Žigmanov nakon uspjeha na izborima u Subotici: ‘Rezultat bi bio i bolji da nije bilo kršenja izbornih pravila’

Zagreb, 23.04.2019. - Predstavljena je knjiga "Vivisekcije književnost - vojvođanske i ine književne teme hrvatske" Tomislava Žigmanova. Na fotografiji Tomislav Žigmanov. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) pobijedio je u dvije mjesne zajednice na nedjeljnim gradskim izborima u Subotici, i time potvrdio da i u neravnopravnim uvjetima uživa potporu Hrvata na sjeveru Bačke, izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare predsjednik stranke Tomislav Žigmanov.

„U dvije gradske i šest prigradskih mjesnih zajednica mi smo ostvarili i više nego povoljan rezultat. Jedina smo politička stranka koja je uspjela dobiti više glasova od vladajuće koalicije: Srpska napredna stranka–Savez vojvođanskih Mađara (SNS–SVM), i to u mjestima Verušiću i Maloj Bosni“, naveo je čelnik DSHV-a.

U Subotici su u nedjelju održani izbori za članove Savjeta mjesnih zajednica, na kojima je ukupni pobjednik koalicija SNS–SVM u 35 od 37 izbornih jedinica, uz izlaznost od 17 posto Subotičana s biračkim pravom.

„Na temelju tih rezultata, mi smo po snazi druga politička opcija u gradu. Iza nas su ostale regionalne i nacionalne parlamentarne stranke, poput Socijalističke partije Srbije ili Lige socijaldemokrata Vojvodine“, rekao je Žigmanov, i naveo kako je za DSHV ukupno glasovalo 1.274 građana.

Rezultat bi bio znatno bolji, ukazao je, da nije bilo kršenja izbornih pravila i manipulacija, koji su najizraženiji bili u mjestu Tavankutu, u kojemu je do sada na vlasti bio DSHV.

„Sada smo izgubili Tavankut, koji je čini nam se bio u fokusu aktivnosti vladajuće koalicije. Imali smo primjere kršenja predizborne šutnje i manipulacije adresom kandidata s njihove izborne liste. Riječ je o osobi koja nije stanovala u tome selu, a bila je nositelj liste SNS–SVM“, istaknuo je čelnik DSHV-a.

Dodao je kako u nepravilnosti ubraja i angažiranje subotičkih javnih poduzeća i njihovih ravnatelja u predizbornim i izbornim aktivnostima, te neažurnost biračkoga popisa.

Premda je riječ o izborima za najnižu razinu vlasti, u vodstvu DSHV-a drže kako je bilo važno u njima samostalno nastupiti.

„Rezultati govore da je stranka živa, da se prepoznajemo kao instanca koja ulijeva povjerenje, da su ovdašnji Hrvati spremni društveno se angažirati ali i hrabro očitovati svoju pripadnost“, zaključio je Žigmanov.

Subotica je političko, kulturno i obrazovno središte hrvatske manjine u Srbiji kojoj pripada oko 14.000 građana toga grada na sjeveru Bačke.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina