Završio sastanak Vlade sa sindikatima javnih službi: Razgovaralo se o mogućnosti rezanja plaća

Foto: fah

Na sastanku se razgovaralo o mogućim uštedama u javnim službama, odnosno mogućnosti da se zbog krize izazvane epidemijom budu morale rezati plaće, dodaci i koeficijenti.

Oko 18:30 završio je sastanak sindikata javnih i državnih službi s predstavnicima Vlade, ministrima Marićem, Ćorićem i Aladrovićem. Na sastanku se razgovaralo o mogućim uštedama u javnim službama, odnosno mogućnosti da se zbog krize izazvane epidemijom budu morale rezati plaće, dodaci i koeficijenti.

Aladrović je kazao da je danas bio konzultativni sastanak, na kojem su Vlada i sindikati razmijenili razmišljanja o zdravstvenoj situaciji, razvoju ekonomije i mjera. Razgovarali su o ulozi javnih službenika, iznijeli stavove, te slijede službeni pregovori na kojima će pokušati naći rješenja.

“Nije bila izgovorena riječ smanjenje u tri sata sastanka, ne usuđujem se reći da će biti nužna”, rekao je Aladrović i dodao kako se rade uštede za drugi rebalans proračuna te moraju razgovarati, a on se nada konsenzusu.

“Izašli smo s nekim zaključcima, u dobrom dijelu smo naišli na međusobno razumijevanje, nadam se da ćemo to i u budućnosti”, kazao je Aladrović te istaknuo kako će osnovice i jednokratna prava na stolu biti kad budu otvoreni pregovori o kolektivnom ugovoru.

Vilim Ribić istaknuo je kako su postigli visoki stupanj razumijevanja na temeljnom sadržaju.

“Ako je nešto nužno, nemojmo to zvati solidarnost nego nužnost, nitko neće dopustiti štetu interesa za Republiku Hrvatsku”, kaže Ribić te ističe da je bilo različitih mišljenja na sastanku, a sindikati su naglašavali kakve teškoće i tegobe trenutno proživljavaju ljudi na prvoj liniji obrane društva i države.

“Bilo je rasprave o ekonomskoj svrhovitosti intervencija u plaće u javnom sektoru. Pitanje je kome i kada bi se to moglo očekivati. Stajalište sindikata je da ovo nje trenutak koji pokazuje ijednim indikatorom da je smisleno intervenirati u plaće i da je to isplativo i da tu ima neke žrtve koja ima smisla. Nitko sa strane Vlade nije inzistirao na riječi smanjivanje. Ali ne raspravljamo o investicijama ili javnim nabavama nego plaćama. To ne radi ni jedna zemlja u EU, svi stručnjaci upozoravaju da je to kontraproduktivno. Ali sindikati su naglasili da sada nije trenutak, ali ne isključujemo da bi mogao biti trenutak, a onda ćemo svi skupa sjesti i još jednom razmisliti, ne treba intervenirati u nešto što bi samo donijelo štetu”, kazao je Ribić.

Sindikati su i ranije danas istaknuli kako u njihovim resorima nema mjesta za uštede te kako na smanjivanje svojih prava ne namjeravaju pristati.

“Ukoliko u jednom trenutku izostanu drugi izvori, odnosno, ukoliko u jednom trenutku iscrpimo sve alternative, onda u tom slučaju jednostavno ne možemo govoriti niti o jednom sektoru koji je siguran u ovakvoj situaciji”, kaže Ćorić.

“Iz perspektive nas medicinskih sestara, mi se ne možemo ničega odreći, mi smo se već odrekli puno toga”, kaže Ankica Prašnjak, predsjednica sindikata medicinskih sestara i tehničara.

“Druge države povećavaju plaće tim sektorima, a kod nas, ako bi se išlo na smanjivanje apsolutno je to za nas neprihvatljivo”, rekao je Stjepan Topolnjak, predsjednik samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr