11. veljače 1856. rođen Antun Bauer – zagrebački nadbiskup kojem je Alojzije Stepinac bio koadjutor

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebački nadbiskup Antun Bauer, podrijetlom iz Gradišća u Austriji, rođen je u selu Breznici u blizini autoceste Zagreb-Varaždin. Njegov koadjutor nadbiskup bio je Alojzije Stepinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koadjutor je pomoćnik biskupa s pravom preuzimanja biskupske časti, što nema pravo pomoćni biskup.

Kada je mladi Stepinac sa svega 34 godine saznao da će postati koadjutor i Bauerov nasljednik prvo je gledao bez riječi u nadbiskupa Bauera, a onda je prasnuo u smijeh. No, kada je nadbiskup Bauer ponovio svoju tvrdnju, Stepinac je pao na koljena govoreći i moleći nadbiskupa kako je mlad i sasvim neprikladan.

Monsinjor Pellegrinetti tješio ga je: “Budite mirni! Pogreška da ste mlad postaje svakim danom sve manja!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1856. godine rođen je zagrebački nadbiskup Antun Bauer.

Na čelu Zagrebačke nadbiskupije nalazio se između 1914. i 1937. u vrijeme velikih previranja I. svjetskog rata, raspada katoličke državne zajednice u kojoj su Hrvati živjeli gotovo 1000 godina i stvaranja tamnice naroda monarhističke velikosrpske Jugoslavije. Vodio je Crkvu u Hrvata u vrlo teškim trenucima njegove povijesti kada je kršćanstvo i vjera bivalo javno ismijavano i proganjano, a nad Europom su se nadvili tamni oblaci triju totalitarizama koji su obilježili krvavo 20. stoljeće – komunizam, nacizam i fašizam.

Antun Bauer rođen je u selu Breznici, nedaleko od Bisaga. To se naselje nalazi u blizini autoceste Zagreb – Varaždin, s lijeve strane kad se vozi u smjeru Varaždina. Bauerov otac podrijetlom je bio iz Gradišća (današnja Austrija), gdje je živio u mjestu Siegendorf prije doseljenja u Hrvatsku. Antunova majka zvala se Barbara, a rođeno joj je prezime bilo Rubinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svećeničkog ređenja mladi je Antun Bauer doktorirao teologiju i filozofiju u Beču, a zatim je bio kapelan u nekoliko župa u Hrvatskoj. Kasnije je počeo predavati na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, gdje je s vremenom postao i redoviti profesor. Dapače, Bauer je postao dekan Bogoslovnog fakulteta, a zatim i rektor čitavog zagrebačkog Sveučilišta.

Godine 1911. Bauer je postavljen za koadjutora zagrebačkom nadbiskupu Jurju Posiloviću, a po njegovoj smrti naslijedio ga je na nadbiskupskom položaju. Nakon Prvog svjetskog rata nadbiskup Bauer postao je prvi predsjednik Biskupske konferencije Jugoslavije.

U doba nadbiskupa Bauera izgrađeno je poznato sjemenište u Zagrebu na Šalati. Zanimljivo je da je 1935. nadbiskup Bauer zabranio svećenicima kandidiranje za zastupnike na listi bilo koje političke stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.