(VIDEO) Pomoćnica ravnatelja HZJZ Bubaš: ‘Broj novooboljelih u Hrvatskoj je pod nadzorom’

marija bubaš
Foto: Fah

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš kazala je u emisiji “U mreži Prvog” na HRT-u da Stožer civilne razmatra mogućnost pooštravanja mjera, sve mjere se razmatraju i sve je na stolu.

– Ne bih govorila o pooštravaju mjera već kako bolje implementirati one postojeće mjere. Ne bih nikako željela da ljudi shvate da su na redu nekakva nova ograničenja ili restrikcije. Pogotovo sada kada treba pažljivo pratiti da se ostvari jedan balans između želje da živimo čim više u normalnim okolnostima koliko je to moguće, a s druge strane da pazimo da se ne zarazimo, rekla je Bubaš.

Dodala je da mjere idu u smjeru da se postigne dobar balans. Bubaš je rekla da će neke mjere biti u vidu preporuka, a neke će biti kroz upute, te će se morati osigurati provedba mjera.

– U kojem smjeru će se zaista donijeti odluka to će Stožer odlučiti kada bude vidio u kojem smjeru treba najbolje ići, naglasila je Bubaš.

Načelnik Uprave za granice Zoran Ničeno rekao je da nisu u jednakom statusu državljani EU-a i državljani trećih zemalja, jer zadnjom Odlukom od 30. lipnja napravljena restrikcija da državljani EU-a imaju slobodu kretanja i ne moraju dokazivati razloge ulaska u Hrvatsku, dok državljani trećih zemalja moraju zadovoljavati uvjete i iznimke za ulazak u Hrvatsku.

– Mi smo uveli sustav najave i vidimo koji su to razlozi ulaska. Broj ulazaka državljana Srbije i BiH je vrlo mali, rekao je Ničeno.

Kazao je da će se vidjeti hoće li se neke mjere promijeniti te da sve ovisi što će reći struka. Dodao je da svi putnici na ulasku u Hrvatsku dobiju letak gdje pišu sve osnovne mjere kojih bih se trebali pridržavati, uključujući i prvih 14 dana potrebu za što većom fizičkom distancom, nošenje maske i pranje ruku.

Naglasio je da u turističkoj populaciji nemamo veći izvor infekcije. Kazao je da aplikacija Enter Croatia olakšava prelazak granice Republike Hrvatske te upoznaje goste s epidemiološkim mjerama.

Ničeno je naglasio da je Hrvatska na 50% prometa na granicama u lipnju u odnosu na isti mjesec prošle godine, te da je to optimistično s obzirom na najave koje smo imali iz raznih sektora.

Voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije Hrvatskoj Antoinette Kaić Rak istaknula je da u nekim državama dolazi do povećanja broja novooboljelih te da situacija potiče na oprez.

– Trebamo poduzeti sve mjere da zaštitimo zdravlje naših populacija, dodala je.

Kazala da je u svijetu trenutno blizu 12 milijuna oboljelih, a dodala je da je Svjetska zdravstvena organizacija u europskoj regiji jučer do 10 sati zabilježila 20 333 nova slučaja. Kaić Rak je kazala da četiri zemlje imaju iznad 1000 novih slučajeva, a to su Ruska Federacija, Kazakhstan, Izrael i Turska.

– Što se tiče umrlih tu su Ruska Federacija i Ujedinjeno Kraljevstvo bilježe više od 100 umrlih osoba, poručila je Kaić Rak.

Kaić Rak istaknula je da se jučer unutar Svjetske zdravstvene organizacije oformilo tijelo te da će bivša premijerka Novog Zelanda Helen Clark koordinirati radne skupine. Poručila je da je svima u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji žao što je SAD izašao iz iste, jer imaju vrhunske stručnjake.

Načelnik Uprave za granice naglasio je da su uvjeti ulaska ili prolaska kroz Sloveniju različiti. Uvjeti ulaska u Sloveniju su isti kao što mi imamo uvjete za treće zemlje, a što se tiče tranzita uvjeti su normalni kao za ostale zemlje. Dodao je da Slovenija traži test koji ne smije biti stariji od 36 sati za odlazak recimo na sastanak.

Bubaš je kazala da je broj novooboljelih u Hrvatskoj pod nadzorom. Poručila je da svi građani utječu na broj oboljelih svim ponašanjem. Naglasila je da trebamo više nositi maske. Bubaš je rekla da epidemiolog određuje kada i tko ide na testiranje.

Danas se očekuju nove mjere stožera, u Istri osam novih slučajeva zaraze koronavirusom

Danas se očekuju nove preporuke i mjere HZJZ-a.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novozaraženih. Testirano je 27 osoba i svi nalazi su negativni.

Tijekom protekla 24 sata u Istri je potvrđeno 8 novih slučajeva. Kod 2 osobe radi se o uvezenom slučaju (izvor Republika Srbija i Švedska). Tri osobe su kontakt pozitivne osobe.

U četvrtak je zabilježen 91 novi slučaj pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj 978. Još je 100 osoba na bolničkom liječenju, s tri su pacijenta na respiratoru.

Iz stožera civilne zaštite Karlovačke županije javili su kako je stigao dio nalaza za testirane iz Ogulina te da je među pozitivnima i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović.

Među devet novozaraženih koronavirusom u Istri u četvrtak je i kirurg iz pulske Opće bolnice, koji nije zaražen u bolnici nego u privatnom kontaktu izvan bolnice. Osim njega, među novooboljelima je i učiteljica OŠ Vidikovac iz Pule, zbog čega je odgođena podjela svjedodžbi učenicima ove škole.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt