Žrtveno janje afere KB Sv. Duh: Oglasili se odvjetnici patologa kojem je ravnateljica dala izvanredni otkaz

duh
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, iStock

Patolog Fabijan Knežević reagirao je u utorak putem odvjetnika na informacije koje su prenijeli mediji, a u kojima se spominje njegovo ime budući da se smatra žrtvom situacije i da je, kako tvrdi, potpuno neosnovano na njega i njegov rad prebačena odgovornost s postojeće ravnateljice KB Sveti Duh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će sudskim putem osporavati odluke bivšeg poslodavca, KB Sveti Duh.

Knežević: Ne postoji moja odgovornost ni povreda radne obveze

Prof. dr. sc. Fabijan Knežević, prim. dr. med. od 19. svibnja 2023. nije u radnom odnosu kod poslodavca KB Sveti Duh jer mu je isti prestao izvanrednim otkazom ugovora o radu, dok je prethodno razriješen s mjesta vršitelja dužnosti pročelnika Zavoda za patologiju i citologij, javlja HRT prenoseći Hinu.

>Obducent s KB Sveti Duh dobio otkaz pa progovorio o kaosu u toj bolnici: Tijela su često bila na podu

Razlozi izvanrednog otkaza ugovora o radu i razrješenja su, u bitnome, stav poslodavca KB Sveti Duh kako su za polaganje pokojnika na podu mrtvačnice KB Sveti Duh zbog nedovoljnog kapaciteta mrtvačnice odgovorni prof. dr. Knežević i još jedan radnik KB Sveti Duh, stoji u priopćenju iz odvjetničkog ureda i dodaje da će Knežević sudskim putem osporavati navedene odluke, budući da smatra kako ne postoji njegova odgovornost niti povreda radne obveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Afera patologija na Sv. Duhu: Kako se ravnateljica Šimundić zakopava sve dublje i dublje

Knežević je, kako su naveli, osobno i putem zamjenika, upravo zbog značaja situacije, više puta usmenim i pisanim putem (dopisima od 19. i 28. srpnja 2022. i dopisom 20. siječnja 2023.) obavijestio ravnateljicu KB Sveti Duh o nedovoljnim kapacitetima u rashladnim komorama, zbog čega epidemiološki i higijenski uvjeti postaju upitni, dodajući kako nije u skladu s etičkim i epidemiološko-higijenskim pravilnicima o postupanju s umrlim osobama da mrtva tijela leže na kolicima i na podu mrtvačnice, a ne u rashladnim komorama.

Knežević 2022. nije otišao u mirovinu upravo na inicijativu ravnateljice KB Sveti Duh

Predložio je također izmjenu prostora mrtvačnice KB Sveti Duh, o čemu je na njegovu inicijativu izrađen projekt proširenja mrtvačnice, koji očito nije proveden. Osim predlaganja i upozoravanja nadređene mu ravnateljice KB Sveti Duh na problematičnu situaciju, istaknuli su da nema ovlast niti mogućnosti samostalnog raspisivanja natječaja i provedbe projekta proširenja mrtvačnice.

Tijela u mrtvačnicu dovode i polažu djelatnici Službe za uslužne djelatnosti KB Sveti Duh koji prema sistematizaciji radnih mjesta nisu podređeni niti im upute za rad može davati prof. dr. Knežević, dodali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Uprava Sv. Duha: Šimundić uživa podršku Tomaševića; Grbin traži jasne odgovore

Zaključno, podsjetili su da Knežević, upravo na inicijativu i nagovor ravnateljice KB Sveti Duh, nije podnio zahtjev za mirovinu krajem 2022. te je radi obavljanja mandata pročelnika Zavoda za patologiju i citologiju imenovan na još jedan mandat.

>Stanje neizdrživo: Zaposlenici sa Sv. Duha zbog kadrovskih akrobacija Tomaševićeve ravnateljice traže psihijatrijsku pomoć

“Zbog svega navedenoga, nakon gotovo desetljeća posvećivanja svog rada KB Sveti Duh, pacijentima, suradnicima, uz angažman kao izvanredni profesor na fakultetu, smatra se žrtvom situacije zbog koje je potpuno neosnovano i nepravedno na njega i njegov rad prebačena odgovornost s postojeće ravnateljice KB Sveti Duh”, stoji u Kneževićevoj reakciji putem odvjetnika.

Tomašević o slučaju na KB Sveti Duh

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je o slučaju KB Sveti Duh govorio na sjednici zagrebačke Gradske skupštine, odgovarajući na pitanja gradskih zastupnika, te u izjavi novinarima rekavši da je, nakon objave snimke mrtvih tijela na podu mrtvačnice KB Sveti Duh, šef Zavoda za patologiju, smijenjeni Fabijan Knežević, izričito rekao da se za vrijeme mandata ravnateljice Ana-Marije Šimundić nije dogodila situacija da su tijela pokojnih bila na podu patologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da su – na temelju te tvrdnje šefa patologije, imajući na umu 20-ak anonimnih kaznenih prijava, (…) ali i prvotnu tvrdnju da je snimka bila stara dva tjedna, što se dokazalo nemogućim – posumnjali ili da je snimka stara, pa se podmeće, ili je o nečemu drugom riječ.

Tomašević je ocijenio da je ravnateljica poduzela sve mjere koje je mogla oko rješavanja problema nedostatka kapaciteta na patologiji, a to je da se projektira veća mrtvačnica. Istaknuo je i da je odgovornost šefa Zavoda za patologiju, koji je dobio otkaz, da se poštuje pravilnik, a u njemu stoji da ukoliko nema mjesta u rashladnim uređajima, tijela se moraju staviti na kolica, što se moglo na taj način riješiti.

Gradonačelnik je demantirao da se protiv Šimundić vodi kazneni postupak te istaknuo da je Gradska uprava vjeruje Šimundić, koja je ranije izjavila da u srpnju, kada je zaprimila dopis smijenjenog šefa patologije, nije razumjela da postoji akutni problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.