Žigmanov za Narod.hr nakon izbornog uspjeha: Teško je prenijeti s čime se Hrvati u Srbiji suočavaju

Žigmanov
Foto: fah

Glavni predstavnik vojvođanskih Hrvata i predsjednik stranke Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov na nedjeljnim parlamentarnim izborima osvojio je mandat u Skupštini Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DSHV izašao je na izbore u sklopu koalicijske liste “Zajedno za Vojvodinu” koja je osvojila dva zastupnička mandata. Uz Žigmanova, u srbijanski parlament ući će i predstavnik rusinske zajednice iz Kikinde, odvjetnik Aleksandar Olenik, koji je bio drugi na izbornoj listi.

S Tomislavom Žigmanovom za Narod.hr razgovarali smo o izbornom rezultatu, preprekama na putu do izborne pobjede te njegovim planovima za djelovanje u Skupštini Srbije i za unaprjeđenje položaja Hrvata u Srbiji.

Narod.hr: Čestitamo Vam na izbornom rezultatu. Na nedjeljnim izborima ste kao predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini osvojili mandat te postali zastupnik u Skupštini Srbije. Možete li nam kratko prokomentirati ovaj izborni uspjeh?

Tomislav Žigmanov: To je posljedica višegodišnjih naših napora na planu dosljednog zalaganja za dobro Hrvata u Srbiji, što ovdašnji Hrvati prepoznaju, dobrog predizbornog pozicioniranja te vrlo dobre kampanje koje smo realizirali! Inače, DSHV je vodio kampanju bez dinara vlastitih sredstava, što je zacijelo nepojamno za prilike u Hrvatskoj, ali morate vjerovati da je tako! Broj i vrsta atipičnih situacija s kojima se Hrvati u Srbiji suočavaju i prilike u kojima djelujemo teško je prenijeti onima koji žive u uređenijim društvenim sustavima, no ipak uspijevamo primjereno djelovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša je kampanja imala sve elemente prave političke kampanje – profilirana predizborna platforma, slogan, vizualni identitet, brojni komunikacijski kanali na društvenim mrežama, letci i flajeri, cijeli set medijskih nastupa kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji, veliki broj aktivnosti na terenu s ljudima, komunikacija putem telefonskih poziva i obraćanje pismima…

“Naše aktivnosti bile su visoko prešućivane”

S druge strane, moramo reći da su naše aktivnosti bile visoko prešućivane, osobito od lokalnih medija koje kontrolira vladajuća stranka. Glede, pak, uspjeha DSHV-a na ovim izborima, reći ćemo da je naša politička subjektivnost ostvarena u punijem kapacitetu, jer će predstavnik hrvatske zajednice biti prisutan u radu najvišeg zakonodavnog tijela u Republici Srbiji. Ova činjenica za posljedicu će imati i to da će politička relevantnost i uopće društveni značaj hrvatske zajednice biti respektiraniji u srbijanskom društvu, napose od strane predstavnika vlasti. S treće strane, u državama kao što je Srbija, koja ima problema s vladavinom prava i konsolidacijom demokracije, bez te dvije pretpostavke, to jest ukoliko ste isključeni iz najviših institucija u kojima se donose odluke, teško možete snažnije i učinkovitije artikulirati ili štititi interese pripadnika hrvatske zajednice.

> Žigmanov najavio dijalog s nositeljima vlasti u cilju uključivanja hrvatske manjine u procese odlučivanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Bulj čestitao Žigmanovu: Ušao je u skupštinu Srbije iako ga je minirao Plenkovićev veleposlanik Biščević

> Žigmanov o Biščeviću: Nismo davali razloge i povode da se o nama na takav način govori

Narod.hr: U svojem ste obraćanju nakon izbora istaknuli da spram hrvatske zajednice u Srbiji postoji visok stupanj nesnošljivosti zbog čega je u njoj raširen strah i nesigurnost. Kakve pomake sada očekujete u tom pogledu i na koji ćete način u Skupštini Srbije djelovati u interesu hrvatske manjine?

Tomislav Žigmanov: Spomenuo sam maloprije veći respekt ne samo mene kao političkog predstavnika Hrvata u Srbiji već i sve pripadnike zajednice te mogućnost djelovanja unutar institucija političkog sistema na planu smanjivanja negativnih recentimana spram Hrvata u javnosti. Institut narodnog zastupnika ima veću snagu i kada je u pitanju osuda neprimjerenog djelovanja, a i veće resurse moći kada je u pitanju zaštita od eventualnih nasrtaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče mojeg djelovanja u Skupštini, ono će se odnositi na one sadržaje koji su bili dio naše predizborne platforme: europske integracije, koje uključuje napredak u vladavini prava i razvoju institucija, napose kada je riječ o pravima nacionalnih manjina i pratećem institucionalnom okviru i politika financiranja kroz prizmu beneficija za Hrvate u Srbiji. Drugo, decentralizacija i ravnomjerni razvoj, osobito za područja i naseljena mjesta u kojima u značajnijim postotcima žive Hrvati s ciljem da se stvaraju perspektive za opstanak i razvoj hrvatske zajednice. Treće, rješavanje otvorenih pitanja Hrvata u Vojvodini – od integracije Hrvata u srbijanskog društvo, do izgradnje pozitivnih politika priznanja Hrvata u Srbiji.

“Uspješno smo nadvladali sve prepreke”

Narod.hr: Izborni uspjeh postigli ste unatoč brojnim preprekama u vidu srbijanskog izbornog zakona, a čak i u vidu napada hrvatskog veleposlanika u Republici Srbiji, g. Hidajeta Biščevića. Kako sada komentirate sve te prepreke koje su Vam stajale na putu?

Tomislav Žigmanov: Uspješno smo ih svladali! I nadalje ćemo inzistirati da Srbija napokon počne primjenjivati čl. 9 Međudržavnog sporazuma o zaštiti manjina koji propisuje obvezu osiguranja zastupljenosti Hrvata u Srbiji u predstavničkim tijelima na svim razinama i u izvršnom segmentu vlasti na lokalnoj razini, jer je ovaj način izbora narodnog zastupnika Hrvata u srbijansku Skupštinu ne samo pretežak nego i uvelike besmislen. Što se tiče veleposlanika Biščevića i njegovog po Hrvate razarajućeg i štetnog djelovanja, koje je prekršilo sve norme koje vrijede u diplomaciji, rekao sam sve. Na potezu su oni kojih se to neposrednije tiče…

;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.