Šola: Zašto se Trudeau okomio samo na Crkvu, neka nešto zucne britanskoj kraljici?

trudeau
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, Knjižara nova

”Obilježavajući jubilej dvijetisućite godine Ivan Pavao II. pobudnicom “Nadolaskom trećeg tisućljeća” pokajao se i ispričao za sva zla koja su pojedini članovi Crkve činili kroz povijest. Nažalost, bilo ih je mnogo. Pa i u Kanadi. No to je okajano više puta, pa ovo pokorničko hodočašće pape Franje baš i ne razumijem”, piše Ivica Šola u svojoj kolumni za Slobodnu Dalmaciju koju djelomično prenosimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao da su sve kulture koje je Zapad kolonizirao bile mjesta meda i mlijeka, bez zločina. Primjerice, prije dolaska Europljana, Azteci su izvršili genocid nad 200 autohtonih suparničkih plemena. Samo godinu dana prije dolaska Columba, na zvjerski način, živima im čupavši srce, Azteci su pobili više od deset tisuća pripadnika susjednih plemena bacajući im tjelesa niz stepenice hrama.

Ovo nije apologija kolonijalnih zločina, niti pravdanje zločina, ovo je tek politički nekorektni tekst, uzimanje u obzir slojevitost povijesti, u kojoj nema nevinih.

Projekt rezidenijalnih škola za kanadske domorodce (zvali su ih asimilacijske škole) nije bio projekt Katoličke crkve. To je bio projekt kanadske Vlade iz 19. stoljeća na izrazito rasističkoj i pljačkaškoj matrici, gdje su žrtve bila i nevina djeca. Za taj projekt zaslužan je prethodnik aktualnog kanadskog premijera Trudeaua, premijer John Macdonald, koji je 1883. donio odluku o stvaranju triju škola za djecu Aboridžina u zapadnoj Kanadi koje su imale svrhu da “obrazuju djecu na odgovarajući način”, zahtijevajući od njih da ih “odvoje od obitelji” kako bi ih “civilizirali”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je nasilno otimala domorodcima djecu, dovodila ih u škole koje su vodili svećenici raznih konfesija. Djeca su masovno umirala od raznih bolesti, među inim i zbog manjka imuniteta na bolesti koje su Europljani donijeli, a mi ih u Europi preboljeli i stekli imunitet. Te škole bile su u vlasništvu i pod kontrolom kanadske države.

Zašto se Trudeau okomio samo na Crkvu?

Eto, papa se kaje, hoćemo li čuti riječi kajanja od engleske kraljice, od Macrona? Zašto se Trudeau okomio samo na Crkvu, neka nešto zucne britanskoj kraljici?

Naime, on već pet godina vuče za rukav papu Franju (2017. bio je u Vatikanu) da dođe u Kanadu i pospe se pepelom, rabio je i prijeteći ton prema papi za zločine koje je Crkva već priznala i okajala ih, iako nije bila njihov arhitekt, već Trudeauovi prethodnici, pa i njegov ćaća, koji je jedan u nizu koji je sigurno za njih znao, ali je šutio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trudeau ima itekako osobnih, obiteljskih razloga podmetati zločine drugima, iako je njegova država bila glavni arhitekt.

Trudeau ima itekako osobnih, obiteljskih razloga podmetati zločine drugima

Elem, Trudeau se ne zove samo Justin, već i Pierre. To mu je očevo ime. Zašto je to bitno? Komisija koja je istraživala zločine nad djecom govori i o stotinama masovnih grobnica koje su neobilježene.

(…)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, za održavanje tih grobnica bila je zadužena, opet, kanadska vlada, križevi su mahom bili drveni i zbog nebrige vlasti, a ne Crkve, istrunuli, a neki i potaracani.

U to vrijeme visoke pravosudne i premijerske funkcije, obnašao je njegov otac Pierre Trudeau. Startao je kao žestoki komunist, da bi završio kao liberal. Inače, tata Trudeau došao je u Jugoslaviju 1946. godine raditi na pruzi Brčko – Banovići preko jednog hrvatskog partizana, Dalmatinca iz Makarske, no Titovi su ga potjerali jer je i za njih bio previše – radikalan!

Katolička crkva nesumnjivo je bila dio tada prevladavajućeg europskog kolonijalnog mentaliteta, ali je činila i mnogo dobra domorodcima, više od svih drugih. O tome se šuti. (…)

Što se zločina i osvajanja tiče, nema čiste vjere ni civilizacije, pa i domorodačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljna manipulacija političke korektnosti i kulture brisanja jest da događaje od prije 500 godina mjere aršinima današnjice. Po tome, treba izbrisati sve kulture i civilizacije. Briga ih za cjelovitu istinu, treba zgaziti Crkvu, a spasiti ono što simbolizira Trudeauov ćaća i njegov sin. Odnosno, staviti papu Franju na trasu pruge Brčko – Banovići kojom vozi familija Trudeau. Stepinac je na toj pruzi pokušao biti skretničar, ali, za sada, ne ide… ”, piše Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.