

Foto: Fah

Transparency international Hrvatska povodom smanjenja proračuna za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u iznosu od 158 milijuna kuna apelira na potrebu hitnih promjena u učinkovitom raspolaganju javnim novcem skrećući pozornost da je u studenom 2015. godine javnim natječajem bespovratno podijeljeno 9,4 milijuna kuna udrugama.

„Na temelju javnog poziva Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u studenom 2015. godine dodijelilo je 9,4 milijuna kuna 121 udruzi koje su se prijavile s različitim programima izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole. Maksimalni iznos od 180 tisuća kuna dobile su 2 udruge, a njih 30 između 140 i 100 tisuća kuna.

U današnjem trenutku snažne potrebe za razvijanjem pozitivnih društvenih vrijednosti poput poštenja i odgovornosti nepotrebno je i neprimjereno izdvajati tako velike iznose za projekte izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja udrugama.

Tko i kako kontrolira provođenje tih programa u školama? Posjeduju li udruge potrebna znanja, vještine i kompetencije da budu uključene u obrazovni proces kako bi na primjeren način odgajali i obrazovali djecu i mlade? Posebno je važno utvrditi ishode tih znanja i koristi koje od njih imaju djeca, ali i naše društvo u cjelini.

Ukoliko je užina 5 kuna za 9,4 milijuna kuna moglo se osigurati 1.880.000 obroka. Za taj iznos moglo se pomoći učiteljima i nastavnicima da provode izvanškolske aktivnosti ili da im se osiguraju veće plaće“, istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: fah