Zoran Milanović: Vlada se nema pravo miješati u pojedinačne parnice građana protiv banaka

Predsjednik Vlade Zoran Milanović gostovao je u emisiji Javna stvar Hrvatske televizije,  iako je spomenuo izbore premijer nije objavio točan datum izbora, niti je htio previše o tome,  već je samo rekao da će izbori biti u ustavnom roku.

Spreman za sučeljavanje s Karamarkom

Zoran Milanović rekao je još jednom da je spreman na sučeljavanje s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom u emisiji Javna stvar, za sučeljavanje na nekim manjim televizijama šef SDP-a nema vremena. “Ja sam to inicirao, jasno vam da od toga neće biti ništa”, rekao je Milanović, misleći na sučeljavanje s šefom najjače oporbene stranke.

Nema čarobnog rješenja

Premijer se osvrnuo i na negativnu reakciju banaka glede odluke Vlade o zamrzavanju kamata. “Samo neka tuže, s bankama ja nikad nisam bio grub i bezobrazan, a nisam bio ni populist. Najjednostavnije je napasti banke, no, banke su važne, međutim, u ovom trenutku smo mi procijenili da moramo preuzeti inicijativu”, tvrdi Zoran Milanović, koji smatra da se Vlada nema pravo miješati u pojedinačne parnice građana protiv banaka, dodavši da za krizu sa švicarskim francima nema čarobnog rješenja.

“Čarobnjak Merlin ja nisam, on postoji samo u fikciji. Zakon o stambenom kreditiranju, koji bi trebao pro futuro rješavati probleme dužnika, vrlo brzo će ići u saborsku proceduru”, kazao je predsjednik Vlade, dodavši da neće biti privatizacija autocesta, već samo, kako je rekao, djelomičnog IPO-a ( radi se o inicijalnoj javnoj ponudi ) društva za upravljanje, HAC-ONC-a.

“Ne dam, brate…”

Predsjednik Vlade je pokušao biti duhovit te je rekao: “Ne dam brate da me žene za kamate…” Ako se sjećate ovo nije prva slična premijerova izjava, naime, Milanović je nešto slično rekao na dan drugog izbornog kruga za predsjednika Republike, tada je doslovce kazao: “Izađi brate i glasuj.”

No, vratimo se u Javnu stvar: “Mi plaćamo prevelike kamate. Idemo radije ući zajednički u taj posao s onima koji imaju novca, koji imaju jeftinog novca, rješavati se tog duga, uživati djelomično, dakle, i dalje to ostaje djelomično u vlasništvu hrvatske države, razdužiti se i na kraju je to za 20-30 godina sve hrvatsko.” Inače, Milanovića, kako tvrdi, jako smeta kada “‘veliki borci za demokraciju” to što njegova Vlada radi zovu rasprodajom.

Premijer iz Japana na Prisavlje

Milanović je, govoreći o autocestama, rekao da je SDP-ova vlast, konkretno Ivica Račan, inicirala gradnju autocesta. “Ljudi žive od nas i smiju nam se. Idemo se probati izvući iz toga na način da to ostane naše. Je li patriotski iskeširati, povrh glavnice, još gotovo 5 milijardi eura kamata međunarodnim kreditorima?”, kazao je predsjednik SDP-a, koji se nedavno vratio iz Japana, premijer je rekao da je u Japanu formalno primljen na najvišoj razini s obzirom da se susreo s predsjednikom vlade Shinzoom Abeom.

Predsjednik Vlade kratko je spomenuo gradnju elektrane Plomin C, podsjetimo, posao je dobila japanska korporacija Marubeni. Premijer je rekao da se radi o poslu vrijednom milijardu eura, dodavši da će od toga imati koristi imati mnoge hrvatske tvrtke i građani. “Ako vas ima samo 4-5 milijuna nije dovoljno reći da smo članica Europske unije”, poručio je premijer i zaključio da “hrvatsko gospodarstvo nije siromašno, nego samo nije dovoljno bogato.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah