12. travnja 1945. Franklin Delano Roosevelt – znate li da je predsjednik SAD-a bio paraliziran 24 godine?

Foto: wikipedia

Franklin Delano Roosevelt iz invalidskih je kolica vodio najjaču svjetsku vojnu silu u Drugom svjetskom ratu, a na kraju je i pobijedio. Nažalost, umro je manje od mjesec dana prije bezuvjetne njemačke predaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1945. godine umro je američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt, jedan od vodećih pokretača događaja u Drugom svjetskom ratu. Roosevelt je umro za vrijeme vršenja predsjedničke funkcije, i to manje od tri mjeseca nakon što mu je započeo četvrti mandat (Roosevelt je daleko najduže vršio službu od svih predsjednika u američkoj povijesti). Nakon Rooseveltove smrti taj je njegov mandat do kraja odradio Harry S. Truman, kao prijašnji potpredsjednik.

U trenutku smrti predsjednik Roosevelt bio je u 64. godini života. Još od 1921. godine bio je paraliziran od struka nadolje, što znači da je posljednje gotovo 24 godine proveo krećući se u invalidskim kolicima.

Franklin Delano Roosevelt iz invalidskih je kolica vodio najjaču svjetsku vojnu silu u Drugom svjetskom ratu, a na kraju je i pobijedio. Nažalost, umro je manje od mjesec dana prije bezuvjetne njemačke predaje. Adolf Hitler navodno se nadao da bi Rooseveltova smrt mogla preokrenuti ishod rada, no to je bila iluzija. Hitlerova smrt uslijedila je samo 18 dana nakon Rooseveltove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.