Norveška: Nije utvrđena veza između smrti i cijepljenja

Foto: Fah

Norveška je u ponedjeljak izvijestila da nije utvrdila vezu između Pfizerova/BioNTechova cjepiva protiv COVID-19 i smrti cijepljenih osoba u zemlji, preporučivši ipak da liječnici prije cijepljenja procijene zdravstveno stanje starijih i osjetljivih osoba.

> Norveška: 13 smrti povezano s nuspojavama od cjepiva protiv Covida, za 10 se čeka nalaz

Od početka norveške kampanje cijepljenja krajem prosinca, zemlja je zabilježila 33 smrtna slučaja među starijim ljudima.

Trinaest slučajeva koji su dosad pobliže ispitani, “jesu stariji ljudi s ozbiljnim zdravstvenim problemima”, istaknula je ravnateljica norveške agencije za javno zdravstvo Camilla Stoltenberg na konferenciji za medije.

“Nije bilo analize uzroka smrti”, dodala je. “Najvažnije je imati na umu da svaki dan u stacionarima za starije osobe u Norveškoj umire 45 ljudi. Dakle, nije utvrđena povećana smrtnost ili povezanost s cjepivom”, istaknula je Stoltenberg.

Norveška agencija za lijekove potaknula je zabrinutost krajem prošlog tjedna s informacijom da su uobičajene nuspojave cjepiva s glasničkim RNK-om kao što su vrućica i mučnina možda “pridonijele smrtnom ishodu kod nekih osjetljivih pacijenata” u toj zemlji.

Više je zemalja, uključujući i norveške susjede Dansku, Finsku, Island i Švedsku, izvijestilo o smrtnim slučajevima nakon cijepljenja, ali agencije za javno zdravstvo misli da ih se ne može povezati s cjepivom.

Pfizer i BioNTech izjavili su u ponedjeljak za AFP da “surađuju s Norveškom agencijom za lijekove kako bi prikupili sve relevantne informacije “.

Podsjetili su da je norveška kampanja cijepljenja započela sa starijim osobama u domovima za starije i nemoćne osobe s liječničkom skrbi , “od kojih su većina njih bili u vrlo visokim godinama i s bolestima, a neki u terminalnoj fazi bolesti”.

Do sada je u Norveškoj, koja ima 5,4 milijuna stanovnika, cijepljeno više od 48.000 ljudi.

* O ovoj temi ne postoji jedinstveno mišljenje u znanstvenoj zajednici, stoga Narod.hr prenosi i stručnjake koji iznose drugačije mišljenje i stajališta koja možda odudaraju od glavne struje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/afp