Zrinska garda predlaže stavljanje rijeke Mure u tekst hrvatske himne

Foto: fah

Čakovečka udruga Zrinska garda, koja promiče i čuva tradiciju slavne obitelj Zrinski, a kojoj pripada i povijesna postrojba Zrinska garda, predložila je Hrvatskome saboru izmjenu teksta himne Republike Hrvatske tako da stih “Teci Dravo, Savo teci” glasi “Muro, Dravo, Savo teci”.

Obrazlažući taj zahtjev, predsjednik Zrinske garde iz Čakovca Đuro Bel je rekao da je Mura granična rijeka prema Europi.

“Prije točno 100 godina Međimurje je priključeno Matici i time je najsjevernija granica naše zemlje postala Mura”, izjavio je Bel za Hinu.

Govoreći o povijesnom kontekstu, rekao je kako je ta stoljetna obljetnica prilika da se podsjeti kako je Međimurje u povijesti dugo bilo pod tuđinskom upravom, ali nije izgubilo hrvatski značaj.

Međimurci su, istaknuo je, očuvali svoj hrvatski identitet i svoj teritorij, ali i danas se vrlo često govori kako je Hrvatska od Drave do Jadranskog mora.

“Mi Međimurci željeli bismo da rijeka Mura uđe u tekst himne, a na našem najvišem tijelu – Hrvatskom saboru je hoće li to učiniti”, poručio je Bel te podsjetio kako je na prijedlog Međimurca Milovoja Slavičeka 1990. već promijenjen tekst himne pa su nakon stiha “niti Dunav silu gubi”, umjesto “kud li šumiš”, stavljene riječi “sinje more”.

O prijedlogu Zrinske garde za izmjenu Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te grbu i lenti Predsjednika Republike najprije se mora očitovati Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora.

Bel je istaknuo kako je bitno, bez obzira na to kakva bude odluka Hrvatskoga sabora, da zastupnici o njoj raspravljaju ove godine, dok se obilježava pripojenje Međimurja matici Hrvatskoj. Prijedlog su već poduprli Matica hrvatska, Družba braće Hrvatskog zmaja, Varaždinska biskupija, hrvatske manjine u Mađarskoj i Austriji, međimurski župan Matija Posavec te međimurski gradonačelnici.

Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač je izjavio kako Mura – bez obzira na to što čini mali dio sjeverne granice – predstavlja i prirodnu i povijesnu granicu. Ona povezuje hrvatski narod koji živi na dvjema obalama te bi se takvim činom pokazala briga o Hrvatima koji žive izvan matice, a nezanemariv su dio nacionalnog korpusa. Međimurski župan Matija Posavec izjavio je kako Međimurska županija podupire takve i slične inicijative koje promiču Međimurje, ljude i vrijednosti.

“Vidjet ćemo kako će biti u konačnici. Odluka je na nekome drugome”, poručio je Posavec.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina