Dr. sc. Havel: U poplavi raznih teorija urote glede korone, izgubila se stvarna priča

havel
Foto: Fah, Boris Havel; fotomontaža: Narod.hr

“U poplavi nerazumnih teorija urote glede korone (kineskog virusa) nekako se izgubila stvarna priča: mogućnost da Kina vodi, ili ima ambiciju voditi, biološki rat”, napisao je dr. sc. Boris Havel, orijentalist i docent na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Preporučio je poslušati odvjetnika Gordona Changa, poznavatelja azijske geopolitike, autora nekolika knjiga, koji u videu upozorava zašto Kina prikuplja DNK.

Chang smatra da Kina planira koristiti te podatke za stvaranje biološkog oružja namijenjenog određenim etničkim skupinama, te izražava bojazan da će sljedeća bolest biti prijemčivija i smrtonosnija od novog koronavirusa.

Navodi da bi kineska vlast preko kupnje američkih tvrtki koje imaju DNK profile, tvrtki koje rade analize za pretke ili hakiranjem, mogla doći i do podataka o američkim državljanima. Jedan od primjera je iz 2015. kada je otkriveno da je NR Kina hakirala drugo najveće osiguravajuće društvo u SAD-u.

Kao izgovor za distribuciju kineskog cjepiva, Kina može tražiti podatke o populaciji za “istraživanja o cjepivu”, smatra Chang i dodaje da “Peking pokušava proširiti svoj utjecaj stavljanjem svog cjepiva na raspolaganje”, te usput “prikupljati vrlo osjetljive informacije o ljudima izvan Kine“.

Prema Changu, genetski podatci daju Kini sposobnost stvaranja biološkog oružja koje može ciljati određene skupine ljudi.

> Koju ulogu u skrivanju istine o koronavirusu ima KP Kine?

> (VIDEO) Vodeći stručnjak za manjinska pitanja u Kini tvrdi: ‘Provode se masovni zločin nad Ujgurima kroz sterilizacije žena i deportacije muškaraca u logore’

> Komunistička Kina prisiljava stotine tisuća žena na pobačaj i sterilizaciju

Podsjetimo, nakon što je komunistička Kina prije nekoliko godina uvela praktično totalni nadzor stanovništva modernim tehnologijama, kamerama s prepoznavanjem lica i drugim primjenama umjetne inteligencije, prikupljanje podataka o građanima žele napraviti i na posve nov način. Od milijuna Kineza prikuplja se DNK zbog lakšeg pronalaska počinitelja zločina. Ugledni znanstveni časopis Nature navodi da su kineski državni mediji najprije javili kako je namjera kineskih vlasti bila da se još 2017. počne sa sastavljanjem nacionalne forenzičke baze podataka o DNK.

No, prema jednom izvještaju objavljenom 17. lipnja koji je sastavio australski Institut strateških politika, što je tamošnji think tank, ciljevi tog projekta bitno su drugačiji. Naime, tu se nalaze neki ključni podaci o bazi DNK, a to je da se oni prikupljaju od muškaraca, ali i mladića školske dobi diljem zemlje. Cilj je tog prikupljanja, kako se navodi u izvještaju, pohraniti genetske profile oko deset posto muške populacije u Kini, što je otprilike 70 milijuna ljudi. S pomoću tog uzorka, smatraju autori australskog think tanka, mogla bi se konstruirati genetska povezanost s cijelom kineskom muškom populacijom, što je oko 700 milijuna ljudi. Kinezi, dakle, tvrde da se takva baza sastavlja kako bi se lakše uhvatilo zločince koji su većinom muškarci, no australski analitičari upozoravaju da se također radi i o postizanju dublje društvene kontrole. Znanstvenici i aktivisti za ljudska prava upozoravaju kako je takva baza podataka koja sadrži informacije o ljudima koji nisu kažnjavani bez presedana u svijetu. Oni koji su najkritičniji prema novoj kineskoj bazi podataka o njezinim građanima ističu strah od represije, odnosno da će policija koristiti DNK bazu kako bi progonila one koji kritiziraju kinesku vladu. Pogotovo zato što njome upravlja kinesko Ministarstvo javne sigurnosti, a i sama se baza nastavlja na ranije pokušaje prikupljanja podataka o DNK, navodi Večernji list.

Prikupljana je DNK i od manjinskih etničkih skupina na Tibetu ili sjeverozapadnoj provinciji Xinjiang, gdje su postupci usmjereni protiv Ujgura stalnom metom kritika zastupatelja poštivanja ljudskih prava. Još je jedan razlog za zabrinutost oko ovog projekata oko toga kakva se genetska informacija zapravo prikuplja. Riječ je o takvom materijalu s pomoću kojeg se može u trag ući i onima koji nisu dali svoj uzorak DNK.

Faktograf tvrdi da nema dokaza da se PCR test ikad koristio za identificiranje DNK pojedinačne testirane osobe i dodaju da teza da se na ovaj način prikupljaju podatci za DNA bazu nije zdravorazumska.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr