Zračna luka Franjo Tuđman dočekala ovogodišnjeg tromilijuntog putnika

Foto: fah

Zračna luka Franjo Tuđman u četvrtak je dočekala tromilijuntog putnika u ovoj godini, 34 dana ranije u odnosu na lani, pri čemu u prvih deset mjeseci 2018. kumulativni rast broja putnika iznosi osam posto, izvijestili su iz Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ)

Zagrebačka zračna luka je 2017. godine po prvi put u povijesti zabilježila tromilijuntog putnika, a ove godine je registriran na letu Croatia Airlinesa iz Zagreba u Pariz.

Riječ je o Jesusu Romeru iz Seville, kojeg su poklon bonom od 200 eura i povratnom zrakoplovnom kartom za jednu europsku destinaciju po vlastitom izboru prigodno darivali direktor komercijalnih poslova i marketinga MZLZ-a Laurent Tiaffay i direktor prodaje i marketinga Croatia Airlinesa Boris Kolka.

Tiaffay je izrazio zadovoljstvo rastom rezultata u svim segmentima, odnosno prometu putnika, broju zrakoplovnih prijevoznika i novih destinacija.

“Širenjem mreža destinacija iz Zagreba značajan doprinos rastu prometa dala je i Croatia Airlines”, ustvrdio je Tiaffay.

Kolka je najavio da hrvatski avioprijevoznik početkom sljedećeg tjedna očekuje ovogodišnjeg dvomilijuntog putnika na svojim letovima.

Iz MZLZ-a ističu da od početka godine bilježe kontinuirani rast broja putnika. U prvih deset mjeseci kumulativni rast broja putnika iznosio je osam posto, a nastavak rasta bilježi se i u prvoj polovici studenoga.

“Zabilježeni rast izravno je utjecao i na značajno raniju registraciju tromilijuntog putnika u 2018. godini, čak 34 dana ranije u odnosu na prošlu godinu. Međunarodna zračna luka Zagreb već 19 mjeseci zaredom bilježi pozitivne stope rasta prometa, a do kraja godine očekuje kumulativan rast od osam posto, odnosno oko 3,35 milijuna putnika”, poručuju iz MZLZ-a.

Navode da je u proteklih pet godina, odnosno od početka koncesijskog razdoblja, uspostavljena suradnja s 15 novih aviokompanija i pokrenuto 20 novih linija, od čega deset cjelogodišnjih.

Kažu da su otvorenjem novog putničkog terminala ostvareni značajni prometni iskoraci u uspostavi dugolinijskih letova, a kako se dolaskom kompanija Emirates, Air Transat, Air Canada Rouge i Korean Air, Zagreb izravno povezao s nekim velikim svjetskim prometnim centrima, kao što su Dubai, Toronto, Montreal i Seul.

Iz MZLZ-a ističu i značajan doprinos Croatia Airlinesa rastu prometa, koji je u protekle tri godine otvorio sedam novih sezonskih i tri cjelogodišnje linije za Prag, Sankt Peterburg, Milano, Stockholm, Oslo, Helsinki, Bukurešt, Lisabon i Mostar.

“Značajni iskoraci u povećanju broja letova i destinacija u Zračnoj luci Franjo Tuđman, pozitivno utječu i na pozicioniranje Zagreba kao turističke destinacije, te izravno podržavaju koncept Hrvatska 365, odnosno produljenja turističke sezone u turističku godinu”, zaključuju iz MZLZ-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv