10. lipnja 1796. – Rođen Antun Mihanović

Antun Mihanović rođen je na današnji dan 10. lipnja 1796. godine u Zagrebu, gdje je završio pučku školu, gimnaziju i nakon toga filozofiju. Poznato je kako se nakon završenog školovanja uputio prema Beču gdje je pohađao pravo. Nakon studija vratio se u Zagreb i stupio u službu u Veneciji i Padovi. Tamo je proveo neko vrijeme, kada se zaputio prema Budimu i Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Himnu „Lijepa naša“ Mihanović je spjevao u hrvatskoj Rijeci

Hrvatsku himnu „Lijepa naša“, Antun Mihanović spjevao je u Rijeci, a objavio 14. ožujka 1835. godine u „Gajevoj Danici“ pod imenom „Horvatska domovina“. Stara guvernerova palača (na mjestu današnjeg Jadranskog trga) u kojoj je pjesma nastala, više ne postoji, a grad Rijeka se nikada nije odužio spomenikom ili spomen-pločom stvaratelju hrvatske himne. U Rijeci su također još neki značajni ljudi iz hrvatske povijesti živjeli i(li) stvarali, ali bez primjerenog spomen-obilježja.

Lokalna SDP-ova vlast u ovih 25 godina nije smatrala potrebnim obilježiti spomen na velikane hrvatske povijesti koji su živjeli i djelovali u ovom hrvatskom gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Život obilježen putovanjima i borbom za hrvatski jezik

Godine 1827. bio je u zastupnik Rijeke (koja je tada bila u sastavu Ugarske) na Požunskom saboru (Bratislava), a koji je tada bio stolni saborni grad Ugarske. Devet godina kasnije našao se u ulozi austrijskog konzula koji je svoj posao obavljao u Beogradu. U istoj toj ulozi boravi u Solunu, zatim u Trapezuntu, Smirni, Craigradu i Bukureštu. Međutim kako je Mihanović prije svega bio književnik u duši i kako je završio filozofiju, tako se okrenuo tekstovima i svemu onome što je bilo vezano uz hrvatsku domovinu.

Počeo je puno više cijeniti svoj hrvatski jezik, zbog čega je napisao brošuru “Reč domovini od hasnovitosti pisanja vu domorodnom jeziku”. U tom je spisu Mihanović tražio mjesto za hrvatski jezik. Bila je to svojevrsna pobuna protiv latinskog jezika, jer je smatrao kako se narodnim jezikom može bolje reći što se želi. Smatrao je kako se samo na svom jeziku može stvarati narodna kultura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umro je 14. studenoga 1861. godine u Novim Dvorima Klanječkim, gdje je u dvorcu obitelji Erdody proživio umirovljeničke dane. Pokopan je na starom klanječkom groblju koje je pedesetih godina prošlog stoljeća pretvoreno u Spomen park, gdje je danas obilježena 150. obljetnica smrti.

Zelenjak – jedinstven spomenik himni u svijetu

Hrvatska himna „Lijepa naša“ ima spomenik himni koji se nalazi u blizini zagorskog gradića Klanjca u dolini rijeke Sutle poznatijem pod imenom Zelenjak. Na tom prekrasnom mjestu je navodno Antun Mihanović dobio nadahnuće za hrvatsku himnu. Spomenik je otkriven 1935. u prisutnosti preko 20 000 Hrvata(!) koji su tom prilikom nekoliko puta otpjevali najdražu im pjesmu na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj spomenik jedinstven je u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.