(VIDEO) 12. lipnja Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada – 218 milijuna djece žrtve su dječjeg rada!

Foto: Getty Images

Statistika je poražavajuća: čak 218 milijuna djece u dobi od 5 do 14 godina radi, od kojih je 122 milijuna na području Azije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovoj djeci uskraćena su prava na normalno djetinjstvo, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, slobodno vrijeme i na sve ostalo što se smatra sastavnim dijelom normalnog života jednog djeteta.

 

Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada obilježava se s ciljem podizanja svijesti i pokretanja akcija u svijetu protiv dječjeg rada i zapošljavanja djece. Međunarodna organizacija rada 2002. godine donijela je odluku da se 12. lipnja obilježava Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada, piše likaclub.eu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječji rad reguliraju tri glavne međunarodne konvencije: Međunarodna organizacija rada s Konvencijom broj 138 koja se odnosi na minimalnu dob za stupanje na posao; zatim Konvencija broj 182 koja se odnosi na zabranu i hitnu akciju za eliminaciju najgorih oblika dječjeg rada te Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima djeteta. Navedene konvencije temelj su za donošenje zakona o dječjem radu u zemljama potpisnicama.

Milijunu djevojčica i dječaka diljem svijeta prisiljeni su raditi, a više od polovice ih radi u opasnim uvjetima ili u okovima ropstva. Ovoj djeci uskraćena su prava na normalno djetinjstvo, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, slobodno vrijeme i na sve ostalo što se smatra sastavnim dijelom normalnog života jednog djeteta.

Statistika je poražavajuća pa tako čak 218 milijuna djece u dobi od 5 do 14 godina radi, od kojih je 122 milijuna na području Azije, također statistika kaže da su 1,2 milijuna djece žrtve prodaje u dječje roblje, uključujući i tek rođene bebe. Čak 300.000 djece nosi oružje i bori se u ratovima u svijetu, te svake godine od posljedica nesreća na radu umre oko 22.000 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Globalni profit dolazi i od dječjeg rada diljem svijeta:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.